• Search form

07.10.2017 | 23:43

Pobednici 14. Balkanime

Pobednici 14. Balkanime

Gran pri 14. Evropskog festivala animiranog filma Balkanima osvojio je švajcarski “59 sekundi” o jednom od najrazornijih italijanskih zemljotresa, najboljim filmom u regionu proglašen je “Ježeva kuća” hrvatske autorke Eve Cvijanović, dok je najbolji studentski – francuski “Alal vera” grupe autora. Nagrađivani film “Ježeva kuća”, nastao prema slavnoj pripoveci Branka Ćopića, osvojio je i nagradu dečjeg žirija 14. Balkanime, koja je tim filmom i otvorena 3. oktobra.

Gran pri 14. Balkanime dodeljen je filmu “59 sekundi” švajcarskog reditelja Maura Karara (Mauro Carraro) za “vešto režiranu i jasno ispričanu priču kroz korišćenje jezika filmske animacije na najbolji mogući način”.

Karara je napravio film o razornom zemljotresu 1976. godine i ljubavi mladog para – svojih roditelja. Film je snimljen iz ugla rediteljevog oca koji je u vreme zemljotresa imao dvadesetak godina.

Nagrada za najbolji film jugoistočne Evrope dodeljena je autorki “Ježeve kuće Evi Cvijanović za “savremen pristup klasičnoj priči kroz animaciju i uspešno združivanje onog najboljeg na Balkanu u području audiovizuelnog”.

Film “Ježeva kuća”, u koprodukciji kanadskog Nacionalnog filmskog odbora (NFB) i hrvatskog Bonobo studija, sledi slavni tekst Ćopića i to na tri jezika: narator hrvatske verzije je Rade Šerbedžija, engleske glumac Kenneth Welsh (Twin Peaks), a francuske glumica France Castel. Muziku u filmu potpisuje Darko Rundek.

Dečji žiri dodelio je “Ježevoj kući” nagradu za najbolji animirani film za decu uz obrazloženje da “ima jasnu i celovitu poruku da svako treba da ceni to što ima”. “Jež, uprkos raznim iskušenjima, nije popustio pritiscima sa strane i tako je ostao svoj i sačuvao svoj dom”, saopštio je dečji žiri.

Prema odluci žirija glavnog takmičarskog progreama, koji su činili Andrej Kulev (Bugarska), Mihaela Majcen Marinić (Hrvatska) i Nikola Majdak mlađi (Srbija), specijalne nagrade (diplome) dodeljene su filmovima “Prvi grom” Anastasije Melikhove za uspešan spoj tradicionalnog i savremenog u animaciji, belgijskom “Ketrin” autorke Brit Raes za duhovit način vođenja priče koja svojim obrtima konstantno iznenađuje gledaoca, te švajcarskom filmu “AerodromMihaele Miler za impresivan vizuelni dojam, inovativno korišćenje boje i animacije i za angažovanu temu.

Žiri studentskog programa, koji su činili: Mihaela Miler (Michaela Müller, Švajcarska), Mladen Đukić (Bosna i Hercegovina) i Aleksandra Jovanić (Srbija), proglasio je najboljim francuski “Alal vera”  grupe autora (Klementin Frer, Aurore Frer, Aurore Gal, Jukiko Mejnen, Ane Merc, Robina Miljorelija i Romana Salvinija), navodeći da “o savremenim fenomenima na svež i zabavan način, a ipak ima i kritički stav”. Autorski film, kako je naglašeno u obrazloženju, pokazuje visok nivo majstorskog pripovedanja, dizajna i animacije.

Nagrada SAE Instituta Beograd za najbolji srpski film dodeljena je filmu “Tri želje” autora Nikole Nešića, uz obrazloženje da na jednostavan, zaokružen rad vešto manipuliše osnovnim principima pripovedanja. Likovi su ispolirani i jasni, a priča je fokusirana sa duhovitom dosetkom na kraju, istakao je žiri.

Žiri je dodelio i nagrade studija za animaciju CRAFT iz Danske filmovima “Živeti kao Heta” autorke Bjanke Kaderas, Izabele Lu i Kerstin Zemp zbog fantastičnog sklopa nadrealnih elemenata skladno uklopljenih u celinu, suptilno provučenih referenci i omaža kroz stilska rešenja i elemente u priči, te filmu “O majkoPauline Ziolkovske, klasičnoj priči o porodičnim odnosima, koji je pohvaljen posebno za sveden dizajn i iznenađujuće vizuelne ideje.

Zatvaranje 14. Balkanime, foto: Jovan Nedeljkov

Festival animiranog filma Balkanima predstavio je oko stotinu ostvarenja iz 30 zemalja, uključujući takmičarske programe sa nekoliko srpskih premijera, te Evropsku i Balkansku panoramu.

Povodom 90 godina od rođenja osnivača Balkanime, Nikole Majdaka (1927-2013), publika je imala priliku da pogleda na otvaranju njegov animirani “Autoportret”, kao i film koji je snimljen u DKSG-u za vreme neumornog rada Majdaka na tom festivalu, najvećoj beogradskoj manifestaciji animiranog filma sa međunarodnim renomeom.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.