• Search form

01.11.2017 | 11:03

Počinje 13. Slobodna zona

Počinje 13. Slobodna zona

Filmski festival Slobodna zona počinje 1. novembra paralelno u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, a publika će narednih šest dana imati priliku da uživa u više od 45 igranih angažovanih i dokumentarnih filmova iz celog sveta koji pokreću aktuelne teme od velikog značaja za čovečanstvo.

Festival će u sva tri grada 1. novembra svečano otvoriti dokumentarni mjuzikl “Dan oslobođenja” koji prati istorijski i po mnogo čemu nesvakidašnji nastup kultnog slovenačkog benda Laibach u Pjongjangu.

Morten Traavik, koji je organizovao taj događaj i poveo Laibach u Severnu Koreju i o tome snimio film, pozdraviće publiku u beogradskom Sava centru sa producentom Uldisom Cekulisom, koproducentom Mihecom Černecom i članom grupe Laibach Ivanom Novakom, a nakon projekcije biće organizovan razgovor sa publikom.

Pored ekipe filma “Dan oslobođenja”, 13. Slobodnu zonu zvanično će otvoriti gost-selektor Teofil Pančić koji je za publiku odabrao “tri uzbuđenja”.

Film “Ada za gradonačelnicu”, prema njegovim rečima, prati jednu naizgled nemoguću misiju – uspon Ade Kolau, građanske aktivistkinje bez ikakvog relevantnog politčkog iskustva, bez partijskog i uopšte istitucionalnog zaleđa, sve do pozicije gradonačelnice Barselone, velikog, moćnog, fascinantnog grada s godišnjim budžetom od nekoliko milijardi evra.

Jedan od uveliko pominjanih hitova 13. Slobodne zone, film “Čavela” o ljubavnici Fride Kalo i večitoj inspiraciji Pedra Almodovara, koji je na Berlinalu pozdravljen ovacijama publike, takođe je izbor Pančića, koji ističe da bi to “mogao biti samo još jedan od muzičkih biografskih filmova, boljih ili lošijih, da nije njene fascinantne ličnosti koja ne pleni samo svojim pesmama i muzikom, već u svom najvažnijem sloju govori o pravu jedinke na različitost i na slobodan život, bez nametnutog straha i krivice zbog onoga što jeste”.

Pančić preporučuje i film “Ja nisam tvoj crnja” koje je osvojio nagradu publike u programu Panorama na Berlinalu i našao se u ovogodišnjoj nominaciji za Oskara, a 6. novembra zatvoriće 13. Slobodnu zonu u sva tri grada.

“Čini se da o ovoj temi nema ništa novo da se kaže. Međutim, kada pogledate ovaj fascinananto ukomponovani film, zapravo vidite koliko malo znate. Jedna od vrlina ovog filma je što nam daje istorijsku perspektivu i što nam ukazuje da neke vrednosti za koje smatramo da su samorazumljive, da su izborene jednom zauvek i da su nešto što se podrazumeva – su zapravo tek od juče, koliko su krhke i koliko stalno treba paziti na to da ponovo ne budu srušene u blato”, naveo je Pančić.

Najbolji filmovi prema izboru stručnog žirija biće nagrađeni u nekoliko kategorija – međunarodnoj, regionalnoj, Human Rights i 14+, a publika će glasovima odabrati svoje favorite i odlučiti koji filmovi će na proleće krenuti na turneju Slobodne zone u više od 50 mesta u Srbiji.

Žiri za međunarodnu selekciju 13. Slobodne zone čine scenaristkinja Simona Nobile (Italija), producentkinja Jelena Angelovski i filmski kritičar Vladan Petković, a regionalni program ocenjivaće reditelj Matjaž Ivanišin (Slovenija), montažerka Aleksandra Milovanović i reditelj Marko Grba Sing, dok će u selekciji “14+” o nagradi odlučiti srednjoškolski žiri.

Pored filmova koje odabrao Pančić, bogate međunarodne selekcije koju čine festivalski hitovi širom sveta i regionalne selekcije filmova kojoj je ove godine posvećena velika pažnja, deo 13. Slobodne zone su i prateći programi: Noćni razgovori, koje uređuje i vodi filozof Ivan Milenković, Kafa sa autorom koju će moderirati rediteljka Jelena Gavrilović, kao i masterklas na temu “Montaža filmova o ljudskim pravima”, koji će održati ugledni američki dokumentarista Piter Kinoj.

Ulaznice za otvaranje Slobodne zone i film “Dan oslobođenja” u Beogradu su dostupne na biletarnicama Sava centra i Eventima po ceni od 500 dinara. Za ostale projekcije ulaznice su dostupne na blagajnama Doma omladine Beograda, Kulturnog centra Beograda i Art bioskopa Kolarac po ceni od 300 dinara. U Novom Sadu ulaznice je moguće nabaviti na biletarnici Kulturnog centra Novi Sad, po ceni od 350 dinara za otvaranje i 250 dinara za ostale projekcije. U Nišu ulaznice je moguće nabaviti sat vremena pre projekcija po ceni od 300 dinara za otvaranje i 150 dinara za ostale projekcije.

Slobodnu zonu podržali su ove godine Ministarstvo kuture i informisanja Srbije, Rekonstrukcija Ženski fond, Francuski institut u Srbiji, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i ambasade Kanade i Norveške u Beogradu.

Festivalski sajt je feezonebelgrade.org, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  30.03.2018 | 10:00

  +MSUM | Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3, Ljubljana

  VALOVI: 50 LET UMETNIŠKEGA DELOVANJA MILENKA MATANOVIČA (1947, Ljubljana) - razstava (29.3.-24.6.2018.)

  kustos razstave: Igor Španjol

  http://www.mg-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

Video
12.06.2018 | 19:26

VOĐENJE: Daniel Kovač - Uvek može surovije

Vođenje kroz izložbu Daniela Kovača "Uvek može surovije", održanu u galeriji Remont u Beogradu od 28. maja do 8. juna 2018.