• Search form

16.06.2018 | 15:23

Poziv za priloge o primeni Konvencije o raznolikosti kulturnih izraza

Poziv za priloge o primeni Konvencije o raznolikosti kulturnih izraza

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, u saradnji sa vladinom Kancelarijom za saradnju sa civilnim društvom, pozivaju organizacije civilnog društva da dostave priloge za potrebe izveštavanja o primeni Konvencije o zaštiti i unapređenju raznolikosti kulturnih izraza.

Usvajanjem Konvencije o zaštiti i unapređenju raznolikosti kulturnih izraza od strane UNESKO 2005. godine, Ujedinjene nacije formalno su prepoznale dvojnu prirodu savremenih kulturnih izraza, kako umetničku tako i ekonomsku, te Konvencija posebno naglašava važnost razvoja kreativnih industrija za ekonomski rast, smanjenje nejednakosti i postizanje ciljeva održivog razvoja utvrđenih u Agendi održivog razvoja 2030.

Konvenciju je do sada ratifikovalo 146 država, uključujući i Evropsku uniju, obavezavši se da sistematski neguje kulturnu raznolikost i kulturu posmatraju kao faktor razvoja.
 
Konvencija podrazumeva, između ostalog, i saradnju javnog, privatnog i civilnog sektora u četiri ključna područja koje podržava i promoviše taj dokument, i nudi mogućnost OCD iz Srbije da svojim projektima apliciraju za sredstva kod Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost.

Srbija je pristupila Konvenciji 2009. godine i na taj način obezbedila uslove za primenu prvog međunarodnog instrumenta koji reguliše pitanja očuvanja i daljeg razvoja sektora kulturnih i kreativnih industrija, ali se i obavezala na periodično izveštavanje o primeni tog dokumenta na svake četiri godine, kao i na uključivanje civilnog društva u proces izveštavanja.

Prvi četvorogodišnji izveštaj Srbija je podnela 2013. godine.

Organizacije civilnog društva pozvane su stoga da svoje priloge za potrebe izrade drugog periodičnog izveštaja Srbije (za period od 2014. do 2017. godine) dostave popunjavanjem upitnika i njihovim slanjem na adresu danilo.rodic@civilnodrustvo.gov.rs najkasnije do 29. juna 2018.

Upitnik za dostavljanje predloga

 

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.