• Search form

29.08.2017 | 10:32

Podrška Luksemburga za novi film Arsenijevića

Podrška Luksemburga za novi film Arsenijevića

Filmski fond Luksemburga podržao je projekat filma “Strahinja Banović” srpskog reditelja Stefana Arsenijevića sa 200.000 evra, pa će to biti prva srpsko-luksemburška filmska koprodukcija, saopštio je Filmski centar Srbije (FCS).

Arsenijevićev film proletos je dobio podršku i francuskog Centra za film i pokretne slike (CNC), kao projekat u kategoriji prvog ili drugog filma, a krajem 2016. godine podržan je sa 30 miliona dinara i na konkursu FCS-a za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova.

Film “Strahinja Banović” nastaje u produkciji Art&Popcorn, prema scenariju Bojana Vuletića, te Nikolasa Dikreja i samog Arsenijevića.

Novi film Arsenijevića, kako je navedeno u obrazloženju komisije FCS-a za sufinansiranje domaćih filmova, na emotivan način rekontekstualizuje poznatu epsku pesmu, sučeljavajući ljubavni ep sa temom migrantske krize. To nije, međutim, film o migrantima, već film sa migrantima, ljudima koji sanjaju, nadaju se i vole kao i svi ostali. Bez uljuljkane melanholije i sentimentalne pomirljivosti, “Strahinja Banović” je film sa aktivnim protagonistom koji zna šta hoće, koji ne beži, već se na sve načine bori za ono do čega mu je stalo.

Arsenijević je autor kratkih filmova “Mala jutarnja priča” i “(A)Torzija”, za koji je nagrađen Zlatnim medvedom na Berlinalu, kao i Evropskom filmskom nagradom, a bio je nominovan i za Oskara. Autor je i segmenata u okviru omnibusa “Izgubljeno-nađeno” (2005) i “Do Not Forget Me Instanbul” (2010), te dugometražnog igranog filma “Ljubav i drugi zločini” (2008), čiji je scenarista bio Vuletić, koji je i reditelj celovečernjih igranih filmova “Praktični vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem” (2011) i “Rekvijem za gospođu J.” (2017).

*Foto: FCS

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.