• Search form

16.09.2018 | 23:44

Počasni doktorati UU Makavejevu i Tabačkom

Počasni doktorati UU Makavejevu i Tabačkom

Savet Univerziteta umetnosti u Beogradu dodelio je počasne doktorate filmskom reditelju Dušanu Makavejevu i scenografu Miodragu Tabačkom, redovnom profesoru Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) u penziji.

Odluke o počasnim doktoratima donete su na predlog FDU, a svečano uručenje najavljen je za 27. septembar u Rektoratu UU.

Dušan Makavejev (1932) jedan je od najvećih, svetski najpoznatijih filmskih autora Jugoslavije i Srbije, reditelj i scenarista, autor teorijskih i analitičkih tekstova iz oblasti filma i filmske umetnosti, urednik knjiga...

Diplomirao je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu i režiju na FDU u Beogradu.

Kao jedan od autora filmskog “crnog talasa”, koristi neuobičajene metode subverzije, utemeljene u filmskom jeziku koji izaziva nelagodu establišmenta. Njegova filmska ostvarenja: Čovek nije tica (1965), Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT (1967), Nevinost bez zaštite (1968), WR ili Misterije organizma (1971), Slatki film (1973), Koka-kola kid (1985) i mnogi drugi, igrani i dokumentarni filmovi, svrstavaju se u sam vrh jugoslovenske i srpske filmske umetnosti.

Makavejev je za svoja izvanredna dostignuća dobio veliki broj domaćih i međunarodnih priznanja, među kojima su: Oktobarska nagrada grada Beograda, Srebrni medved u Berlinu, Srebrna arena u Puli, “Luis Bunjuel” u Kanu, Srebrni Hugo u Čikagu, Zlatno doba Belgijske kraljevske kinoteke i mnoge druge.

Filmovi Makavejeva, kako je istakao UU u saopštenju, predstavljaju vrhunska dela srpske umetnosti i srpskog filma. Njegova filmska snaga, izvanredno odabrane teme, narativi kojima su ispričane, transdisciplinarni metodski pristup, specifična “montaža atrakcija” – srpski rez, duhovitost, stil, energija, radost stvaranja – uživanje u invenciji, u širenju perspektiva i horizonata očekivanja, jeste ono što ga čini izuzetnim umetnikom, čije će delo biti iznova i iznova čitano i otkrivano.

Miodrag Tabački (1947) jedan je od najistaknutijih i najslavnijih scenografa u Srbiji i na prostorima bivše Jugoslavije. Njegove scenografije smatraju se vrhunskim ostvarenjima, te mateforičnim, simboličkim i prostornim umetničkim instalacijama.

Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu i na Akademiji za primenjene umetnosti. Od 1978. godine predavao je na FDU, gde je od 1988. bio u zvanju redovnog profesora.

Mnoga njegova scenografska i kostimografska rešenja, nagrade i priznanja koje je gotovo nemoguće nabrojati, izložbe radova, monografske i druge publikacije posvećene njegovom delu ukazuju na to da je reč o aktivnom, ostvarenom umetniku i pedagogu koji je predanim radom sa pozorišnim rediteljima širio njihove umetničke horizonte omogućujući im da shvate do koje mere je “poetika prostora” važan deo njihovog umetničkog izraza.

Više od 250 scenografija, realizovanih tokom četiri decenije umetničkog rada, svedoče ne samo o ogromnoj energiji i umetničkoj snazi Tabačkog, već i o potpunoj posvećenosti pozorištu umetnika koji živi za dramsku umetnost tako što vizuelizacijom omogućava članovima pozorišne ekipe da svako u svom domenu ostvari maksimum. Maštovitost i vizuelna kultura, te poznavanje društva, filozofije, upotrebe simbola u komunikacionim procesima, a pre svega raskošan talenat, omogućili su Tabačkom da postane jedinstveni autor scenografije u evropskim okvirima. Reč je o umetniku koji je doprineo podizanju srpske pozorišne scene na svetski nivo, a FDU i Univerzitet umetnosti učinio institucijama prepoznatljivim po izuzetnom nastavnom kadru.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.