• Search form

13.09.2018 | 17:24

Parada ponosa - Reci DA!

Parada ponosa - Reci DA!

Parada ponosa u Beogradu biće održana 16. septembra pod sloganom “Reci DA!”, a prema navodima organizatora, biće relaksiranija nego prethodnih godina, iako će velika pažnja i ovoga puta biti posvećena bezbednosti učesnika.

Kao kruna Nedelje ponosa, šetnja učesnika Prajda počeće 16. septembra u podne okupljanjem na Trgu Slavija, a prethodiće joj obraćanje ovogodišnje “kume”, novinarke Suzane Trninić.

Povorka će krenuti u 14 sati ulicama Kralja Milana, Kolarčevom, Trgom republike, Vasinom do Studentskog trga, odnosno Studentskog parka, gde će biti održan centralni događaj. Ulazi i izlazi biće otvoren za sve, najavili su 13. septembra na konferenciji za novinare u Medija centru organizatori Parade ponosa, navodeći da će biti dosta zabavnog programa.

Očekuje se da će Paradi ponosa, kao i prošle godine, prisustvovati i premijerka Ana Brnabić, gradonačelnik i ministri.

Zahtevi Parade ponosa su: odgovornost države za zaštitu ljudskih prava LGBT osoba, sankcionisanje nasilja nad LGBT osobama i primena Krivičnog zakonika u vezi sa zločinom iz mržnje, usvajanje zakona o rodnom identitetu, kao i o registrovanim istopolnim zajednicama, podsticanje objektivnog i nesenzacionalističkog izveštavanja o problemima LGBT osoba, teforma sistema obrazovanja, uključujući uklanjanje diskriminatornih sadržaja iz udžbenika, usvajanje zakona koji će, pored ostalih vidova vršnjačkog nasilja i uznemiravanja, prepoznati i sankcionisati i one slučajeve koji su učinjeni zbog seksualne orijentacije i rodnog identiteta žrtve.

Foto: MC

U toku je, inače, Nedelja ponosa koja obuhvata izložbe, razgovore, prezentacije aktivnosti, filmski ciklus u Jugoslovenskoj kinoteci...

Paradu ponosa i ove godine obeležava surevnjivost unutar LGBT zajednice, koja je već jednu manifestaciju te vrste imala krajem juna, u organizaciji udruženja Egal, Glic i Loud & Queer, a bila je posvećena pre svega problemima transrodnih osoba.

Povodom septembarske Parade, Gej lezbejski info centar (Glic) pokrenuo je na društvenim mrežama kampanju “RECI NE političarima i diplomatama na Paradi ponosa” kako bi se skrenula pažnja sa tzv. VIP posetilaca te manifestacije na pripadnike LGBT populacije koji su imali hrabrosti da izađu na ulice Beograda i zahtevaju svoja prava. Kampanja, takođe, želi da ukaže i na to da se na Prajd ne dolazi praznih ruku, odnosno bez “poklona” i da premijerka Ana Brnabić mora da objasni svojoj LGBT populaciji da još uvek nije ništa uradila za nju. Ministri koji se spremaju da dođu na Paradu ponosa moraju da objasne kako mogu da sede u Vladi s ministrom koji diskriminiše i vređa LGBT populaciju i ne poštuje Zakon protiv diskriminacije, a gradonačelnik Beograda zašto nijedan projekat LGBT organizacije nije podržan od Grada i zašto Beograd nema sigurnu kuću za žrtve homofobičnog nasilja, poručio je Glic.

Septembarsku Paradu ponosa organizuje istoimena organizacija koja se bavi ljudskim pravima LGBT+ zajednice u Srbiji, a suorganizatori su Civil Rights Defenders, Udruženje Da Se Zna!, Inicijativa mladih za ljudska prava, Gayten LGBT, Grupa “Izađi” i Hartfeakt.

Prošle godine Parada ponosa održana je u prisustvu premijerke Ane Brnabić, što je bio prvi put da neki od najviših državnih funkcionera učestvuje na toj manifestaciji LGBT zajednice.

Premijerka je poručila da “Srbija poštuje različitosti” i da je “Vlada Srbije tu za sve građane, kako većine, tako i manjine”.

Prisustvo premijerke pohvalio je i predstavnik amsterdamskog Prajda Hans Vanhoven, čijim se obraćanjem i završila šetnja od Cvetnog trga do Trga republike koja je protekla bez incidenata, ali uz tradicionalno jako policijsko obezbeđenje. Počela je obraćanjem “kume Prajda”, folk pevačice Jelene Karleuše, koja je poručila da je lјubav najvažnija vrednost u životu i da niko nema pravo da lјude koji mirno šetaju i šire poruke lјubavi u tome sprečava. Uz Jelenu Karleušu, na Paradi su bile i ranije “kume” – glumica Mirjana Karanović i dramska autorka Biljana Srbljanović.

(SEEcult.org)

 • 19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.2018.-8.2.2019.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

  19.10.2018 | 10:00

  Muzej afričke umetnosti, Andre Nikolića 14, Beograd

  MASINISA SELMANI (Francuska): PODELJENI SVETOVI - izložba (18.10.2018.-24.2.2019.)

  http://www.institutfrancais.rs/podeljeni-svetovi-masinise-selmanija

  19.10.2018 | 10:00

  UGM trgovina, Strossmayerjeva 6, Maribor

  TONI SOPRANO: ʹOUT TA KĒ - prodajna razstava (18.10.2018.-17.2.2019.)

  http://www.ugm.si

  07.11.2018 | 11:00

  Muzej primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18, Beograd

  Dan muzeja primenjene umetnosti Beograd

  KLASIČNO I SIMBOLIČNO - PRSTENJE I MINĐUŠE OD ANTIKE DO SREDNJEG VEKA IZ KOLEKCIJE MUZEJA PRIMENJENE UMETNOSTI - izložba (6.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe i kataloga: Mila Gajić, viši kustos MPU

  konzervacija: Milan Andrić

  grafičko oblikovanje: Dušan Tkačenko

  arhitekta postavke: Miroslava Petrović Balubdžić

  muzika za izložbu: Vasil Hadžimanov

  http://mpu.rs

  08.11.2018 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  ČAROBNA MILENA - izložba Milene Pavlović Barili (7.11.2019.-31.3.2019.)

  http://www.iicbelgrado.esteri.it

  09.11.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  NIKOLA REISER: SENZIBILNI POETA SLIKARSTVA - retrospektivna izložba (8.11.2018.-3.2.2019.)

  kustosica izložbe: Danijela Marković

  autori tekstova: Akademik Tonko Maroević, Iva Körbler, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  10.11.2018 | 10:00

  SANU, Beograd

  MARKO ČELEBONOVIĆ (1902-1986) - izložba (9.11.2018.-30.1.2019.)

  https://www.sanu.ac.rs

  10.11.2018 | 10:00

  Gradski muzej Subotica, Trg sinagoge 3, Subotica

  ROĐENJE HUMANOIDNE ROBOTIKE: 50 GODINA CENTRA ZA ROBOTIKU INSTITUTA „MIHAJLO PUPIN“ - izložba posvećena najstarijoj laboratoriji za robotiku u Jugoistočnoj Evropi (9.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe: Ivan Stanić, kustos Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Gradski muzej Subotica i Muzej nauke i tehnike - Beograd

  http://www.gradskimuzej.subotica.rs

  http://www.muzejnt.rs

digitalizacija, ubsm
Video
25.12.2018 | 18:27

VOĐENJE: Ilija Šoškić - Akcione forme

Vođenje kroz izložbu Ilije ŠoškićaAkcione forme” koja je održana istovremeno u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom