• Search form

12.07.2018 | 14:09

Podrška kulturne javnosti Neli Tonković

Podrška kulturne javnosti Neli Tonković

Odluka Gradskog veća Subotice da za v.d. direktora Savremene galerije u Subotici predloži Arpada Blaška, umesto dosadašnje direktorke Nele Tonković, izazvala je burne reakcije stručne javnosti, uz ocenu da to predstavlja još jedan udar na struku zarad političkih, odnosno stranačkih interesa.

Nedavanjem podrške Neli Tonković da u još jednom mandatu vodi Savremenu galeriju, Gradsko veće i za koji dan Skupština Subotice “zatvaraju krug tragično loših kadrovskih rešenja u subotičkoj kulturi”, navedeno je u otvorenom pismu koje je potpisalo više od sto kulturnih radnika, umetnika, univerzitetskih profesora i drugih predstavnika stručne javnosti.

Navodeći da Gradsko veće nije prepoznalo živu aktivnost malog kolektiva Savremene galerije, koji je u prethodne četiri godine pokazao koliki su potencijali u kulturi ako su vođeni rukom i glavom osobe koja ima viziju razvoja kuće na čijem je čelu, potpisnici pisma podrške Neli Tonković istakli su da je na desetinama izložbi pokušala i uspela da građanima približi savremenu umetnost, vrlo često stranu i nerazumljivu publici. Neke od tih izložbi su nagrađivane, a jedna proglašena izložbom godine u Srbiji (“Politikina” nagrada za najbolju izložbu u 2014. godini dodeljena je Balintu Sombatiju za izložbu “Bili smo heroji” u SGUS).

“Odabirom autora iz zemlje i inostranstva, koji kroz svoju umetnost imaju šta da kažu, koji kritički sagledavaju svet oko sebe, njihovim vođenjima kroz izložbe i tumačenjem svojih dela, Savremena galerija je sticala i profilisala publiku. Brojnim radionicama, predavanjima, projekcijama filmova širio se krug građana koji su pod krovom Rajhlove palate nalazili za njih interesantne sadržaje”, naveli su potpisnici pisma.

Navodeći da bi se taj niz dobrih poslovnih i umetničkih odluka Nele Tonković mogao nastaviti, potpisnici pisma ocenili da, međutim, nema potrebe za tim, jer se ovde “uopšte ne radi o uspešnosti i kompetentnosti”.

“Da je to bilo merilo, ona bi bez problema dobila priliku da nastavi dobro započeti posao na zadovoljstvo građana Subotice. Njen najveći problem je što je bila i ostala profesionalac odan poslu koji obavlja, nezavisan od stranačkih i nacionalnih podela koje su potpuno premrežile društveni život grada. Zato za takve kao Nela Tonković nema više mesta u subotičkoj kulturi. Danas su na ceni odani, verni, poslušni... I ono što je najvažnije: obavezno moraju biti ‘naši’. A tu, unutar ograda nacije ili stranke, nema mesta kritičnosti, takmičenju, za iskorake u novo, za urbano i savremeno. Na jedan poseban način tu nestaje potreba za kulturom”, naveli su potpisnici pisma, među kojima su i predstavnici institucionalnog sektora i civilnog društva.

Smatrajući da oni koji donose takve odluke možda misle da se tu radi samo o tome da još jedan “naš” sedne u fotelju direktora, potpisnici pisma upozorili su da je stvar mnogo kompleksnija i opasnija. U prilog tome citirali su reči Danila Kiša da ‘…kad budu svi roktali svojim svinjskim srcima, poslednji, koji će još gledati ljudskim očima i osećati ljudskim srcem, biće oni kojima ne bejaše strano iskustvo umetnosti”.

Među potpisnicima je i Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS), koja okuplja više od 80 organizacija, a u odvojenom saopštenju upozorila je da se razrešenjem Nele Tonković uskraćuje stručno i kvalitetno rukovođenje Savremenom galerijom koja je proteklih godina bila redak primer javne ustanove koja je u potpunosti otvorena i za umetnike i organizacije sa nezavisne scene, kao i za nove umetničke prakse, kritičke poglede i sve građane kojima je prostor za kulturu potreban. Kao posebno zabrinjavajuće, NKSS je navela da je to samo još jedna u nizu štetnih odluka po savremenu umetnost i kulturu koje se sprovode zaobilaženjem zakonske procedure konkursa za izbor direktora i imenovanjem vršilaca dužnosti. NKSS je podsetila na slučaj Art bioskopa “Lifka” u Subotici, te likvidiranog Kulturnog centra Požega, kao i na nedavni primer Umetničke galerija “Nadežda Petrović” u Čačku, u kojoj je konkurs za izbor direktora, raspisan po isteku mandata i odlasku u penziju Milice Petronijević, poništen “čudnim spletom okolnosti ili zbog prijave same predsednice UO”, a Skupština grada Čačka imenovala je v.d. direktora po “političkom ključu”, a ne iz redova kompetentnih stručnjaka.

“Predstavnici lokalnih vlasti u Srbiji kao da čine sve da izbegnu zakonom predviđene konkursne procedure za izbor rukovodilaca ustanova, praveći farsu raspisanim konkursima, menjajući statute ustanova, likvidirajući ustanove, kršeći zakone i proizvodeći za njih najpoželjnija, a po stanje kulture pogubna v.d. stanja, čime se vrši negativna selekcija i stranačko namirivanje interesa. Ovakve, sada već ustaljene prakse, veoma su opasne, ne samo po kulturni život sredina u kojima se dešavaju, već i po čitavo društvo”, saopštila je NKSS, apelujući na Skupštinu grada Subotice da ne usvoji predlog Gradskog veća. Ujedno, NKSS je pozvala kulturnu i širu javnost da stane u odbranu struke i kvaliteta, a protiv stranački i nacionalno motivisanih odluka.

Gradsko veće Subotice predložilo je 9. jula lokalnom parlamentu da, umesto Nele Tonković - ugledne istoričarke umetnosti i kustoskinje, imenuje primenjenog umetnika Arpada Blaška za v.d. direktora Savremene galerije Subotica, uz obrazloženje da joj je istekao mandat.

Nela Tonković izjavila je za portal SEEcult.org da je takav razvoj događaja bio za nju očekivan i da je nezvaničnim kanalima najavljivan već godinu dana unazad.

“U društvu u kojem smo prošle godine saznali da za rad u kulturi i nije potrebno neko posebno obrazovanje, a ovih dana svedočimo uspostavljanju diplomskog programa za di-džejeve, bilo bi dobro da shvatimo da svaka kriza donosi priliku za suočavanje sa stvarnošću i za hrabri iskorak u pravcu razbijanja modela spektakularizacije kulture i namernog ‘zatupljivanja’ publike”, izjavila je Nela Tonković, ističući da je takvim iskoracima bila posvećena do danas i da će im biti posvećena i dalje.

Prema rečima Nele Tonković, konkurs za direktora Savremene galerije Subotica bio je blagovremeno raspisan, ali je poništen zbog nepravilnosti u tekstu odlukom Upravnog odbora, kojim predsedava Robert Santo, zamenik direktora Zoološkog vrta.

*U prilogu: Otvoreno pismo u celini sa potpisima

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  21.09.2018 | 16:00

  Laufer galerija, Svetozara Radića 4, Beograd

  BOOGIE: SOMETHING ELSE - izložba (20.9.-15.12.2018.)

  https://lauferart.com

  28.09.2018 | 10:00

  Galerija umjetnina, kralja Tomislava 15, Split

  VJEKOSLAV NAKIĆ: FILMOVI (27.9.-2.12.2018.) (30 min)
   

  SLOBODA (1966.)

  TETRAEDAR (1967.)

  L'ABANDON (1967.)

  POSLIJE POTOPA (1967.)

  kustosica: Sunčica Fradelić
  organizacija: Galerija umjetnina i Kino klub Split

  https://www.galum.hr

  28.09.2018 | 12:00

  Hestia Art Residency & Exhibitions Bureau, Toplicin venac 14/9/IV, Beograd

  Umetnički par diSTRUKTURA: Milica Milićević (1979) i Milan Bosnić (1969): WE from in betWEen - izložba (27.9.-9.12.2018.)

  http://distruktura.com

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  05.10.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  NEVENKA ARBANAS - RETROSPEKTIVA (4.10.-18.11.2018.)

  http://gkd.hr

Video
04.11.2018 | 09:26

Kritika na delu: 57. Oktobarski salon 5/5

57. Oktobarski salon "Čudo kakofonije", Beograd, 15. septembar - 28. oktobar 2018.

5/5 Kritičarka na delu: Vida Knežević, istoričarka umetnosti