• Search form

19.06.2018 | 12:38

Otkazana promocija knjige o slučaju Pertej, solidarnost s Malićijem

Otkazana promocija knjige o slučaju Pertej, solidarnost s Malićijem

Centar za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) otkazao je promociju knjige “Studija slučaja Pertej”, predviđenu za 19. jun, navodeći da je jedan od učesnika, kosovski istoričar umetnosti i filozof Škeljzen Malići, sprečen bez obrazloženja da pređe administrativnu liniju na putu za Beograd, a u znak solidarnosti sa njim u Prištinu su se vratili i ostali planirani učesnici - Majlinda Hodža i Jeton Neziraj.

CZKD je podržao u saopštenju kolege iz Prištine u odluci da se u znak solidarnosti i protesta zajedno vrate u Prištinu sa Malićijem. “Upravo iz solidarnosti i protesta otkazujemo promociju knjige ‘Studija slučaja Pertej u Beogradu dok se našim kolegama ne omogući pravo da ravnopravno učestvuju u daljoj saradnji, dok im se ne omogući sloboda kretanja”, saopštio je CZKD.

Malići je izjavio Danasu da ga je oko pet sati ujutro policija pozvala da izađe iz vozila i uzme svoj prtljag zato što ne može da uđe u Srbiju. “Nisu mi rekli razlog, rekli su samo da mogu da sačekam verifikaciju koja može da potraje možda i do podneva", rekao je Malići, dodajući da je odlučio da se vrati, a u znak solidarnosti i njegove kolege - dramaturg i  direktor Ćendra Multimedija Jeton Neziraj i urednica platforme Kosovo 2.0 i fotografkinja Maljinda Hodža.

Malići je sa kolegama trebalo da učestvuje na promociji publikacije “Studija slučaja Pertej” koja je rezultat projekta saradnje CZKD-a i Kosovo 2.0 iz Prištine “Pertej/Beyond/Preko 20 godina”.

Kao jedan od umetničkih direktora tog programa, uz Borku Pavićević, Malići je učestvovao u višemesečnom radu na afirmaciji i sistematizaciji arhiva, pamćenja i istorizacije 20 godina saradnje srpskih i kosovskih umetnika i kulturnih radnika. Rezultat tog rada je publikacija “Studija slučaja Pertej”, koju su pripremili Majlinda Hodža, Luna Đorđević, Rozafa Malići i Džek Robinson sa brojnim saradnicima. Time se u protekle dve godine rada obeležilo i 20 godina od prve izložbe savremene umetnosti sa Kosova “Pertej”, održane u CZKD-u 1997. godine, čiji su kustosi bili Malići i Dejan Sretenović.

“Istražujući te decenije saradnje, koja je za zvaničnu politiku bila nepoželjna, a zvaničnoj kulturi i medijima nevidljiva, shvatili smo koliko je politički subverzivna činjenica da je ona opstajala i da je savladavala i najteže prepreke, jer je bila zasnovana na solidarnosti, otporu nasilju i otporu nacionalizmu”, saopštio je CZKD.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.