• Search form

25.08.2014 | 16:48

Pobednici 13. DokuFesta

Pobednici 13. DokuFesta

Najboljim dokumentarcem sa Balkana na 13. festivalu DokuFest u Prizrenu proglašen je “Evaporating Borders” o azilantima na Kipru Ive Radivojević koja je i sama svojevremeno emigrirala iz bivše Jugoslavije sa porodicom. Najboljim novim dokumentarcem sa Balkana proglašen je “Waiting for AugustTeodore Ane Mihai iz Belgije, a specijalnu pohvalu međunarodnog žirija dobio je Stefan Ivančić iz Srbije za film “1973”.

U međunarodnoj konkurenciji dugometražnih dokumentarnih filmova 13. DokuFesta, koji je završen 24. avgusta, a bio je posvećen temi promena u društvu, najboljim je proglašen poljsko-nemački “Domino Effect” (Elwira Niewiera i Piotr Rosolowski). Specijalno priznanje dobio je jermenski film “Endless Escape, Eternal Return” (Harutyun Khachtryan).

Najboljim kratkim filmom u međunarodnoj konkurenciji proglašen je finski “Emergency Calls” (Hannes Vartiainen i Pekka Veikkolainen), a specijalnu pohvalu dobio je argentinski “La Reina” (Manuel Abramovich).

      Evaporating Borders

Najboljim kratkim filmom u međunarodnoj konkurenciji proglašen je norveški “Subtotal” rediteljke Gunhild Enger.

Nagradu za ljudska prava dobio je film “Judgment in Hungary” (Eszter Hajdu), koprodukcija Mađarske, Nemačke i Portugala, a pohvaljen je nagrađivani “The Missing Picture” (Rithy Panh) o rediteljevom detinjstvu za vreme vladavine Crvenih Kmera u Kambodži.

      Judgment in Hungary

Najboljim filmom u selekciji Green Dox proglašen je “Metamorphosen” Sebastiana Meza iz Nemačke o opasnostima radijacije, dok je specijalnu pohvalu dobio švajcarsko-indijski “My Name is Salt” (Faridah Pacha).

Nagrada publike 13. DokuFesta pripala je kosovskom filmu “The Hug” (Lulzim Guhelli).

Među filmovima sa Kosova najboljim je proglašen “Silence” (Heshtje) o odnosu oca i ćerke u vreme rata, čiji je autor Bekim Guri.

     Silence

Žiri programa “Balkan Dox” činili su umetnički direktor festivala Filmer A Tout Prix u Briselu Alexander Weiss, srpska rediteljka Ivana Todorović, prošlogodišnja laureatkinja Dokufesta i programska direktorka Hot Docsa, najvećeg severnoameričkog festivala dokumentarnog filma, Charlotte Cook, dok su filmove u međunarodnoj konkurenciji ocenjivali britanski filmski kritičar Neil Young, reditelji i producenti Sergio Oksman iz Madrida i David Fisher iz Izraela, producentkinja Marion Döring iz Berlina i suosnivač nezavisne filmske laboratorije LabA u Atini Vassily Bourikas. I ostala četiri takmičarska programa imala su zasebne žirije, a filmove na temu ljudskih prava ocenjivao je, između ostalih, i direktor najvećeg regionalnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDoxa Nenad Puhovski.

DokuFest je prikazao 107 filmova u šest takmičarskih programa, a prema navodima organizatora, privukao je od 16. do 24. avgysta više od 13.000 ljudi. To je rekordan broj posetilaca, koji su ukupno mogli da pogledaju 237 filmova, uključujući i mnogobrojna ostvarenja iz SAD, kao zemlje u fokusu.

Tematskom koncepcijom "Promeni se, ne krij se", 13. DokuFest predstavio je i filmove mladih reditelja, i majstora dokumentaristike, i debitanata, i renomiranih autora koji se ponovo vraćaju na scenu.

DokuFest je odao i počast austrijskom reditelju Mihaelu Glavogeru (Michael Glawogger), koji je preminuo u aprilu ove godine. Poseban fokus bio je i na austrijskoj eksperimentalnoj filmskoj sceni i njenom nasleđu, a među atrakcijama programa bili su i filmovi o muzici, tehnologiji, kao i o nedavnim konfliktima na Bliskom Istoku, pitanjima klime i ljudskih prava…

Publika je mogla da prisustvuje i raznovrsnom pratećem programu koji je bio sastavljen od radionica, predavanja, debata…

*Foto: DokuFest

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.