• Search form

01.07.2018 | 11:29

Predfestivalski 25. Palić

Predfestivalski 25. Palić

Festival evropskog filma Palić i uoči jubilarnog, 25. izdanja organizuje predfestivalski program “Best of Europe” od 1. do 6. jula u bioskopu Eurocinema u Subotici, dok od 7. do 11. jula prikazuje pobedničke filmove iz prethodnih pet godina na subotičkom Trgu slobode.

U okviru programa “Best of Europe” u bioskopu Eurocinema u prizemlju Otvorenog univerziteta u Subotici biće prikazani evropski filmovi koji su obeležili prethodnu godinu, počev od rusko-francuske drame “Bez ljubaviAndreja Zvjaginceva o paru koji je toliko okupiran svojim problemima i razvodom, da ni ne primećuje da je njihov 12-godišnji sin nestao.

Za 2. jul najavljen je “Jupiterov mesecKornela Munduca sa neočekivanim obrtom i preplitanjem žanrova od drame o ljudskim pravima, preko naučne fantastike, do filma sa kvazi-religijskom porukom i crne komedije.

Na programu je i dobitnik Zlatnog medveda, mađarska neobična ljubavna priča “Na telu i duši” (Ildikó Enyedi) o dvoje usamljenih radnika u jednoj budimpeštanskoj klanici koji shvataju da su srodne duše. Psihološki triler “Ubistvo svetog jelena” (Yorgos Lanthimos) biće prikazan 4. jula, a priča je o pokušaju tinejdžera da u svoju disfunkcionalnu porodicu uvede briljantnog hirurga. Subotička publika imaće priliku da vidi i kanskog pobednika, film “Skver” (Ruben Östlund), satiru o svetu savremene umetnosti, muzeja i političke korektnosti, te austrijsku horor misteriju “Berlinski sindrom” (Cate Shortland) o strasnoj romansi koja dovodi do opsesivnih odnosa. Za završnicu programa “Best of Europe” odabrana je romantična drama “Eva” (Benoît Jacquot) o susretu dramskog pisca i misteriozne žene u brvnari tokom snežne oluje.

Program “Palićki pobednici na Trgu” podsetiće na filmove koji su dobili nagradu Zlatni toranj Palićkog festivala za najbolji film u prethodnih pet godina, počev od holandskog “Borgmana”, preko ruske drame “Levijatan”, islandskog filma “Ovnovi”, te nemačke komedije-drame “Toni Erdman” o odnosu oca i ćerke u savremenom otuđenom svetu okrenutom uspehu. Program će zatvoriti prošlogodišnji dobitnik Zlatnog tornja, grčko-poljski film “Park” o brutalnom univerzum dvoje mladih koji odrastaju u svetu koji se raspada.

Pored te dve selekcije, u okviru predfestivalskog programa biće prikazan od 8. jula i omaž program dobitnicima nagrade “Aleksandar Lifka”Radetu Šerbedžiji i Brajanu Koksu.

Jubilarni, 25. Festival evropskog filma Palić prikazaće od 14. do 20. jula na Paliću i u Subotici oko stotinu evropskih naslova raspoređenih u 12 programskih celina (Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi mađarski film, Crnomorska regija u fokusu, Omaž program dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program dobitnicima nagrade Underground Spirit, Ekološki dokumentarci, Palićki pobednici na trgu, Best of Europe 2017, selekcija filmova sa festivala “Žigmond Vilmoš” iz Segedina i Palić u Beogradu).

(SEEcult.org)

Toni Erdman
Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.