• Search form

12.10.2017 | 16:42

Poziv Šahnazarovu na Fest

Poziv Šahnazarovu na Fest

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavlјević primio je 12. oktobra čuvenog ruskog reditelјa, scenaristu i producenta Karena Šahnazarova koga je pozvao da bude gost sledećeg FEST-a, na kojem će mu uručiti specijalno priznanje Ministarstva kulture i informisanja.

Vukosavljević i Šahnazarov, koji je u Beogradu povodom premijere filma “Ana Karenjina, sećanja Vronskog”, dogovorili su “modalitete saradnje u oblastima TV i filmske produkcije, kao i unapređenje aranžmana sa studiom Mosfilm čiji je Šahnazarov direktor”, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Šahnazarov je u “izuzetno prijatelјskoj atmosferi” pozvao Vukosavlјevića da poseti Moskvu kako bi realizovali i precizirali dogovore.

Ministar je poklonio Šahnazarovu filmove iz edicije “Pioniri filma” - prvi srpski film “Karađorđe ili život i dela besmrtnog vožda” iz 1911, film “Beograd između dva rata”, razglednice starog srpskog filma i knjigu “Kulturno blago Srbije u 1.000 slika”.

Radnja novog filma Šahnazarova “Ana Karenjina, sećanja Vronskog”, čija je premijera 12. oktobra u Dvorani Kulturnog centra Beograda, odvija se u vreme rusko-japanskog rata u Mandžuriji. Glavni hirurg ruske vojne bolnice spasava život nekolicini ranjenih oficira, među kojima je i grof Vronski. Kada sazna za njegov identitet, odlazi u bolnički stacionar i saopštava mu da je surova igra sudbine i da mu je baš on spasao život, jer grofa smatra odgovornim za tragediju njegove porodice.

Šahnazarov potpisuje režiju za 14 ostvarenja, od kojih du dva bila u selekciji za Filmski festival u Kanu, a tri kandidati za Oskara, među kojima je i njegov najpoznatiji “Beli tigar” iz 2012. godine.

Za film “Kurir” (1987) osvojio je specijalnu nagradu na 15. Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi, a značajan uspeh ostvaro je i “Pavilјon br. 6”.

Šahnazarov je 1998. godine postao generalni direktor studija Mosfilm, a od 2005. godine je član Javne komore Rusije.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.