• Search form

24.12.2017 | 14:35

Oproštaj od Rexa u Jevrejskoj

Oproštaj od Rexa u Jevrejskoj

Kulturni centar Rex oprašta se od prostora u Jevrejskoj 16, u kojem je delovao gotovo četvrt veka, retrospektivnim programom “Javno pakovanje” od 24. do 30. decembra, koji je organizovan u vidu dnevnog neformalnog prelistavanja, preslušavanja, pregledanja arhiva i artefakata mnogobrojnih projekata i događaja, kao i u formi tematskih programa u večernjim satima – alternativnog pozorišta, koncerata, izložbi, debatnog i filmskog programa. Od prostora u Jevrejskoj 16, koji je u procesu restitucije vraćen Jevrejskoj opštini, oprostiće se akteri “uradi sam” programa, Pesničenje, Grupa “Hajde da…”, učesnici koncertnog serijala Bez buke, festivali Ring Ring i Slobodna zona

Početak celonedeljnog “Javnog pakovanja posvećen je podsećanjem na brojne “uradi sam” programe, a obuhvata i Novogodišnje pesničenje 24. decembra od 19 sati.

Uradi sam dan”, uz učešće Aleksandra Gubaša, podseća na mnogobrojne stvaraoce koji nisu imali profesionalna znanja ili ambicije u kulturnoj i umetničkoj produkciji, a realizovali su u Rexu niz programa koji su se i načelno i praktično zasnivali na konceptima demokratizacije i decentralizacije umetnosti i kulture, nastajali su spontano (kao najpoznatiji među njima – projekat Low-Fi video), inicijativom etabliranih umetnika ili umetničkih grupa (Horkestar, Pesničenje) ili u programskom okviru samog Rexa (Grafička zavera, KEF, Flux). Mnoge pozorišne, muzičke i strip radionice, kao i programi u vezi sa afirmacijom digitalnih tehnologija i različitih programerskih i umetničkih praksi imale su takođe “uradi sam” osnovu ili dimenziju.

Publika je pozvana na zajedničko pregledanje, razvrstavanje i “pakovanje” arhivskih materijala, ostvarenih, neostvarenih i neostvarivih ideja, bivših i budućih očekivanja, većih i manjih uspeha ili neuspeha, ushićenja i razočaranja...

Pesničenje

Specijalno novogodišnje izdanje Pesničenja obuhvata, uz “Recepte za sreću Milete Poštića” (Branka Veselinović i lutak Sarmiko), i nastupe pesnikinja iz zbornika o migraciji “Ovo nije dom – OND” (Jelena Anđelovska, Ljiljana Ilić, Sara Radojković), učesnike Poezina (Simonida Banjeglav, Ana Marija Grbić, Božidar Vasiljević), Dragomira Olujića Oluje, kao i singapursku (Samuel Leenh) i video poeziju (Tomas Levine), te nastupe Borisa Mladenovića, Hotela Makedonija i mnogih drugih.

U okviru “Javnog pakovanja”, 25. decembra predstaviće se alterativna pozorišna scena koja se odigravala na daskama u Rexu, a među učesnicima su najavljeni Ljubica Beljanski, Milan Manić (Cirkusfera), Dubravka Vujinović (Plavo pozorište), Anđelka Vujinović (Teatar poezije), Nela Antonović (Teatar Mimart) i Dah Teatar, nakon čega će uslediti “Ritualno pakovanje” u formi performansa, koji će izvesti članovi i saradnici Grupe “Hajde da…” koji će ritualno izneti iz Rexa kostime, scenografije i rekvizitu iz predstava u kojima je taj kulturni centar bio koproducent.

Grupa “Hajde da…” sarađuje sa Rexom već 17 godina, tokom kojih je radila sa pripadnicima različitih društvenih grupa, počev od romske dece i mladih, preko osobama sa invaliditetom, borcima ratova 1991-1999, korisnicima psihijatrijskih usluga… U koprodukciji su urađene tri predstave – “Tanatos” (o posledicama ratova 90-ih), “Afanisis ili o presvlačenju” (o političkom transvestitizumu) i “Hegel i druga lista prevara” (o politici diskvalifikacije “nestandardnih” tela). Takođe, Rex je bio i mesto održavanja Festivala društveno angažovanog teatra “Van okvira / Off Frame” koji je ove godine usled nedostatka bilo kakve finansijske podrške trajao svega dva sata - otvaranjem i istovremenim zatvaranjem 4. decembra. Osim finansijskih teškoća, iseljenjem Rexa, festival “Van okvira” ostaje za sada i bez svog prostora za realizaciju.

Fedra

U okviru “Javnog pakovanja” Rexa, 25. decembra biće izvedena i predstava “Fedra” prema motivima Žana Rasina, u režiji Ane Popović, koja je nastala kao oblik ambijentalnog pozorišta. Postavka predstave “Fedra”, u produkciji trupe Tri groša, inspirisana je upravo jedinstvenim prostorom izvedbene sale Rexa, u kojoj je pred prepunim auditorijumom izvedena do sada tri puta, pa je ovo ekskluzivno poslednje izvođenje u originalnom ambijentu koje će realizovati Mirjana Jelić (Fedra), Strahinja Blažić (Tesej), Aleksa Iić (Hipolit), Maja Nikolić (Aricija), Nora Obradović (dete). Originalnu muziku potpisuje Jug Konstantin Marković, a kostim Senka Radivojević.

Muzički program obeležiće “Javno pakovanje” 26. decembra, kada će biti održan poslednji koncertni serijal Bez buke u Jevrejskoj 16, a u opuštenoj poluakustičnoj varijanti, na sceni će se smenjivati neki od izvođača koji su obeležili protekle sezone tog Rexovog muzičkog programa: Ana Avramov, Ana Ćurčin, Ilija Ludvig i Kralj Čačka.

Od Rexa u Jevrejskoj oprostiće se 27. decembra i Međunarodni festival nove muzike Ring Ring - nastupom Jelena Popržan (viola i glas) iz Beča, kojoj će to ujedno biti prvi solistički koncert u Beogradu, kaoi velika nada lokalne alternativne scene The Cyclist Conspiracy.

“Ove večeri ćemo se pokloniti jednom kultnom mestu u gradu koji volimo i koji nas nekad toliko nervira, zatim svim ljudima koji su radeći i volontirjući u Rexu omogućili da godinama dišemo jedan drugačiji vazduh”, poručio je tim povodom Ring Ring.

Ulaz na oba koncerta je besplatan, a moguć je sa kartama koje se preuzimaju u Rexu radnim danima od 10 do 17 i na dan koncerta do 20 sati.

Debatni program, koji je takođe obeležio istoriju Rexa u Jevrejskoj, posvećen je 28. decembra performansuUnošenje slike predsednika Srbije u MSUBUroša Jovanovića, koji je priveden zbog tog rada tokom večeri svečanog otvaranja Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

Uz moderaciju Tanje Marković i Nebojše Milikića, u razgovoru o političnosti performansa i mogućnostima intervencije umetnosti u polje politike, najavljeni su, osim Uroša Jovanovića, pozorišnog reditelja i performera, i Branka Ćurčić iz Grupe za konceptualnu politiku i kustoskinja, teoretičarka i istoričarka umetnosti Jelena Vesić.

Unošenje slike predsednika Srbije u MSUB

Izložbe koje su obeležile istoriju Rexa, kao što su Art vrt, Komšije, Beograđani (Romi) i VlasTITO iskustvo, biće predstavljene 29. decembra, uz neformalne razgovori o kulturnom i socijalnom životu Beograda.

Art vrt bio je prvi projekat realizovan u Rexu. Izložbu je 1994. godine koncipiralo 24 umetnika koji su se okupili u tek otvorenom Cinema Rexu, reagujući na prostor u kojem izlažu. Bio je to prvi put da je toliko beogradskih umetnika različitih generacija radilo zajedno u realizaciji izložbe.

Izložba Komšije iz 1996. godine posvećena je Beogradu kakvog više nema, Beograđanima kojih više nema, stanovcnicima Dorćola… Većina njih stradala je tokom Drugog svetskog rata u masovnim streljanjima ili ugušena gasom u specijalnim kamionima. Izložba je omaž Jevrejima Sefardima koji su u tom delu grada imali svoju kompaktnu zajednicu koja je davala pečat celom kraju.

Beograđani je bio projekat o položaju Roma u Beogradu od početka XX veka, koji je realizovan 2001. godine, a sastojao se od izložbe u Rexu, akcija na otvorenom (flajeri i bilbordi) i u medijima (serija radijskih i TV džinglova).

Projekat VlasTITO iskustvo imao je za cilj problematizovanje fenomena koji bi se mogao nazvati “titoizmom”, a u relativno dugom periodu (mereno ljudskim životom), ali istovremeno i kratkom (u odnosu na istorijsko vreme), obeležio je zajedničku istoriju balkanskoh naroda koji su učestvovali u projektu kolokvijalno označavanom kao “Druga Jugoslavija”.

Govorni program Rexa

Za poslednji dan “Javnog pakovanja” Rexa, 30. decembar, najavljen je Ženski dan i program “Smeh joga” koji vodi Nataša Lukić, a potom će festival Slobodna zona prikazati film “Dan oslobođenja” o istorijskom koncertu grupe Laibach u Severnoj Koreji, čime će se simbolično oprostiti od prostora u kojem je nastao pre 13 godina. Dokumentarni mjuzikl “Dan oslobođenja” prikazan je premijerno na otvaranju 13. Slobodne zone 1. novembra u Sava centru, a ulaz na projekciju u Rexu je besplatan.

Kulturni centar Rex i Fond B92, u okviru kojeg pravno funkcioniše, ostali su bez prostora u Jevrejskoj 16 usled procesa restitucije u okviru kojeg je ta zgrada na Dorćolu pripala Jevrejskoj opštini. Rex je u zgradi u Jevrejskoj 16 bio od 1994. godine, gde je osmislio i realizovao nekoliko stotina projekata angažovanog filma, multimedijalnih izložbi, nove muzike, debatnog programa, alternativnog pozorišta, vizuelnih umetnosti i savremenog plesa. Zgrada u Jevrejskoj 16 sagrađena je početkom 30-ih godina XX veka prema projektu arhitekte Samuela Sumbula za potrebe jevrejskih društava Oneg Sabat i Gemilut Hasadim. Zgrada je posle Drugog svetskog rata i dalje bila u vlasništvu Jevrejske opštine, u kojoj je bio Dom starica i staraca mojsijevaca sve do 1953. godine, kada ju je Jevrejska opština prodala Narodnom odboru opštine Stari grad u Beogradu. Od tada je korišćena u najrazličitije svrhe, a u periodu posle 50-ih godina XX veka u njoj je neko vreme radio i bioskop “Braća Baruh”.

Radio B92 je od 1994. godine iznajmljivao od Opštine Stari grad taj prostor, a nakon renoviranja, pretvorio ga je u alternativni Kulturni centar Reks.

Prema rešenju Agencije za restituciju 2016. godine, Jevrejskoj opštini u Beogradu vraćen je prostor u Jevrejskoj 16 kao kompenzacija za neke od prostora koji su nacionalizovani posle Drugog svetskog rata, a koje država nije mogla da joj vrati. Fond B92 i Reks nastavili su da prostor iznajmljuju od Jevrejske opštine, ali je nedavno zakupodavac otkazao ugovor, pa su u potrazi za novim prostorom.

Projekte tima Kulturnog centra Rex ove godine pomaže Fondacija za otvoreno društvo, kroz podršku Govornom programu, Fondacija Hajnrih Bel podržava aktivnosti inicijative Ko gradi grad, a Ministarstvo kulture i informisanja Srbije projekte Pogled unazad i Staro sajmište – Rute.

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  30.03.2018 | 10:00

  +MSUM | Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3, Ljubljana

  VALOVI: 50 LET UMETNIŠKEGA DELOVANJA MILENKA MATANOVIČA (1947, Ljubljana) - razstava (29.3.-24.6.2018.)

  kustos razstave: Igor Španjol

  http://www.mg-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.