• Search form

10.10.2017 | 11:12

Petrovićev dokumentarac Isti premijerno na IDFA

Petrovićev dokumentarac Isti premijerno na IDFA

Dokumentarni film “IstiDejana Petrovića o svakodnevnici u najvećim zatvorima u Srbiji, u produkciji Nezavisnog filmskog centra “Filmart” iz Požege, imaće svetsku premijeru u takmičarskom programu jubilarnog, 30. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA), najveće i najznačajnije manifestacije te vrste u svetu.

Isti” (The Same) je kratkometražni dokumentarni film (16 min) koji na jedinstven način prikazuje svakodnevicu osuđenika i stražara u nekoliko najvećih zatvora u Srbiji. Njegova izuzetna fotografija i unikatna poetika daje pogled na život u zatvoru koji još uvek nije viđen u domaćem dokumentarnom filmu. To je prepoznato i od selektora IDFA koji su film “Isti” uvrstili u takmičarski program kratkometražnog dokumentarnog filma, saopštio je NCF “Filmart”.

Koliko je to veliki uspeh za srpski film govori činjenica da su autori iz Srbije poslednji put učestvovali u takmičarskom programu IDFA pre šest godina - Goran Radovanović filmom “Uz Fidela do kraja” i Srđan Keča filmom “Pismo ocu”, a za 30 godina, koliko postoji IDFA, u takmičarskim programima tog prestižnog festivala prikazano je samo devet dokumentaraca srpskih autora.

Isti” je film metafore koji se, prikazujući život u zatvoru, bavi temom gubljenja identiteta pojedinca pod uticajem sistema. Uspostavljajući paralelu između zatvorskog i šireg društvenog sistema, Petrovićev dokumentarac istražuje relativnost ljudske slobode.

Zahvaljujući podršci Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Srbije, film je snimljen u kazneno-popravnim zavodima u Sremskoj Mitrovici, Požarevcu (Zabeli), Nišu, kao i u KPZ za žene u Požarevcu.

Petrović potpisuje i scenario filma “Isti”, direktor fotografije je Dragan Vildović, montažer Aleksandar Popović, snimatelj i dizajner zvuka Nikola Cvijanović, a kompozitor Vojin Ristivojević.

Film je snimljen u koprodukciji NCF “Filmart” sa kućom Cinnamon Films, uz podršku Filmskog centra Srbije.

Pored Petrovićevog filma “Isti”, na 30. IDFA, koji će biti održan od 15. do 26. novembra, biće prikazan i novi film Mile TurajlićDruga strana svega” - u takmičarskom programu dugometražnog dokumentarnog filma, kao i “Slatko od NištaBorisa Mitića - u netakmičarskom programu Masters. Novi film Mile Turajlić imao je nedavno svetsku premijeru na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, a Mitićev “Slatko od Ništa premijerno je prikazan u julu na 70. Filmskom festivalu u Lokarnu.

Dejan Petrović, scenarista i reditelj nekoliko kratkih igranih i dokumentarnih filmova, kao i brojnih promotivnih filmova, reklamnih i muzičkih spotova, kao i emisija za televiziju, dobitnik je nekoliko nagrada na filmskim festivalima, među kojima je i Zlatna medalja Beograda za najbolji scenario na 62. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu za film “Restart”.

Učestvovao je u svojstvu producenta u produkciji oko 40 kratkometražnih dokumentaraca. Osnivač je i direktor NCF “Filmart”, u okviru kojeg se realizuje nekoliko projekata, uključujući i prestižan Međunarodni studentski filmski kamp “Interakcija” čije je 12. izdanje završeno krajem avgusta premijerom tri nova studentska dokumentarca u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Petrović je i profesor režije na Akademiji umetnosti u Beogradu i član udruženja Doksrbija – Dokumentaristi Srbije.

(SEEcult.org)

Dejan Petrovic - Isti
Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.