• Search form

02.08.2018 | 13:19

Počeo 32. FFHN, ovacije Mileni Dravić u odsustvu

Počeo 32. FFHN, ovacije Mileni Dravić u odsustvu

Hercegnovski filmski festival počeo je 1. avgusta posvetom jednoj od najvećih zvezda jugoslovenskog filma Mileni Dravić, koja je iz zdravstvenih razloga bila sprečena da prisustvuje svečanosti, iako je došla u Herceg Novi, a publiku, koja joj je uputila gromoglasan aplauz, pozvala je pisanom porukom da čuva film, umetnost i kulturu.

“Kultura je kao ljubav, ona svoje ljude poštuje i višestruko uzvraća. I pozivam vas da zajedno iz sveg srca uskliknemo: Festival je otvoren. I nek’ se zatrese velelepna, stoletna Kanli kula, nek zatrepere i zvezde i nebo od odjeka reči: ‘Festival je otvoren’. Za najbolji deo svih nas, za filmsku umetnost, za lepotu koja vezuje ljude tananim, a čeličnim nitima: ‘Neka dani filma počnu. I, nek nam je sa srećom!”, istakla je Milena Dravić u poruci koju je, nakon odlomka iz filma “Mali film o velikoj Mileni” reditelja Miloša Radovića, pročitala novinarka Tatjana Nježić, autorka monografije o slavnoj glumici.

“Fizički sam tu blizu, puna radosti i nade, zbog vas sam došla u divni Herceg Novi. Na žalost, moje zdravstveno stanje danas i odluke lekara me drže prikovanu za sobu, primoravaju da vam budem samo blizu, ali sam i i dušom i srcem sa vama i uz vas”, navela je Milena Dravić, ističući da je 32. FFHN festival u slavu umetnosti koja je “lepša, a snažnija i stvarnija od svega” i koja predstavlja “najbolji deo čoveka, pre svega onog za koga se stvara”.

Milena Dravić je ovogodišnja dobitnica nagrade “Milan Žmukić” za izuzetan doprinos afirmaciji FFHN-a, koju će joj, kako su najavili organizatori, naknadno uručiti poslovni direktor tog festivala Zoran Živković.

Slavna glumica je tokom bogate karijere osvojila niz nagrada - od Zlatne arene u Puli do Zlatne ruže u Veneciji, od najbolje ženske uloge u Kanu do Dobričinog prstena, nagrade Udruženja dramskih umetnika Srbije za životno delo, a uoči FFHN-a, bila je i jedna od zvezda 65. Pulskog filmskog festivala i 25. Festivala evropskog filma Palić.

I predsednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić i ministar kulture Crne Gore Aleksandar Bogdanović istakli su na otvaranju 32. FFHN-a značaj tog festivala i same filmske umetnosti.

Katic je istakao da će FFHN-MFF “još jednom pokazati da film nije samo vizuelna projekcija u pokretu - on je umetnost koja prikazuje život, svedočanstvo o svetu i slika vremena”.

“Sedma umetnost će zavladati jedinstvenim pozornicama koje ima samo naš grad – tvrđavama Kanli Kula i Forte Mare, trgom Mića Pavlovića i Kućom nobelovca Ive Andrića koja je otvorena u rekonstrukciji. Doneće nam slike, zvuk, priče i izraze vrhunskih umetnika, nove poetske avanture i poglede, izazvaće emocije, poslaće važne poruke, pozvati na razmišljanje i druženje, spojiti ljude iz celog sveta”, naveo je Katić, ističući značaj FFHN-a kao nacionalne manifestacije ne samo za Crnu Goru, već i za ceo region, kao i za afirmaciju umetnika i promociju kvaliteta, te za okupljanje filmskih profesionalaca iz svih domena industrije.

Ministar Aleksandar Bogdanović rekao je da brojnost publike na FFHN-u pokazuje da film i dalje ima onu magiju koja može da nadiđe svu zavodljivost raskošne pojavnosti letnjeg života u jednom primorskom gradu.

“Toj vernoj publici omogućeno je da se u ambijentu koji i sam nosi nešto od filmske magije upozna sa onim ostvarenjima koja predstavljaju aktuelnu reakciju sedme umetnosti na protivrečnosti epohe u kojoj živimo, otkrivaju nam njeno lice i naličje, pokreću našu maštu, ali i savest”, istakao je Bogdanović, dodajući da film, zahvaljujući svojoj sinkretičnosti, jeste umetnost koja najubjedljivije može da odrazi kompleksnost ovog vremena, kao što može dosledno i netraumatično da prati njegov tehnološki progres, bez pada u banalnost i jeftnu zabavu.

“Moglo bi se reći da upravo ta moć filmske umetnosti uspjeva da održi interesovanje šire publike za teme koje nadilaze dnevne i površne fascinacije, sprečavajući da iskustvo savremenog čoveka bude lišeno velikih priča i sve one začudnosti koju nosi novo doba”, naglasio je ministar i dodao da je zbog svega toga za Crnu Goru i region “veoma bitno što više od tri decenije, na amblematičnim lokacijama Herceg Novog, traje jedna ovakva manifestacija kakava je Montenegro film festival, u okviru koje je, pored prezentacije novih filmskih ostvarenja, otvoren prostor za razmenu iskustava svih onih profesija koje su na bilo koji način vezane za film”.

Program 32. FFHN – MFF počeo je evropskom premijerom filma “Krijumčareći HendriksaMariosa Piperidesa, aktuelnog pobednika Trajbeka festivala.

Krijumčareći Hendriksa” prikazan je u okviru Takmičarske selekcije dugometražnog igranog filma koja broji ukupno 12 ostvarenja, gosti prve večeri FFHN-a bili su reditelj Piperides i producentkinja filma Janine Teerling, koji su pozdravili publiku nakon projekcije.

Drugog festivalskog dana, 2. avgusta, na Kanli kuli biće održana crnogorska premijera filma “Comic sansNevija Marasovića iz Hrvatske, a gosti su glumac Zlatko Burić i montažer Tomislav Pavlic. Potom sledi regionalna premijera izraelskog filma “DeviceKeren Ben Rafael, u prisustvu protagonistkinje Joy Rieger.

Na Tvrđavi Forte Mare, u okviru revijalne selekcije Kino Evropa, biće prikazan “Hladni rat” oskarovca Pavela Pavlikovskog, nagrađenog za režiju u Kanu, a potom “Srećni LazaroAlis Rohrwacher, dobitnice nagrade za scenario u Kanu.

Ujedno, na Trgu Miće Pavlovića počinje takmičarski program dokumentarnih filmova, čiji je selektor Vladimir Perović, a biće prikazani filmovi “Vira ČudnenkoInes Oliveire, “BlinkJakova Labrovića, “Odsutna rana Marjam Tafakori, “Las NubesHuana Pabla Gonsalesa i “KrugDžajiša Patela.

U Dvorištu kuće nobelovca Iva Andrića počinje i takmičarska selekcija studentskih filmova, koja obuhvata 17 kratkih igranih ostvarenja. Program otvara “Omaž 1968: Jugoslovenski eksperiomentalni film”, priređen povodom 50-godišnjice studentske neposlušnosti 1968. godine, u saradnji sa Akademskim filmskim centrom iz Beograda, Kino klubom Zagreb i Kino klubom Split. Program obuvata i razgovor s predstavnicima tih kino klubova koji su obeležili izuzetno vibrantno razdoblje u jugoslovenskoj kinematografiji - teoretičarkom filma i kuratorkom Kino kluba Zagreb Petrom Belc i autorom eksperimentalnog filma Nikolom Đurićem ispred AFC-a, uz moderaciju reditelja Ivana Salatića.

Za 3. avgust u Dvorani park najavljena je specijalna projekcija restaurisane verzije filma “Lepota porokaŽivka Nikolića, dok će na Kanli kuli biti održana crnogorske premijere filmova “SažaljenjeBabisa Makridisa, koji je i gost FFHN-a, te filma “RudarHanne Slak.

U okviru selekcije Kino Evropa biće prikazan film “KrivicaGustava Mulera, a potom “U ratuStefani Brize, a u okviru konkurencije dokumentarnih filmova – “U traganju za DenijemDénija Pitsaeva, “Poslednja trakaIgora Kosenka i Cypriena Clément-Delmasa, “Beskrajna galatejaJulije Maure, Mariangele Pluchino, Ambre Reijnen, Marije Chatzi i Fatime Flores Rojas, “U okviruIona Gnatiuca i Artyoma Zavadovska, “El haraMargauxe Fitoussije i Mo Scarpelli, te “Beli slonShuruqa Harba. Studentski program prikazaće filmove “Život traje tri dana Katarine Koljević, “NaopakoFilipa Zadroa, “LijanaIvana Đurovića i “Iz krajnosti u krajnostFilipa Đorđevića.

Festivalski sajt je filmfestival.me, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org. 

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  13.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (12.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msuv.org

  14.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Beograd

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (13.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msub.org.rs

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

Video
10.12.2018 | 17:42

VOĐENJE: Dan vredan veka - 1. decembar 1918.

Autorsko vođenje kroz izložbu Muzeja Jugoslavije Dan vredan veka - 1.