• Search form

10.10.2017 | 15:53

Počinje 49. Bemus

Počinje 49. Bemus

Beogradske muzičke svečanosti (Bemus) nude od 11. do 20. oktobra devet koncerata različitih žanrova, a među zvezdama 49. izdanja tog festivala su pijanista Aleksandar Sinčuk, sopran Nurija Rial i violinista Jurij Revič.

Bemus počinje 11. oktobra u Kolarčevoj zadužbini koncertom duhovne i svetovne muzike u izvođenju Državnog akademskog hora Glinka iz Sankt Peterburga, pod vođstvom dirigenta Vladislava Černušenka, a zvanično će ga otvoriti ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević.

Glinka je jedan od najdugovečnijih svetskih ansambala, čija se istorija proteže više od 500 godina unazad. Vekovima je predstavljao rusku vokalnu umetnost i van granica domovine, prateći ruske careve na njihovim putovanjima po Evropi. Takođe, učestvovao je i u carskim svečanostima povodom osnivanja Sankt Peterburga 1703. U novijoj istoriji sa horom Glinka sarađivali su neki od najpoznatijih ruskih umetnika – Dmitrij Bortnjanski, Mihail Ivanovič Glinka, Nikolaj Rimski-Korsakov i drugi. U vreme SSSR-a, hor Glinka zadržao je status, a od 1974. godine vodi ga Vladislav Černušenko, narodni umetnik Rusije.

Zbog velikog interesovanja, hor Glinka će imati nastup i 12. oktobra u Crkvi svetog Marka, gde će izvesti repertoar duhovne muzike, a ulaz na taj koncert je besplatan, najavili su organizatori.

Glinka

Beogradski violista Dejan Mlađenović nastupiće 13. oktobra u Skupštini grada, a pripremio je kompozicije za solo violinu Johana Sebastijana Baha na violi, što je veoma redak podvig i u internacionalnim okvirima. Ulaz na njegov nastup je besplatan.

Kolarčeva zadužbina i Skupština grada Beograda, koja je osnivač Bemusa, ugostiće istaknute soliste, manje ansamble, ali i Gudače Svetog Đorđa, orkestar koji slavi veliki jubilej - 25 godina rada. Gudače Svetog Đorđa predvodiće 14. oktobra violinista Jožef Žiga, koncert-majstor Državnog orkestra Braunšvajga i svojevremeno jedan od najtalentovanijih mladih muzičara Jugoslavije, koji je prve umetničke uspehe zabeležio baš u okviru Bemusa 1989. godine.

Violonista Ljubomir Milanović, član ansambla Gudači sv. Đorđa; kompozitor Damjan Jovičin, gradski sekretar za kulturu Ivona Jevtić, v.d. direktorka Cebefa Nataša Ilić i ruski pijanista Aleksandar Sinčuk, konferencija za novinare u Skupštini grada Beograda, foto: Bemus

Fakultet muzičke umetnosti obeležiće 80 godina postojanja sa dva koncerta. Neke od najvećih muzičkih zvezda današnjice su zakoračile na veliku koncertnu scenu upravo u okviru Bemusa, koji i ove godine pruža priliku mladim izvođačima da se predstave publici - najbolji studenti FMU imaće sopstveni celovečernji nastup 15. oktobra u Svečanoj sali Skupštine grada, a tradicionalni koncert izvorne narodne muzike, koji Bemus priređuje u saradnji sa Katedrom za etnomuzikologiju FMU, biće održan 17. oktobra u slikovitom prostoru Etnografskog muzeja, takođe uz besplatan ulaz.

Ruski pijanista Aleksandar Sinčuk, poznat po nadahnutom izvođenju Rahmanjinova, za šta je nagrađen i prvom nagradom na konkursu Rahmanjinov, nastupiće 16. oktobra u Kolarčevoj zadužbini, a izvešće dela Mocarta, Betovena, Čajkovskog i Rahmanjinova.

Aleksandar Sinčuk

Slavni španski sopran Nurija Rial, uz pratnju Edina Karamazova na gitari, izvešće 19. oktobra na kolarcu dela španskih autora Enrikea Granadosa, Manuela de Falje i Isaka Albeniza. Bemus organizuje taj koncert uz pomoć programa PICE španske državne agencije Acción Cultural Española, koja aktivno radi na širenju španske kulture.

Na završnom koncertu 49. Bemusa, uz Simfonijski orkestar RTS-a pod dirigentskom palicom Bojana Suđića, nastupiće 20. oktobra i Jurij Revič, solista na violini, koji je sa samo 26 godina ostvario zavidnu karijeru i osvojio brojne nagrade. Iizmeđu ostalog, dobitnik je i prestižne nemačke nagrade Echo klasik za otkriće godine 2016.

Juri Revič

Kuriozitet je da će Revič svirati na violini Stradivarius iz 1709. godine, koju mu je ustupila Fondacija porodice Goh.

Na koncertu će premijerno biti izvedena kompozicija Matematički san, koju je Bemus poručio od mladog autora Damjana Jovičina. Porudžbinu je, kao i prethodne godine, podržao SOKOJ.

Prema rečima umetničkog direktora Bemusa Svetislava Božića, osluškujući više nego razuđenu ponudu umetničke muzike koja se tokom jedne muzičke godine odigrava na beogradskim scenama, opredelio se za one sadržaje koji pripadaju prostoru konvencionalne tonske umetnosti.

“Da bi prostor konvencionalnog životno pulsirao, da bi bio referentan ne samo sadržajem već i interpretacijom, činili smo i činimo značajne korake kako bi ugostili vrhunske umetnike iz sveta, koji bi u sadejstvu sa našim uglednicima scene, podarili otmenoj beogradskoj publici pouzdano muzičko zadovolјstvo. Na širokom geografskom prostoru rasutom od Gibraltara do Baltika, od sefardsko-hispanističkog  do severoistočnog slovenskog nadahnuća, preko raskošnog italo-mediteranskog virtouziteta, koji je na različite načine razigravao barok i klasicizam ali i sve potonje epohe do danas, 49. Bemus je ugostio i najnovije plodove domaćeg umetničkog stvaralaštv i izvođaštva, kao i poj naše narodne muzičke baštine”, naveo je Božić.

Festivalski sajt je bemus.rs, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.