• Search form

12.11.2017 | 01:58

Otvoren 15. Zagreb film festival

Otvoren 15. Zagreb film festival

Zagreb Film Festival, koji u 15. izdanju predstavlja više od sto filmova, svečano je otvoren 11. novembra u bioskopu Europa švajcarskim kandidatom za Oskara - “Božanskim redom” Petre Volpe, uz podsećanje na minulu deceniju i po u vidu kratkog filma sastavljenog od dosadašnjih festivalskih špica.

Direktor ZFF-a Boris T. Matić istakao je angažovanost filmova u glavnom programu, budući da se bave pitanjima ženskog prava glasa i prava na abortus, migrantima, LGBT zajednicom, posledicama PTSP-a i porodičnim okruženjem. Napomenuo je da dosta filmova te teške teme obrađuje na pristupačniji način, primeren široj publici.

Svečano otvaranje obeleženo je i dodelom nagrade “Albert Kapović” Hrvoju Laurenti, izvršnom direktoru ZFF-a, prvom predsedniku Hrvatske mreže nezavisnih kinoprikazivača i dugogodišnjem voditelju Kina Europa, kome je 2016. godine na otvaranju 14. ZFF-a dodeljena nagrada mreže Europa Cinemas za najbolji program - najviše priznanje koje može dobiti neki evropski bioskop.

Hrvoje Laurenta i Boris T Matić, foto: Filip Trezner

Prisećajući se 2007. godine, kada su gradske vlasti ustupile Kino Europa na korišćenje, Laurenta je rekao da u početku nije bilo lako ni što se tiče publike, ni što se tiče filmova kojih je u tom trenutku na hrvatskom tržištu bilo jako malo. Međutim, kako je dodao, predanim i beskompromisnim radom Kino Europa postao je “jedna od najvažnijih kulturno-umetničkih institucija na ovim prostorima, te jedna od najznačajnijih filmskih institucija u celoj Evropi”.

Prvi film 15. ZFF-a, “Božanski red”, najavila je glumica Rakel Braunšvajg (Rachel Braunschweig), koja je za ulogu u tom ostvarenju osvojila švajcarsku nacionalnu filmsku nagradu za najbolju sporednu ulogu.

Svečanom otvaranju prisustvovao je i reditelj BBC-jeve serije “McMafiaDžejms Votkins (James Watkins) koji će 13. novembra održati masterklas, te američki stručnjak za interaktivnu zabavu i VR Spenser Hant (Spencer Hunt), grčki reditelj Aleksandros Avranas, autor filma “Voli ne voli” iz programa “Ponovo s nama”, te francuski glumac Gzavije Legran (Xavier Legrand), koji je za rediteljski debi “Skrbnik” (Custody) dobio u Veneciji Srebrnog lava za režiju, kao i Lava budućnosti (nagradu Laurentis).

Xavier Legrand, foto: Samir Cerić Kovačević

Uz Legranov film, publika ZFF-a ima priliku da pogleda 12. novembra u Kinu Europa i film “Ali se ženi” australijskog reditelja Džefrija Vokera (Jeffrey Walker) koji na duhovit način govori o problemima druge generacije doseljenika iz Iraka i njihovom odnosu prema islamskoj tradiciji. U bioskopu Tuškanac na programu su filmovi iz programa “Ponovo s nama” – novi film Sofije Kopole (Sofia Coppola) “Opčinjen”, “Voli ne voliAleksandrosa Avranasa, te norveški kandidat za Oskara, “TelmaJoakima Trira (Joachim Trier).

ZFF je organizovan uz podršku gradskih vlasti Zagreba, Hrvatskog audiovizuelnog centra, Hrvtaskog Telekoma kao generalnog pokrovitelja, potprograma MEDIA Kreativne Evrope, Addiko banke, koja obezbeđuje novčane nagrade za pobednike, te drugih pokrovitelja, sponzora i partnera.

Festivalski sajt je zagrebfilmfestival.com, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

*Foto na vrhu: Demjan Rozman

(SEEcult.org)

Video
10.01.2018 | 23:55

VOĐENJE: Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki MSU

Vođenje kroz izložbu Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti kojom je MSU u Beogradu otvoren u oktobru 2017. godine nakon desetogodišnje pauze zbog više puta započinjane i odlagane rekonstrukcije.