• Search form

12.07.2017 | 22:42

Pobednik Berlinala otvara 24. Palić

Pobednik Berlinala otvara 24. Palić

Glavni takmičarski program 24. Festivala evropskog filma Palić predstaviće od 15. do 21. jula 12 ostvarenja koja su osvajala značajne nagrade na velikim festivalima, ali i privukla pažnju publike širom Evrope, a među njima je i dobitnik Zlatnog medveda 67. Berlinala - mađarska ljubavna priča “Na duši i telu” rediteljke Ilidike Enjedi, koja će biti prikazana na otvaranju van konkurencije.

Film “Na duši i telu”, prikazan kao iznenađenje na 45. Festu u Beogradu,  neobična je ljubavna priča o dvoje usamljenih radnika u jednoj budimpeštanskoj klanici - novoj radnici Mariji (Aleksandra Borbeli) i njenom starijem šefu Endreu (Geza Morchanji), koji shvataju da su srodne duše.

U konkurenciji za nagrade “Zlatni toranj” za najbolji film i “Palićki toranj” za najbolju režiju, koje će dodeliti žiri na čelu sa rumunskim rediteljem Kristijem Pujuom, najavljena su i ostvarenja Andreja Zvjaginceva, Kornela Mundruca, Mišela Azanavisijusa, Agneške Holand, Sergeja Loznice... kao i Igora Bezinovića iz Hrvatske i domaćeg reditelja Bojana Vuletića, čiji će “Rekvijem za gospođu J.” biti prikazan na zatvaranju van konkurencije.

Ruski reditelj Andrej Zvjagincev, jedna od zvezda evropskog filma koga i palićka publika dobro poznaje, učestvuje filmom “Bez ljubavi” za koji je ove godine u Kanu dobio nagradu žirija. Njegovo prethodno ostvarenje “Levijatan” je pre tri godine osvojilo Zlatni toranj za najbolji film na Paliću, kao i nagradu za najbolji scenario u Kanu i mnoga druga priznanja...

Jupiterov mesec

Slično važi i za renomiranog mađarskog reditelja Kornela Mundruca čije će film “Jupiterov mesec”, nominovan ove godine za Zlatnu palmu, takođe videti palićka publika. “Jupiterov mesec” prati Ariana, izbeglicu iz Sirije, koji zajedno sa svojim ocem i još mnogo drugih napaćenih duša, pokušava da pređe preko Srbije u Mađarsku. Svi bivaju uhvaćeni našavši se u mreži korupcije i cinizma. Mundrucovo prethodno ostvarenje “Beli bog” prikazano je na Paliću 2014. godine.

Kratki izlet” hrvatskog reditelja Igora Bezinovića, hibrid dokumentarnog filma i fikcije, učestvuje na 24. Paliću gotovo istovremeno sa hrvatskom premijerom u takmičarskom programu 64. Pulskog filmskog festivala.  Bezinović je za taj film dobio na Međunarodnom filmskom festivalu Andreja Tarkovskog “Zerkalo” nagradu za najbolju režiju, ali i nagradu žirija mladih kritičara. “Kratki izlet” je svetsku premijeru imao ranije ove godine na 46. Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu, a u Srbiji će biti premijerno prikazan upravo na Paliću.

Glavni takmičarski program 24. Palića premijerno predstavlja i debitantski film nemačke rediteljke Helen Hegeman Axolotl Overkill”, nagrađen ove godine na Sandensu za najbolju fotografiju.

Najavljen je i film “Fortunata”, koji je režirao glumac Serđo Kastelito (igrao između ostalog u Velikom plavetnilu Lika Besona), a za koji je Džazmin Trinka dobila nagradu za najbolju glumicu u selekciji “Izvestan pogled” ove godine u Kanu.

Mišel Azanavisijus, reditelj nagrađivanog filma “Umetnik” (The Artist), koji je osvojio pet Oskara, posvetio je svoje novo ostvarenje “Siloviti” velikom francuskom autoru Žan-Liku Godaru (u filmu ga igra Louis Garrel).

Siloviti

Film “Tragom kostiju” poljske rediteljke Agneške Holand priča je o starijoj ženi koja je ubeđena da je rešila niz misterioznih zločina, a dobio je ove godine Srebrnog medveda na Berlinalu, (nagrada Alfred Bauer), kao film koji “otvara nove perspektive”.

Najavljena je i ljubavna drama rumunskog reditelja Kalina Petera NeceraAna, ljubavi moja”, koja je takođe dobila Srebrnog medveda, ali za montažu (Dana Bunesku). Necerov film “Pozicija deteta” dobio je 2013. godine Zlatnog medveda na Berlinalu.

U bioskopu pod vedrim nebom – na čudesnoj Letnjoj pozornici na Palićkom jezeru, koja prima 1.200 posetilaca, biće prikazan i novi film ukrajinskog reditelja Sergeja LozniceNežna žena”, kao i “Park” grčke rediteljke Sofije Exarchou o grupi dečaka koja luta po ruševinama olimpijskog sela u Atini igrajući uvrnutu verziju Olimpijskih igara.

Nežna žena

Glavni program 24. Palića zatvoriće 21. jula van konkurencije Vuletićev  “Rekvijem za gospođu J.”, sa Mirjanom Karanović u naslovnoj ulozi, koji je premijerno prikazan ove godine na Berlinalu, a tokom leta učestvuje na još niz festivala u regionu.

Filmove u Glavnom takmičarskom programu 24. Palića ocenjivaće, uz Pujua, i srpski glumac Nikola Đuričko, belgijski reditelj Gust Van Den Berge, selektorka i producentkinja Luiz H. Johansen iz Danske i hrvatska glumica Tihana Lazović.

Palićki festival prikazaće deset ostvarenja u drugom takmičarskom programu Paralele i sudari, koji je posvećen geografskom, sociološkom i kulturološkom prostoru Istočne Evrope, a među autorima su Đerđ Krištof, Rajner Sarnet, Bogdan Slama, Ferenc Torok i Hana Jušić.

Uz Glavni takmičarski program i selekciju Paralele i sudari, 24. FEF Palić nudi i cikluse: Mladi duh Evrope, Novi mađarski film, Ekološki dokumentarci, Best of Europe 2016, Short Matters! i Palić u Beogradu, te omaž programe dobitnicima nagrade “Aleksandar Lifka” i “Underground Spirit”. Zemlja u fokusu ove godine je Hrvatska.

Palićki festival, suočen sa finansijskim problemima zbog smanjene podrške nadležnih institucija, prikazaće ukupno oko 80 filmova, a u želji da zadrži visok kvalitet, izostaviće deo pratećeg programa i ima manji broj gostiju.

Budžet je ove godine svega oko 150.000 evra, što je gotovo trostruko manje nego pre samo sedam godina. Ministarstvo kulture dalo je devet miliona, Grad Subotica pet, ali je Pokrajinski sekretarijat Vojvodine izdvojio samo jedan milion (2016. bilo je tri miliona, a 2015. šest).

Palićki festival prikazao je 2016. godine više od 100  filmova u 13 programskih celina, a među gostima su bili i Ulrih Zajdl, Kristijan Munđiu, Slobodan Šijan i Karpo Aćimović Godina. Iako su organizatori izrazili tada zadovoljstvo programskim uspehom, ponovo su apelovali na nadležne da obezbede adekvatnu podršku toj jedinstvenoj filmskoj manifestaciji u regionu, koja već nekoliko godina dobija sve manje budžetskih sredstava.

Najboljim filmom 23. Palića proglašen je nemački “Toni Erdman” rediteljke Maren Ade o neobičnom odnosu oca i ćerke, a za režiju je nagrađen rumunski autor Kristijan Munđiju za film “Matura” o kompromisima i implikacijama roditeljstva koji daje širu sliku savremenog društva u tranziciji.

Festivalski sajt je palicfilmfestival.com, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org za kulturu Jugoistočne Evrope.

(SEEcult.org)

Na telu i dusi
Video
Vodjenje - Branko Vucicevic
03.02.2018 | 23:57

VOĐENJE - Kritičari su izabrali: B.V.

Vođenje kroz izložbu “Kritičari su izabrali 2018: B.V.” u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda (12.1-3.2.2018), posvećenu Branku Vučićeviću