• Search form

09.08.2018 | 22:59

Počeo glavni program 35. Nišvila

Počeo glavni program 35. Nišvila

Glavni program 35. Nišville džez festivala počeo je 9. avgusta nastupom Monségur Youth Big Benda sa gostima iz Niša, a kao prva zvezda predstavio se ovogodišnji dobitnik nagrade za životno delo, bubnjar Lazar Tošić, koji je nastupio na glavnoj festivalskoj bini sa svojim kvintetom i trubačem Markom Đorđevićem.

Dugogodišnji član Big benda RTS-a, kao i slavnog Seksteta Marković-Gut, Tošić je na početku nastupa posebno pozdravio Duška Gojkovića, najavljujući jednu od njegovih džez kompozicija.

Predstavljajući članove kvinteta, Tošić je pozvao publiku da uživa u džez numerama koje će izvesti i, naravno, da aplaudira muzičarima, jer to im je hrana.

Tošiću je nagradu za životno delo uručio ranije tokom dana u Gradskoj kući gradonačelnik Niša Darko Bulatović, zahvalivši mu na doprinosu džezu i kulturi generalno.

Zvezde prve večeri glavnog programa Nišvila su saksofonista Keni Geret i rege sastav Inner Circle, koji prvi put nastupa u Srbiji.

Za 10. avgust najavljeni su, između ostalih, Manhattan Transfer i bubnjar Omar Hakim, dok će 11. avgusta biti obeležena 85-godišnjica rođenja čuvene Nine Simon koncertom njene ćerke Lize Simon. Jubilej će na Nišvillu obeležiti i britanski latino džez bend Matt Bianco – 35 godina postojanja.

Poslednje festivalske večeri, 12. avgusta, nastupiće Black Art Jazz Colective i popularni Gipsy Kings, koji će svirati sa Pakom Baliardom, dobitnikom ovogodišnje nagrade “Šaban Bajramović” za fuziju džeza sa drugim muzičkim pravcima.

Nišvil je počeo 3. avgusta drugim izdanjem svog teatarskog festivala, a do 12. avgusta predstavlja ukupno oko hiljadu izvođača na 20 scena, uključujući glavni muzički program.

U okviru Nišville teatarskog festivala, čija je umetnička direktorka Maja Mitić, od 9. do 12. avgusta najavljene su predstave za decu, u sklopu programa Jazz for kids (Iza duge, Zemlja Dembelija, Will It Be i Crvenkapa).

Nišvill predstavlja od 5. avgusta i filmski program Movie Summit, koji je poceo koncertom grupe Laibach i dokumentarcem “Liberation Day” o njihovom istorijskom nastupu u Severnoj Koreji.

Uz već tradicionalnu Striporamu, Nišvill prvi put nudi i književni program.

Uoči početka glavnog muzičkog programa, tradicionalno je održan program “Prijatelji Šabanu” u znak sećanja na Šabana Bajramovića, kralja romske muzike iz Niša.

Organizatori očekuju čak oko 200.000 posetilaca, kojima nude oko 250 programa na dvadesetak bina.

Ovogodišnji Nišville nema generalnog sponzora, a najveću pomoć dobio je od Grada Niša, ambasade SAD i Ministarstva turizma (3,5 miliona dinara). Od Ministarstva kulture i informisanja dobio je nešto više nego prethodnih godina - tri miliona dinara na Konkursu za savremeno stvaralaštvo i još dva miliona kao posebnu pomoć. Ministarstvo dijaspore izdvojilo je 200.000 dinara…

Prema proceni direktora Nišvilla Ivana Blagojevića, 35. festivalsko izdanje koštaće oko 63 miliona dinara, od čega se očekuje da će oko 15 odsto biti obezbeđeno prodajom karata.

Komplet karata košta 3.500 dinara, a pojedinačne karte 1.500 dinara. Za komplet VIP karata treba izdvojiti 4.500 dinara, a za pojedinačne VIP karte 2.000 dinara.

Festivalski sajt je nisville.com, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

*Foto: Miroslav Lavrenčić

(SEEcult.org/Nevena Ranđelović)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.