• Search form

02.08.2018 | 13:19

Počeo 32. FFHN, ovacije Mileni Dravić u odsustvu

Počeo 32. FFHN, ovacije Mileni Dravić u odsustvu

Hercegnovski filmski festival počeo je 1. avgusta posvetom jednoj od najvećih zvezda jugoslovenskog filma Mileni Dravić, koja je iz zdravstvenih razloga bila sprečena da prisustvuje svečanosti, iako je došla u Herceg Novi, a publiku, koja joj je uputila gromoglasan aplauz, pozvala je pisanom porukom da čuva film, umetnost i kulturu.

“Kultura je kao ljubav, ona svoje ljude poštuje i višestruko uzvraća. I pozivam vas da zajedno iz sveg srca uskliknemo: Festival je otvoren. I nek’ se zatrese velelepna, stoletna Kanli kula, nek zatrepere i zvezde i nebo od odjeka reči: ‘Festival je otvoren’. Za najbolji deo svih nas, za filmsku umetnost, za lepotu koja vezuje ljude tananim, a čeličnim nitima: ‘Neka dani filma počnu. I, nek nam je sa srećom!”, istakla je Milena Dravić u poruci koju je, nakon odlomka iz filma “Mali film o velikoj Mileni” reditelja Miloša Radovića, pročitala novinarka Tatjana Nježić, autorka monografije o slavnoj glumici.

“Fizički sam tu blizu, puna radosti i nade, zbog vas sam došla u divni Herceg Novi. Na žalost, moje zdravstveno stanje danas i odluke lekara me drže prikovanu za sobu, primoravaju da vam budem samo blizu, ali sam i i dušom i srcem sa vama i uz vas”, navela je Milena Dravić, ističući da je 32. FFHN festival u slavu umetnosti koja je “lepša, a snažnija i stvarnija od svega” i koja predstavlja “najbolji deo čoveka, pre svega onog za koga se stvara”.

Milena Dravić je ovogodišnja dobitnica nagrade “Milan Žmukić” za izuzetan doprinos afirmaciji FFHN-a, koju će joj, kako su najavili organizatori, naknadno uručiti poslovni direktor tog festivala Zoran Živković.

Slavna glumica je tokom bogate karijere osvojila niz nagrada - od Zlatne arene u Puli do Zlatne ruže u Veneciji, od najbolje ženske uloge u Kanu do Dobričinog prstena, nagrade Udruženja dramskih umetnika Srbije za životno delo, a uoči FFHN-a, bila je i jedna od zvezda 65. Pulskog filmskog festivala i 25. Festivala evropskog filma Palić.

I predsednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić i ministar kulture Crne Gore Aleksandar Bogdanović istakli su na otvaranju 32. FFHN-a značaj tog festivala i same filmske umetnosti.

Katic je istakao da će FFHN-MFF “još jednom pokazati da film nije samo vizuelna projekcija u pokretu - on je umetnost koja prikazuje život, svedočanstvo o svetu i slika vremena”.

“Sedma umetnost će zavladati jedinstvenim pozornicama koje ima samo naš grad – tvrđavama Kanli Kula i Forte Mare, trgom Mića Pavlovića i Kućom nobelovca Ive Andrića koja je otvorena u rekonstrukciji. Doneće nam slike, zvuk, priče i izraze vrhunskih umetnika, nove poetske avanture i poglede, izazvaće emocije, poslaće važne poruke, pozvati na razmišljanje i druženje, spojiti ljude iz celog sveta”, naveo je Katić, ističući značaj FFHN-a kao nacionalne manifestacije ne samo za Crnu Goru, već i za ceo region, kao i za afirmaciju umetnika i promociju kvaliteta, te za okupljanje filmskih profesionalaca iz svih domena industrije.

Ministar Aleksandar Bogdanović rekao je da brojnost publike na FFHN-u pokazuje da film i dalje ima onu magiju koja može da nadiđe svu zavodljivost raskošne pojavnosti letnjeg života u jednom primorskom gradu.

“Toj vernoj publici omogućeno je da se u ambijentu koji i sam nosi nešto od filmske magije upozna sa onim ostvarenjima koja predstavljaju aktuelnu reakciju sedme umetnosti na protivrečnosti epohe u kojoj živimo, otkrivaju nam njeno lice i naličje, pokreću našu maštu, ali i savest”, istakao je Bogdanović, dodajući da film, zahvaljujući svojoj sinkretičnosti, jeste umetnost koja najubjedljivije može da odrazi kompleksnost ovog vremena, kao što može dosledno i netraumatično da prati njegov tehnološki progres, bez pada u banalnost i jeftnu zabavu.

“Moglo bi se reći da upravo ta moć filmske umetnosti uspjeva da održi interesovanje šire publike za teme koje nadilaze dnevne i površne fascinacije, sprečavajući da iskustvo savremenog čoveka bude lišeno velikih priča i sve one začudnosti koju nosi novo doba”, naglasio je ministar i dodao da je zbog svega toga za Crnu Goru i region “veoma bitno što više od tri decenije, na amblematičnim lokacijama Herceg Novog, traje jedna ovakva manifestacija kakava je Montenegro film festival, u okviru koje je, pored prezentacije novih filmskih ostvarenja, otvoren prostor za razmenu iskustava svih onih profesija koje su na bilo koji način vezane za film”.

Program 32. FFHN – MFF počeo je evropskom premijerom filma “Krijumčareći HendriksaMariosa Piperidesa, aktuelnog pobednika Trajbeka festivala.

Krijumčareći Hendriksa” prikazan je u okviru Takmičarske selekcije dugometražnog igranog filma koja broji ukupno 12 ostvarenja, gosti prve večeri FFHN-a bili su reditelj Piperides i producentkinja filma Janine Teerling, koji su pozdravili publiku nakon projekcije.

Drugog festivalskog dana, 2. avgusta, na Kanli kuli biće održana crnogorska premijera filma “Comic sansNevija Marasovića iz Hrvatske, a gosti su glumac Zlatko Burić i montažer Tomislav Pavlic. Potom sledi regionalna premijera izraelskog filma “DeviceKeren Ben Rafael, u prisustvu protagonistkinje Joy Rieger.

Na Tvrđavi Forte Mare, u okviru revijalne selekcije Kino Evropa, biće prikazan “Hladni rat” oskarovca Pavela Pavlikovskog, nagrađenog za režiju u Kanu, a potom “Srećni LazaroAlis Rohrwacher, dobitnice nagrade za scenario u Kanu.

Ujedno, na Trgu Miće Pavlovića počinje takmičarski program dokumentarnih filmova, čiji je selektor Vladimir Perović, a biće prikazani filmovi “Vira ČudnenkoInes Oliveire, “BlinkJakova Labrovića, “Odsutna rana Marjam Tafakori, “Las NubesHuana Pabla Gonsalesa i “KrugDžajiša Patela.

U Dvorištu kuće nobelovca Iva Andrića počinje i takmičarska selekcija studentskih filmova, koja obuhvata 17 kratkih igranih ostvarenja. Program otvara “Omaž 1968: Jugoslovenski eksperiomentalni film”, priređen povodom 50-godišnjice studentske neposlušnosti 1968. godine, u saradnji sa Akademskim filmskim centrom iz Beograda, Kino klubom Zagreb i Kino klubom Split. Program obuvata i razgovor s predstavnicima tih kino klubova koji su obeležili izuzetno vibrantno razdoblje u jugoslovenskoj kinematografiji - teoretičarkom filma i kuratorkom Kino kluba Zagreb Petrom Belc i autorom eksperimentalnog filma Nikolom Đurićem ispred AFC-a, uz moderaciju reditelja Ivana Salatića.

Za 3. avgust u Dvorani park najavljena je specijalna projekcija restaurisane verzije filma “Lepota porokaŽivka Nikolića, dok će na Kanli kuli biti održana crnogorske premijere filmova “SažaljenjeBabisa Makridisa, koji je i gost FFHN-a, te filma “RudarHanne Slak.

U okviru selekcije Kino Evropa biće prikazan film “KrivicaGustava Mulera, a potom “U ratuStefani Brize, a u okviru konkurencije dokumentarnih filmova – “U traganju za DenijemDénija Pitsaeva, “Poslednja trakaIgora Kosenka i Cypriena Clément-Delmasa, “Beskrajna galatejaJulije Maure, Mariangele Pluchino, Ambre Reijnen, Marije Chatzi i Fatime Flores Rojas, “U okviruIona Gnatiuca i Artyoma Zavadovska, “El haraMargauxe Fitoussije i Mo Scarpelli, te “Beli slonShuruqa Harba. Studentski program prikazaće filmove “Život traje tri dana Katarine Koljević, “NaopakoFilipa Zadroa, “LijanaIvana Đurovića i “Iz krajnosti u krajnostFilipa Đorđevića.

Festivalski sajt je filmfestival.me, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org. 

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.