• Search form

26.12.2016 | 14:09

Osnivačima 7 veličanstvenih nagrada Nebojša Popović

Osnivačima 7 veličanstvenih nagrada Nebojša Popović

Osnivači Centra za vizuelne komunikacije Kvadrat i Festivala evropskog dugometražnog dokumentarnog filma “7 veličanstvenih” Svetlana i Zoran Popović dobitnici su novoustanovljene nagrade “Nebojša Popović” za doprinos promociji i kritičkom promišlјanju filmske umetnosti i kulture.

U želјi da sačuvaju uspomenu na filmskog kritičara i urednika Nebojšu Popovića, kao i nasleđe koje je ostavio, Filmski centar Srbije, Radio-televizija Srbije, Kulturni centar Beograda, Jugoslovenska kinoteka, Otvoreni univerzitet Subotica/Festival evropskog filma Palić, Udruženje građana “Pogled u svet”/Festival autorskog filma, Fond B92/Festival “Slobodna zona”, Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks i članovi njegove porodice, osnovali su godišnju nagradu “Nebojša Popović” za doprinos promociji i kritičkom promišlјanju filmske umetnosti i kulture.

Nagrada “Nebojša Popović” ima za cilј da ohrabri i podrži profesionalce koji se bore da filmskoj umetnosti očuvaju i vrate dignitet i pažnju koju zaslužuje.

Prema odluci stručnog žirija, koji su činili: Radoslav Zelenović (predsednik), Nebojša Bradić i Stefan Arsenijević, prvi dobitnici koji svojim radom otelovljuju vrednosti nagrade “Nebojša Popović” su Svetlana i Zoran Popović, koji su nagrađeni za višedecenijski, sveobuhvatan rad na promociji i kritičkom promišljanju filmske umetnosti i kulture i za upornosti, istrajnost i beskompromisnost kojima su postigli izuzetne rezultate, saopštio je FCS.

Osnivači Kvadrata (1990) i Festivala “7 veličanstvenih” (2005), Svetlana i Zoran Popović pripadaju retkim istrajnim borcima na domaćoj kulturnoj sceni koji samostalnim, vaninstitucionalnim delovanjem stvaraju dela koja na više nivoa značajno obogaćuju kulturu i filmsku umetnost u Srbiji, naveo je žiri u obrazloženju, ističući i da su Svetlana i Zoran Popović formirali neke od najznačajnijih domaćih filmskih stvaralaca, omogućili snimanje preko sto kratkih dokumentarnih i nekoliko stotina kratkih igranih filmova, odnegovali generacije obrazovanih gledalaca, a festival “7 veličanstvenih” uzdigli u nezaobilazan, dragocen festival kako u domaćim tako i u evropskim okvirima.

Nagrada “Nebojša Popović” sastoji se od novčanog iznosa (koji obezbeđuje FCS), umetnički oblikovanog predmeta (arhitekte Ajle Selenić) i privilegije i obaveze dobitnika da selektuje i organizuje filmski maraton najbolјih filmova iz prethodne godine u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Ceremonija dodele nagrade biće upriličena svakog 11. januara u Dvorani KCB-a, uz filmski maraton najbolјih filmova iz prethodne godine prema izboru prošlogodišnjeg dobitnika.

Prve, 2017. godine, filmove će izuzetno birati žiri.

Laureat nagrade simbolički će na jedan dan zauzeti mesto filmskog urednika Dvorane KCB-a na kojem je Nebojša Popović sa mnogo entuzijazma i znanja godinama radio. Biće to i prilika da se sagledaju i popularišu najbolјa ostvarenja filmske umetnosti iz prethodne godine.

Ulaznice tog dana neće biti sasvim besplatne, jer je Nebojša Popović duboko verovao da se za gledanje filma mora platiti neka cena, pa će biti po simboličnoj ceni, kao poklon publici u njegovu čast, i čast dobitnika nagrade.

Nebojša Popović (1958-2015) je bio jedan od retkih preostalih svetlih glasova kritičarske profesije. Nјegove kritike bile su lucidne i eruditske, britke i moderno prezentovane, tako da istovremeno komuniciraju i sa najširim televizijskim auditorijumom i sa intelektualnom elitom. S druge strane, njegovi čuveni razgovori sa vodećim savremenim svetskim i domaćim filmskim autorima u okviru emisije “Drugi vek” na RTS-u postavili su visok standard kao sveobuhvatne i dubinske, žive, lične interakcije koje su stvarale slojevite portrete sagovornika i često bacale novu svetlost na njihovo stvaralaštvo.

Kao urednik filmskog programa Dvorane KCB-a, profilisao je koncept kvalitetnog umetničkog filma na kojem su ukus formirale generacije gledalaca. Celokupnim delovanjem promovisao je lјubav prema filmu, kao i njegovo duboko intelektualno promišlјanje, a u toj misiji je sarađivao sa brojnim kolegama, institucijama i festivalima u zemlji i inostranstvu.

Preminuo je u oktobru 2015. u Beogradu u 57. godini.

(SEEcult.org)

Zoran Popović, Installation of Axioms, SKC, Belgrade 1972
Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.