• Search form

03.08.2018 | 20:29

Počeo 35. Nišvil, glavni program od 9. avgusta

Počeo 35. Nišvil, glavni program od 9. avgusta

Internacionalni Nišvil džez festival počeo je 3. avgusta drugim izdanjem svog teatarskog festivala i izložbom fotografija “Apres” Nemanje Maraša, a narednih deset dana predstaviće ukupno oko hiljadu izvođača na 20 scena, uključujući glavni muzički program od 9. do 12. avgusta.

Nišville teatarski festival, čija je umetnička direktorka Maja Mitić, nudi 16 produkcija sa četiri kontinenta, objedinjenih temom “Dream Blue! (Sanjaj plavo). Program je počeo predstavom “Orfej i Euridika” trupe Omma sa Krita, nakon koje sledi egipatska plesna predstava “Plavi slon”, te koncert ArtSpot Production iz Nju Orleansa.

Festivalski program 4. avgusta rezervisan je za domaće umetnike – predstavu “BolivudMaje Pelević u izvođenju glumaca Narodnog pozorišta u Beogradu i koncert-predstavu “Erotizam” beogradske grupe Vrooom, dok će ispred Oficirskog doma biti prikazan američki film “My Louisiana LoveMonike Verdin.

Za 5. avgust najavljena je predstava “Isplači se” (Cry You One) ArtSpot Productions i Mondo Bizaro iz Nju Orleansa, koja nema fiksno mesto održavanja, već je zamišljena kao procesija duga nekoliko kilometara, a čija je polazna tačka Paviljon 77 u Tvrđavi. Publika će tako i sama prošetati sa predstavom te američke trupe koja kombinuje poeziju, pesmu i dramu. U Amfiteatru potom će, kako je najavljeno, nastupiti Voix Polyphoniques iz Marseja predstavom “Sve o Moro” (Tout Moreau), koja je omaž jednoj od najvećih francuskih umetnica Žani Moro. U Narodnom pozorištu 6. avgusta biće izvedena kineska predstava “Legenda o Beloj lejdi” (Legend of Lady White) kompanije STA iz Šangaja – obrada mita o večnoj ljubavi koja prevazilazi ovozemaljsko. U Amfiteatru nastupiće Nacionalni teatar iz Bukurešta predstavom “Magic Nationale”. Street Dance Company iz Sofije izvešće 7. avgusta predstavu “Crossroads”, koja kroz teatar pokreta simbolizuje raskršće ljudskih emocija i odnosa, a dan kasnije NeptunKujna iz Beograda predstavu “Dodir”.

Od 9. do 12. avgusta najavljene su i predstave za decu u okviru programa Jazz for kids (Iza duge, Zemlja Dembelija, Will It Be i Crvenkapa).

Zlatibor Stanković, Ivan Blagojević i Maja Mitić

Program drugog izdanja Internacionalnog Nisville teatarskog festivala obuhvata i razgovore sa gostujućim umetnicima, a biće reči o uličnom teatru i neverbalnoj komunikaciji, a potom i o filmu i muzici kao inspiraciji za pozorišnu predstavu, odnosno kombinovanju umetničkih izraza, te o stratetegijama opstanka i razvitka savremenog teatra. Najavljene su i radionice koje će održati Kathy Randels iz ArtSpot Production (Muzika i teatar), Brigitte Cirle iz Francuske (Glas kao instrument pozorišne predstave), uz flešmob sa polaznicima, te glumica Kineske opere Xiao Ying (Elementi i tehnike Kineske opere).

Pored teatarskog festivala, 35. Nišvill predstavlja od 5. avgusta i filmski program sa nekim od premijernih naslova nezavisne produkcije (Movie Summit) u selekciji Zlatibora Stankovića, koji je istakao da je odziv autora iz celog sveta bio zapanjujuć.

“Na poziv Nišvilla pristiglo je skoro 400 filmova nezavisne produkcije sa svih kontinenata. Filmove koji su prošli selekciju smo podelili u nekoliko kategorija - dokumentarni, igrani i eksperimentalni film”, rekao je Stanković na konferenciji za novinare, dodajući da je namera organizatora da predstave ne samo muzičke filmove, već i one koji opštom tematikom gravitiraju džez festivalu.

Najviše prijava, kako je naveo, stiglo je iz Indije (gotovo 10 odsto), ali i iz Britanije, Poljske, Češke... “Ima dosta muzičkih filmova, ali je obuhvat tema ove godine daleko veći - od zatvaranja video kluba, pa do pitanja problema migranata”, rekao je Stanković.

Nišville Movie Summit počinje srpskom premijerom filma “Marija Kalas” reditelja Toma Volfa, nakon čega će nastupiti slovenačka grupa Laibach, a potom će biti prikazan i dokumentarni film “Liberation Day” o istorijskom koncertu tog benda u Severnoj Koreji.

Projekcije, kao i koncert Laibacha, biće održani na Letnjoj pozornici u Tvrđavi, a karte koštaju 1.000 dinara (na ulazu 1.200).

Naredne večeri se projekcije sele sa Letnje pozornice na zeleni deo ispred Paviljona 77, a na programu su filmovi “England is Mine”, te “Janis: Little Blue Girl”, posvećen legendarnoj Dženis Džoplin. Biće prikazani, između ostalog, i dokumentarci "Dalida" o legendarnoj muzičarki iz Kaira, “Whitney: Can I Be Me?”, “Beside Bowie: The Mick Ronson Story”, “Bill Evans: Time Remembered”, “20.000 Days on Earth” o Niku Kejvu, “Grace Johns: BloodLight and Bami” o Grejs Džons, “Gimme Danger” Džima Džarmuša o Igiju Popu, “The Beatles, Eight Days a Week”, “Saksofonista”, “Miles Ahead” o životu slavnog Majlsa Dejvisa, te 12. avgusta “Django” o legendarnom gitaristi i kompozitoru Đangu Ranjhartu u vreme okupacije Pariza u Drugom svetskom ratu.

I ove godine biće dodeljena nagrada za filmsku muziku, a predsednik žirija je Dejan Ilijić, frontmen benda Eyot.

Kao i prethodnih godina, Nišville nastavlja da promoviše i strip umetnost, a zvezda ovogodišnje Striporame biće Viktor Bogdanovič, crtač Supermena.

Uoči početka glavnog muzičkog programa, tradicionalno će 7. i 8. avgusta biti održan program “Prijatelji Šabanu” u znak sećanja na Šabana Bajramovića, kralja romske muzike iz Niša. Među bendovima koji će nastupiti u čast Bajramovića u amfiteatru pored Nišave su Kal, trubači Žarka Stamenkovića i orkestar Nina Ademovića.

Organizatori Nišvila odali su počast Bajramoviću smeštanjem replike njegovog bronzanog spomenika u novootvoreni Džez muzej. Reč je o spomeniku koji je Nišvil poklonio 2010. godine Gradu Nišu i koji se nalazi na keju, a njegova replika sada je postala jedan od prvih prvog džez muzeja u Evropi.

Glavni muzički program 35. Nišvila počeće 9. avgusta uručenjem nagrade za životno delo bubnjaru Lazaru Tošiću, koji će i nastupiti sa svojim kvintetom.

Zvezde prve večeri su saksofonista Keni Geret i rege sastav Inner Circle sa Jamajke, koji prvi put nastupa u Srbiji. Za 10. avgust najavljeni su, između ostalih, Manhattan Transfer i bubnjar Omar Hakim, dok će 11. avgusta biti obeležena 85-godišnjica rođenja čuvene Nine Simon koncertom njene ćerke Lize Simon. Jubilej će na Nišvillu obeležiti i britanski latino džez bend Matt Bianco – 35 godina postojanja.

Poslednje festivalske večeri, 12. avgusta, nastupiće Black Art Jazz Colective i popularni Gipsy Kings, koji će svirati sa Pakom Baliardom, dobitnikom ovogodišnje nagrade “Šaban Bajramović” za fuziju džeza sa drugim muzičkim pravcima

Organizatori očekuju čak oko 200.000 posetilaca, kojima nude oko 250 programa na dvadesetak bina.

Ovogodišnji Nišville nema generalnog sponzora, a najveću pomoć dobio je od Grada Niša, ambasade SAD i Ministarstva turizma (3,5 miliona dinara). Od Ministarstva kulture i informisanja dobio je nešto više nego prethodnih godina - tri miliona dinara na Konkursu za savremeno stvaralaštvo i još dva miliona kao posebnu pomoć. Ministarstvo dijaspore izdvojilo je 200.000 dinara…

Prema proceni direktora Nišvilla Ivana Blagojevića, 35. festivalsko izdanje koštaće oko 63 miliona dinara, od čega se očekuje da će oko 15 odsto biti obezbeđeno prodajom karata.

Komplet karata košta 3.500 dinara, a pojedinačne karte 1.500 dinara. Za komplet VIP karata treba izdvojiti 4.500 dinara, a za pojedinačne VIP karte 2.000 dinara.

Festivalski sajt je nisville.com, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

*Foto: Miroslav Lavrenčić

(SEEcult.org/Nevena Ranđelović)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  11.07.2018 | 10:00

  Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM, Ljubljana

  NEBEŠKA BITJA. Ne človek ne žival - mednarodna razstava (10.7.-4.11.2018.)

  umetniki: Jure Detela, Igor Grubić, Janez Janša, Alexi Kukuljevic, Oleg Kulik, Siniša Labrović, Tanja Lažetić, Vladimir Leben in Ercigoj Art, Marko Pogačnik, Franc Purg, Tamara Al-Samerraei, Maja Smrekar, Sven Stilinović, Jože Tisnikar, Zoran Todorović, Jalal Toufic, Anton Vidokle

  kustosinji razstave: Zdenka Badovinac, Bojana Piškur

  http://www.mg-lj.si/si/razstave/2369/razstava-nebeska-bitja-ne-clovek-ne-zival

  12.07.2018 | 09:00

  Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb

  TESLIN SVETSKI SISTEM - izložba posvećena dostignućima Nikole Tesle na polju bežičnog prenosa energije(11.7.-30.10.2018.)

  autorica: Zorica Civrić, muzejska savetnica Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Muzej nauke i tehnike u Beogradu i Tehnički muzej Nikola Tesla iz Zagreba

  http://tehnicki-muzej.hr

  https://www.facebook.com/Tehnički-muzej-Nikola-Tesla-335802459827986

  http://www.muzejnt.rs

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  22.07.2018 | 11:00

  2. BIJENALE INDUSTRIJSKE UMJETNOSTI / 2ND INDUSTRIAL ART BIENNIAL: NA LEĐIMA PALIH DIVOVA / ON THE SHOULDERS OF FALLEN GIANTS (IAB 2018) (20.7.-28.10.2018.) Labin, Pula, Raša, Rijeka, Vodnjan

  umjetnici/ce: Zanny Begg & Elise McLeod, Nina Bunjevac, CANAN, Phil Collins, Siniša Ilić, Matija Ferlin & Mauricio Ferlin, Fokus grupa, Ulrik Heltoft, Vlatka Horvat, Božena Končić Badurina, Luiza Margan, Maryanto, Naeem Mohaiemen, Oscar Murillo, Nikolay Oleynikov, Daniela Ortiz, Dan Perjovschi, Laure Prouvost, Kahlon Rajkamal, Miljohn Ruperto, Selma Selman, шkart, Marko Tadić & Miro Manojlović, Želimir Žilnik

  kustosice: Što, kako i za koga / WHW

  organizacija: Labin Art Express XXI

  suorganizacija: MMSU Rijeka, Arheološki muzej Istre

  http://www.industrialartbiennale.eu

  10.08.2018 | 10:00

  MGLC, Ljubljana

  RIKO DEBENJAK (1908-1987) - pregledna/retrospektivna razstava (9.8.-11.11.2018.)

  kustosinja razstave: Breda Škrjanec

  http://www.mglc-lj.si

  03.09.2018 | 10:00

  Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Trg galerija 2, Novi Sad

  Dani evropske baštine 2018.

  MAISON BARILLI: BELGRADE/NEW YORK - izložba posvećena Mileni Pavlović Barili (2.9.-28.10.2018.)

  autori: Stefan Žarić i Violeta Tomić

  http://www.pavle-beljanski.museum

  11.09.2018 | 10:00

  Francuski institut u Novom Sadu, Nikole Pašića 33, Novi Sad

  ZORAN SVILAR: LOŠI MOMCI - izložba ilustracija za Le Monde diplomatique, izdanje na sprskom jeziku (10.9.-31.10.2018.)

  http://www.institutfrancais.rs

  14.09.2018 | 08:00

  Centar savremene umjetnosti Crne Gore, Dvorac Petrovića, Kruševac bb, Podgorica

  Izložba "Pravi se da spavaš" Tadije Janičića (13.9-31.10.2018)

  Radno vreme: ponedeljak - petak 8 h - 20 h, subota 10 h - 14 h

   

  https://www.facebook.com/CSUCG/

Video
21.10.2018 | 23:47

Kritika na delu: 57. Oktobarski salon 1/5

57. Oktobarski salon "Čudo kakofonije", Beograd, 15. septembar - 28. oktobar 2018.

1/5 Kritičar na delu: prof. dr Jerko Denegri, istoričar umetnosti