• Search form

04.07.2018 | 23:19

Povratak Supersmederevca u Smederevo

Povratak Supersmederevca u Smederevo

Izdavačka kuća Besna kobila objavila je specijalno, luksuzno strip izdanje “Supersmederevac”, povodom 20 godina postojanja tog lokalnog superheroja, a predstaviće ga 5. jula u Etno klubu u Smederevu uz razgovor sa autorima, nastup sastava Hotel Makedonija i izložbu strip tabli i crteža gostujućih autora (Marko Somborac, Goran Denić, Milan Mišić…).

Supersmederevac” je kreacija ilustratora i grafičkog umetnika Miloša Trajkovića i pisca i muzičara Ivana Tobića.

Specijalno izdanje čine sabrani stripovi koji su izlazili u “Smederevskoj sedmici” i koji govore o zgodama i nezgodama smederevskog superheroja i njegove družine, alternativna enciklopedija Smedereva, kao i pregršt drugih sadržaja.

Strip heroj Supersmederevac pojavio se u jesen 1997. godine. Crtao ga je tada 15-godišnji Miloš Trajković Buci, dok je za scenario bio zadužen tek nešto stariji Ivan Tobić.

Prema scenariju, Cane je sasvim običan mladić, ali kada igrom slučaja otkrije tajnu formulu, popivši 52 gutljaja Žive vode, on postaje Supersmederevac, uvek spreman za borbu protiv negativaca i nevolja koje se nadvijaju nad grad.

Redovne epizode te lokalne superherojske sage objavljivane su u nedeljniku “Smederevska sedmica”, koji je u to vreme važio za jedini nezavisni medij u gradu. Sve do leta 1998. godine Supersmederevac se borio protiv brojnih nedaća i pošasti koje su pogodile staru srpsku prestonicu da bi iznenada obustavio letove smederevskim nebom i nestao sa gradskih trafika i pultova uličnih prodavaca štampe. Sretali su ga još samo na izložbama u gradovima širom bivše Jugoslavije.

U specijalnom luksuznom izdanju “Supersmederevcasabrane su sve objavljene epizode, a tu su i brojni dodaci kao što je dugoočekivani ekskluzivni intervju sa sredovečnim Supersmederevcem.

Supersmederevac predstavljen je i iz ugla istaknutih domaćih strip crtača i karikaturista, a izdanje sadrži i obiman leksikon smederevskih pojmova koji predstavlja svojevrsnu alternativnu enciklopediju Smedereva.

Izdavačka kuća "Besna kobila" specijalizovana je izdavanje probranih stripova i grafičkih novela, a između ostalog, izdavač je i romana “LuzitanijaDejana Atanackovića, dobitnika ovogodišnje NIN-ove nagrade.

Nakon promocije u Smederevu, koja počinje u 20 sati, specijalno izdanje “Supersmederevca” biće predstavljeno i u Beogradu.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.