• Search form

01.11.2017 | 11:03

Počinje 13. Slobodna zona

Počinje 13. Slobodna zona

Filmski festival Slobodna zona počinje 1. novembra paralelno u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, a publika će narednih šest dana imati priliku da uživa u više od 45 igranih angažovanih i dokumentarnih filmova iz celog sveta koji pokreću aktuelne teme od velikog značaja za čovečanstvo.

Festival će u sva tri grada 1. novembra svečano otvoriti dokumentarni mjuzikl “Dan oslobođenja” koji prati istorijski i po mnogo čemu nesvakidašnji nastup kultnog slovenačkog benda Laibach u Pjongjangu.

Morten Traavik, koji je organizovao taj događaj i poveo Laibach u Severnu Koreju i o tome snimio film, pozdraviće publiku u beogradskom Sava centru sa producentom Uldisom Cekulisom, koproducentom Mihecom Černecom i članom grupe Laibach Ivanom Novakom, a nakon projekcije biće organizovan razgovor sa publikom.

Pored ekipe filma “Dan oslobođenja”, 13. Slobodnu zonu zvanično će otvoriti gost-selektor Teofil Pančić koji je za publiku odabrao “tri uzbuđenja”.

Film “Ada za gradonačelnicu”, prema njegovim rečima, prati jednu naizgled nemoguću misiju – uspon Ade Kolau, građanske aktivistkinje bez ikakvog relevantnog politčkog iskustva, bez partijskog i uopšte istitucionalnog zaleđa, sve do pozicije gradonačelnice Barselone, velikog, moćnog, fascinantnog grada s godišnjim budžetom od nekoliko milijardi evra.

Jedan od uveliko pominjanih hitova 13. Slobodne zone, film “Čavela” o ljubavnici Fride Kalo i večitoj inspiraciji Pedra Almodovara, koji je na Berlinalu pozdravljen ovacijama publike, takođe je izbor Pančića, koji ističe da bi to “mogao biti samo još jedan od muzičkih biografskih filmova, boljih ili lošijih, da nije njene fascinantne ličnosti koja ne pleni samo svojim pesmama i muzikom, već u svom najvažnijem sloju govori o pravu jedinke na različitost i na slobodan život, bez nametnutog straha i krivice zbog onoga što jeste”.

Pančić preporučuje i film “Ja nisam tvoj crnja” koje je osvojio nagradu publike u programu Panorama na Berlinalu i našao se u ovogodišnjoj nominaciji za Oskara, a 6. novembra zatvoriće 13. Slobodnu zonu u sva tri grada.

“Čini se da o ovoj temi nema ništa novo da se kaže. Međutim, kada pogledate ovaj fascinananto ukomponovani film, zapravo vidite koliko malo znate. Jedna od vrlina ovog filma je što nam daje istorijsku perspektivu i što nam ukazuje da neke vrednosti za koje smatramo da su samorazumljive, da su izborene jednom zauvek i da su nešto što se podrazumeva – su zapravo tek od juče, koliko su krhke i koliko stalno treba paziti na to da ponovo ne budu srušene u blato”, naveo je Pančić.

Najbolji filmovi prema izboru stručnog žirija biće nagrađeni u nekoliko kategorija – međunarodnoj, regionalnoj, Human Rights i 14+, a publika će glasovima odabrati svoje favorite i odlučiti koji filmovi će na proleće krenuti na turneju Slobodne zone u više od 50 mesta u Srbiji.

Žiri za međunarodnu selekciju 13. Slobodne zone čine scenaristkinja Simona Nobile (Italija), producentkinja Jelena Angelovski i filmski kritičar Vladan Petković, a regionalni program ocenjivaće reditelj Matjaž Ivanišin (Slovenija), montažerka Aleksandra Milovanović i reditelj Marko Grba Sing, dok će u selekciji “14+” o nagradi odlučiti srednjoškolski žiri.

Pored filmova koje odabrao Pančić, bogate međunarodne selekcije koju čine festivalski hitovi širom sveta i regionalne selekcije filmova kojoj je ove godine posvećena velika pažnja, deo 13. Slobodne zone su i prateći programi: Noćni razgovori, koje uređuje i vodi filozof Ivan Milenković, Kafa sa autorom koju će moderirati rediteljka Jelena Gavrilović, kao i masterklas na temu “Montaža filmova o ljudskim pravima”, koji će održati ugledni američki dokumentarista Piter Kinoj.

Ulaznice za otvaranje Slobodne zone i film “Dan oslobođenja” u Beogradu su dostupne na biletarnicama Sava centra i Eventima po ceni od 500 dinara. Za ostale projekcije ulaznice su dostupne na blagajnama Doma omladine Beograda, Kulturnog centra Beograda i Art bioskopa Kolarac po ceni od 300 dinara. U Novom Sadu ulaznice je moguće nabaviti na biletarnici Kulturnog centra Novi Sad, po ceni od 350 dinara za otvaranje i 250 dinara za ostale projekcije. U Nišu ulaznice je moguće nabaviti sat vremena pre projekcija po ceni od 300 dinara za otvaranje i 150 dinara za ostale projekcije.

Slobodnu zonu podržali su ove godine Ministarstvo kuture i informisanja Srbije, Rekonstrukcija Ženski fond, Francuski institut u Srbiji, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i ambasade Kanade i Norveške u Beogradu.

Festivalski sajt je feezonebelgrade.org, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.