• Search form

09.02.2018 | 15:45

Oproštaj od Glogovca

Oproštaj od Glogovca

Veliki srpski glumac Nebojša Glogovac biće sahranjen 12. februara u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, saopštilo je Jugoslovensko dramsko pozorište, u kojem je igrao od sredine 90-ih.

Komemorativni skup posvećen Glogovcu biće održan takođe 12. februara u 11 sati u JDP-u. Opelo u crkvi Sv. Nikole na Novom groblju počinje potom u 14 časova.

JDP, u kojem je igrao od 1996. godine, saopštilo je da je njegov odlazak tragičan i nenadoknadiv gubitak ne samo za srpski teatar, film i televiziju, nego i za kulturni i javni život čitavog podneblja.

Smrt Glogovca izazvala je duboku tugu među njegovim kolegama, prijateljima i poštovaocima njegovog lika i dela, koji su istakli u mnogobrojnim porukama na društvenim mrežama da su ga podjednako krasili i ogroman glumački talenat i ljudska čestitost. Telegrame saučešća uputili su i najviši državni funkcioneri.

Glogovčeva koleginica i velika prijateljica još iz studentskih dana Nataša Ninković napisala je na Fejsbuku: “Zauvek u mom srcu! Sa anđelima, mili moj”.

Glumac Sergej Trifunović oprostio se na Tviteru od Glogovca zajedničkom fotografijom i natpisom: “Duet ‘Šiptarski terorista i sirijski izbeglica’, više neće svirati zajedno”. “Ne znam šta bih ti rekao što već ne znaš. Jedino što bih mogao da ti kažem je, da kad dođe moj čas, voleo bih da me ti sačekaš tamo”, takođe je napisao Trifunović.

Reditelj Dejan Mijač izjavio je RTS-u da ne postoje superlativi kojima bi govorio o Glogovcu kao glumcu, ističući da je njegovu glumačku veličinu pratila i veličina čoveka.“Bio je ono što danas prilično nije potrebno. Bio je moralan čovek. Znalo se kod njega šta se sme, a šta se ne sme i tu granicu ne bi ni po koju cenu prešao”, rekao je Mijač.

Reditelj Jagoš Marković istakao je da je Glogovac bio kao i svi veliki umetnici – jednostavan, superioran, velikodušan, “car u svemu čega se dotakao i u pozorištu i na filmu, u svim žanrovima”.

Reditelj Gorčin Stojanović rekao je da izgleda kao da je nestao duh jednog vremena. “Vremena koje je bilo, evo kao što će se ispostaviti Nebojšinim odlaskom zapravo tragično vreme i njegove uloge i način glumačkog izražavanja, to nije naknadna pamet, to smo uvek znali, uvek nosi izvesnu crtu tragizma”, rekao je Stojanović.

Reditelj Emir Kusturica rekao je da je Glogovac “otišao na onaj svet zgrožen vremenom u kojem je moral ono što se nekome sviđa”. “Nije pristajao na ideju da lopovi lako kupuju svoj socijalni status, s druge strane postigao je vrhunac u onome što se zove glumačka umetnost”, dodao je Kusturica.

Glumac Vojislav Brajović, predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije i bivši ministar kulture, istakao je sa suzama u očima veliki talenat Glogovca i veličinu njegove ličnosti.

Glumac Vlasta Velisavljević izjavio je RTS-u da je izgubio izuzetnog partnera u dve predstave, tri koliko su  igrali zajedno, a njihovo pozorište je “izgubilo neviđeno mnogo”.

Dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović izjavio je da je Glogovac, koga je poslednji put video na Festivalu evropskog filma Palić, bio “jedan od najboljih glumaca u regionu, vrhunski umetnik i predvodnik svoje generacije u stvaralačkim okvirima”.

“Pitao sam se tada šta još može bolje da uradi tako talentovan glumac. Gledao sam ga u filmu Rajka Grlića ‘Ustav Republike Hrvatske’, gde je maestralno odigrao profesora istorije. Mnogo mi je teško. Znao sam da prognoze nisu dobre, ali sam se nadao da je mlad i da će se izvući”, rekao je Zelenović RTS-u, dodajući da je smrt Glogovca nenadoknadiv gubitak za kulturu u Srbiji.

Glumac Tanasije Uzunović izjavio je da je Glogovac bio čovek bez ijedne mrlje i da je vrlina bio njegov životni moto.

Reditelj, producent i glumac Radoš Bajić izjavio je da će pamtiti Glogovčevu “hrabrost, lepotu njegovog osebujnog talenta i razgovore” koje su vodili u pauzi snimanja serije “Ravna gora” na Ljutom polju i Suvoboru. “Bio je najbolji među nama”, rekao je Bajić, dodajući da je vest o smrti Glogovca izazvala među kolegama šok, nevericu i neprihvatanje.

I mediji u regionu preneli su vest o smrti Glogovca, podsećajući na njegove uloge u pozorištu, kao i na filmu i televiziji. RTS je pripremila poseban omaž.

Izraze saučešća povodom smrti Glogovca objavili su i visoki državni funkcioneri, čiju je politiku, inače, oštro kritikovao.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković navela je u telegramu saučešća porodici da je sve duboko “potresla vest o preranom odlasku velikog umetnika našeg pozorišta i filma”.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić uputila je telegrame saučešća porodici Glogovca i JDP-u, navodeći da je bio “čovek velikog talenta, vanserijski umetnik i simbol srpskog glumišta mlađe generacije”. Glogovac je, kako je dodala, ostavio neizbrisiv trag kako kroz svoja glumačka ostvarenja, tako i kroz umeće dostojanstvenog življenja. “Otišao je doajen koji će uvek živeti sa nama kroz role po kojima ostaje upamćen, kao simbol srpskog glumišta i pozorišta. Srpska pozorišna scena izgubila je danas jednog od najboljih i najtalentovanijih umetnika, koji je dao lični pečat svemu što je radio”, dodala je Ana Brnabić.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić naveo je u telegramu saučešća Glogovčevoj porodici da je otišao jedan od najboljih glumaca i to ne samo u Srbiji, već i u regionu. “Gledajući ga, u JDP-u, siguran sam da je Nebojša bio, osim vrhunskog glumca, i predvodnik svoje generacije. Strast koju je pokazivao i nesebično delio na sceni, inspiracija je narednim generacijama. Njegova posvećenost u prezentovanju neistraženog i maglovitog u čoveku, bila je i ostaće inspiracija i izazov mladima”, naveo je Dačić.

Povodom smrti Glogovca, ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević naveo je u telegramu saučešća njegovoj porodici da je Glogovac bio ne samo veliki glumac, već i “umna ličnost sa stavom”, te da je “znao da odabere šta pripada njegovom umetničkom pozivu, a šta mu ne pripada”.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali naveo je u telegramu saučešća porodici Glogovca da je “briljantnim ulogama obeležio je čitavu jednu epohu u srpskoj kulturi i time ostavio značajan trag u srpskom glumuštu”. “Beograd će ga pamtiti po brojnim predstavama i filmovima, kroz koje će nastaviti da živi večno. Primite izraze najdubljeg saučeša u moje lično ime i u ime grada Beograda”, naveo je Mali.

I fudbalski i košarkaški klubovi Crvene zvezde oprostili su se od Glogovca, svog navijača, a “poslednji pozdrav velikanu srpskog glumišta” uputio je i FK Partizan.

Glogovac je bio aktivan i u društvenom životu, a između ostalog, bio je jedan od potpisnika Apela 100 javnih ličnosti, intelektualaca i umetnika za podršku predsedničkoj kandidaturi Saše Jankovića 2017. godine, kada je, nakon pobede Aleksandra Vučića, izjavio u intervjuu NIN-u da je “čovek koji ima apsolutnu vlast dobio neku vrstu protivteže, ako ništa drugo”.

“Podzemni tokovi su doveli vlasnike kapitala otetog 90-ih, kao i nesposobnost demokratske vlasti, i sada se oni razračunavaju sa ekipom koja ih je oterala, što pomoću tajnih službi, što pomoću kapitala koji je ogroman. A nekom neverovatno čudnom igrom reči i zamenom teza, što je rekao Nikola Đuričko, mi smo ođednom postali sile mraka. Mi?! Mračne sile smo postali mi koji se bavimo umetnošću, duhovnošću, ne znam na koji način i šta smo time dobili. Nikada siromašniji i poniženiji nismo bili… voleo bih da upoznam doktora nauka, atomskog fizičara koji je bogat čovek u ovoj zemlji. Ne postoji. postoji li neka mudra, pametna glava koja ima dovoljno para? Gde ide kapital? U formiranje neukusa, jer je nastao 90-ih, jer je u rukama onih koji su oteli naše pare za vreme ratova, otvarali firme, fabrike, i deo su sistema. Ta masa kaptala plaća Dari Bubamari, lažnim umetnicima, kvazikulturi neukusa, užasa, blata, nemorala… Te sise i dupeta su postali neki oprijentir tom narodu. To im je predstavljeno kao kultura, a nije to kultura. To je blam za zdrav mozak”, naveo je Glogovac, dodajući da se narod ponaša kao stado, prihvatajući jedno te isto što mu se uporno ponavlja, jer je ophrvan borbom za egzistenciju.

Višestruko nagrađivan svim važnim nagradama poput Sterijine, Zlatne arene u Puli, Cara Konstantina i Gran prija u Nišu, Nagrade grada Beograda, kao i desetinama drugih, Glogovac je preminuo 9. februara u Beogradu u 49. godini, posle kratke i teške bolesti.

Njegova poslednja uloga u JDP-u bila je u „Hamletu“, a poslednji put igrao je u toj predstavi 13. decembra 2017.

Jugoslovenska kinoteka najavila je za mart veliku retrospektivu filmova u kojima je igrao Glogovac, a tokom vikenda prikazaće 10. februara u Uzun Mirkovoj film “Ubistvo s predumišljajem” (1995) Gorčina Stojanovića, a 11. februara u Muzeju u Kosovskoj “Krugove” (2013) Srdana Golubovića, uz besplatan ulaz.

Glogovac je na pozorišnu scenu stupio ulogom u predstavi „Velika pljačkaDžoa Ortona, u režiji Dejana Mijača, a potom zaigrao u predstavama JDP-a, čiji je član ubrzo postao. Igrao je, izmedju ostalog, u „Lažnom caru Šćepanu Malom“, „U potpalublju“, „Polonezi Oginjskog“, „Troilu i Kresidi“, „Buretu baruta“, „Bliže“, „Molijer, još jedan život“, u „Šinama“, „Hadersfildu, „Sumnjivom licu“, „Metamorfozama“, „Razbijenom krčagu“...

Ostvario je i niz nezaboravnih filmskih i televizijskih uloga, počev od filma “Vukovar, jedna pričaBore Draškovića. Prvu glavnu ulogu imao je u „Ubistvu s predumišljajem“, a usledile su uloge u filmovima „Do koske“, „Munje“, „Nebeska udica“, „Bure baruta“, „Kad porastem biću Kengur“, „Sutra ujutro“, „Krugovi“, „Kenjac“, “Ustav Republike Hrvatske”...

Među njegovim poslednjim ulogama je uloga u seriji "Nemanjići – Rađanje kraljevine" RTS-a, koja je izazvala burne reakcije u javnosti. Igrao je i u serijama "Porodično blago", "Moj rođak sa sela", "Vratiće se rode", "Vojna akademija", "Ubice mog oca", "Ravna gora"…

*Foto: Nenad Petrović (Hamlet)

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  11.07.2018 | 10:00

  Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM, Ljubljana

  NEBEŠKA BITJA. Ne človek ne žival - mednarodna razstava (10.7.-4.11.2018.)

  umetniki: Jure Detela, Igor Grubić, Janez Janša, Alexi Kukuljevic, Oleg Kulik, Siniša Labrović, Tanja Lažetić, Vladimir Leben in Ercigoj Art, Marko Pogačnik, Franc Purg, Tamara Al-Samerraei, Maja Smrekar, Sven Stilinović, Jože Tisnikar, Zoran Todorović, Jalal Toufic, Anton Vidokle

  kustosinji razstave: Zdenka Badovinac, Bojana Piškur

  http://www.mg-lj.si/si/razstave/2369/razstava-nebeska-bitja-ne-clovek-ne-zival

  12.07.2018 | 09:00

  Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb

  TESLIN SVETSKI SISTEM - izložba posvećena dostignućima Nikole Tesle na polju bežičnog prenosa energije(11.7.-30.10.2018.)

  autorica: Zorica Civrić, muzejska savetnica Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Muzej nauke i tehnike u Beogradu i Tehnički muzej Nikola Tesla iz Zagreba

  http://tehnicki-muzej.hr

  https://www.facebook.com/Tehnički-muzej-Nikola-Tesla-335802459827986

  http://www.muzejnt.rs

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  22.07.2018 | 11:00

  2. BIJENALE INDUSTRIJSKE UMJETNOSTI / 2ND INDUSTRIAL ART BIENNIAL: NA LEĐIMA PALIH DIVOVA / ON THE SHOULDERS OF FALLEN GIANTS (IAB 2018) (20.7.-28.10.2018.) Labin, Pula, Raša, Rijeka, Vodnjan

  umjetnici/ce: Zanny Begg & Elise McLeod, Nina Bunjevac, CANAN, Phil Collins, Siniša Ilić, Matija Ferlin & Mauricio Ferlin, Fokus grupa, Ulrik Heltoft, Vlatka Horvat, Božena Končić Badurina, Luiza Margan, Maryanto, Naeem Mohaiemen, Oscar Murillo, Nikolay Oleynikov, Daniela Ortiz, Dan Perjovschi, Laure Prouvost, Kahlon Rajkamal, Miljohn Ruperto, Selma Selman, шkart, Marko Tadić & Miro Manojlović, Želimir Žilnik

  kustosice: Što, kako i za koga / WHW

  organizacija: Labin Art Express XXI

  suorganizacija: MMSU Rijeka, Arheološki muzej Istre

  http://www.industrialartbiennale.eu

  10.08.2018 | 10:00

  MGLC, Ljubljana

  RIKO DEBENJAK (1908-1987) - pregledna/retrospektivna razstava (9.8.-11.11.2018.)

  kustosinja razstave: Breda Škrjanec

  http://www.mglc-lj.si

  03.09.2018 | 10:00

  Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Trg galerija 2, Novi Sad

  Dani evropske baštine 2018.

  MAISON BARILLI: BELGRADE/NEW YORK - izložba posvećena Mileni Pavlović Barili (2.9.-28.10.2018.)

  autori: Stefan Žarić i Violeta Tomić

  http://www.pavle-beljanski.museum

  11.09.2018 | 10:00

  Francuski institut u Novom Sadu, Nikole Pašića 33, Novi Sad

  ZORAN SVILAR: LOŠI MOMCI - izložba ilustracija za Le Monde diplomatique, izdanje na sprskom jeziku (10.9.-31.10.2018.)

  http://www.institutfrancais.rs

  14.09.2018 | 08:00

  Centar savremene umjetnosti Crne Gore, Dvorac Petrovića, Kruševac bb, Podgorica

  Izložba "Pravi se da spavaš" Tadije Janičića (13.9-31.10.2018)

  Radno vreme: ponedeljak - petak 8 h - 20 h, subota 10 h - 14 h

   

  https://www.facebook.com/CSUCG/

Video
21.10.2018 | 23:47

Kritika na delu: 57. Oktobarski salon 1/5

57. Oktobarski salon "Čudo kakofonije", Beograd, 15. septembar - 28. oktobar 2018.

1/5 Kritičar na delu: prof. dr Jerko Denegri, istoričar umetnosti