• Search form

25.08.2013 | 23:39

Pobednici 12. Dokufesta

Pobednici 12. Dokufesta

Najboljim balkanskim filmom na 12. Dokufestu u Prizrenu proglašen je srpski “Ja, kad sam bila klinac, bila sam klinka” Ivane Todorović, dok je u međunarodnoj konkurenciji pobedio švedski “Belleville Baby” Mie Engberg.

Film “Ja, kad sam bila klinac, bila sam klinka” pobedio je u konkurenciji sa još petnaestak dokumentaraca autora sa Balkana, a prema navodima žirija 12. Dokufesta, mlada rediteljka Ivana Todorović, koja je bila i gošća u Prizrenu, pružila je osvežavajući pogled na svakodnevni život osobe koja ima hrabrosti da bude to što jeste.

Glavna junakinja tog filma je 39-godišnja Goca, transrodna osoba koja živi u Beogradu sa svojom nećakom o kojoj brine od detinjstva.

Počasno priznanje u selekciji “Balkan Dox” dodeljeno je Dirku Shaferu za nemačko-turski film “A Sort of Love” o borbi čoveka uhvaćenog između tradicije i modernog. Nagradu za novog autora dobili su Christina Koutsospyrou i Aran Hughes iz Grčke za film “To the Wolf”.

12. Dokufest završen je 25. avgusta nakon osmodnevnog intenzivnog programa koji se sastojao od oko 250 filmova, od kojih je 106 bilo raspoređeno u sedam takmičarskih kategorija.

Prizren je, zahvaljujući Dokufestu, ugostio rekordan broj stranih filmskih autora i drugih profesionalaca, uključujući goste iz regiona Balkana, odnosno Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Albanije.

Prema navodima organizatora, 12. Dokufest privukao je više od 9.500 posetilaca.

Pobednički film međunarodnog takmičarskog programa, “Belleville BabyMie Engberg odabran je zbog “majstorske režije” koja vodi publiku na emotivno putovanje korišćenjem slika, fragmenata i zvučnih lejera.

Najboljim kratkim filmom u međunarodnoj selekciji proglašen je španski “A Story for the Modlins” (Sergio Oksman).

Nagrada za ljudska prava dodeljena je finskom filmu “Dance of Outlaws” (Mohamed El Aboudi) koji je pružio uvid u tradicionalne porodične strukture u Maroku.

Škotski film “Future My LoveMaje Borg pobedio je u selekciji ekoloških filmova, a kombinuje dva suštinska izazova današnjeg čoveka - održivost civilizacije i opstanak ljubavi.

Počasno priznanje dobio je film “Leviathan” (Lucien Castaing-Taylor i Véréna Paravel).

Dodeljene su i nagrade za najbolji međunarodni kratki film, kao i nagrade u nacionalnoj selekciji.

Žiri međunarodne selekcije činili su Birgitte Stærmose (Kopenhagen), Guillermo Carreras-Candi (Barselona), Katja Wiederspahn (Frankfurt), Noémie Mendelle (Edinburg) i Paul Sturtz iz SAD, dok su filmove u selekciji “Balkan Dox” ocenjivali Brigid O’Shea (Australija/Nemačka), Francine Brücher (Francuska) i reditelj Ilian Metev (Bugarska).

Žiri selekcije filmova koji se bave ljudskim pravima činili su novinarka Arbana Xharra, glavna urednica lista “Zeri”, direktor DOKfesta iz Minhena Daniel Sponsel i selektor beogradskog festivala Slobodna zona Rajko Petrović, dok su filmove u selekciji “Green_Dox” ocenjivali Chico Pereira iz Španije, američki filmski autor Jay Rosenblatt, kome je priređjen počasni program, te Melissa Lindgren iz Švedske, programska direktorka festivala Tempo u Stokholmu i suosnivačica najvećeg švedskog festivala queer filma.

Program 12. Dokufesta, pod sloganom "Rušenje granica", počeo je 17. avgusta dokumentarcem kanadske rediteljke Sare Poli (Sarah Polley) “Stories We Tell” koji je imao svetsku premijeru u Veneciji, a bavi se njenom ličnom životnom dramom. 

Prema rečima umetničkog direktora Dokufesta Vetona Nurkolarija, odabrani filmovi daju sliku današnjeg sveta na hrabar, provokativan i iskren način.

Uz filmske projekcije u improvizovanim bioskopima širom grada, 12. Dokufest ponudio je i raznovrstan prateći program izložbi, debata, predavanja i koncerata.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.