• Search form

14.03.2017 | 17:27

Predsednik FIAF-a pohvalio Jugoslovensku kinoteku

Predsednik FIAF-a pohvalio Jugoslovensku kinoteku

Predsednik Svetske federacije filmskih arhiva (FIAF) Erik Le Roa izjavio je nakon obilaska Arhiva Jugoslovenske kinoteke da se uverio da ta ustanova, koju je istakao kao jednu od najznačajnijih u Evropi, čuva i sprovodi zaštitu filmova i pratećih materijala prema najvišim standardima.

Le Roa je posetio Jugoslovensku kinoteku i pre 20-ak godina, kada je, kako je rekao, u vreme ratnih opasnosti, trebalo brinuti o spasavanju filmske građe.

“Danas, posle posete Arhivu, vidim da je dosta toga urađeno, praktično sve da se filmska građa sačuva na adekvatan način. Želim da pohvalim sadašnje aktivnosti Kinoteke na tom planu. Takođe moram da pohvalim standarde konzervacije koji su savršeni. Novi objekti u Košutnjaku pokazuju svu ozbiljnost tih aktivnosti i u budućnosti. Uveren sam u trajnost i očuvanost celokupne filmske građe, pošto sam video da u Arhivu nisu samo filmovi, već i plakati, scenariji, fotografije, evidencije i drugi materijali vezani za film”, rekao je Le Roa, koga su kroz sve objekte u Košutnjaku proveli 14. marta direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić i upravnik Arhiva Aleksandar Erdeljanović, u prisustvu pomoćnice ministra kulture Srbije Ivane Dedić i savetnice Tijane Despotović.

Predsednik FIAF-a, kojem je ovo drugi mandat, istakao je da je Jugoslovenska kinoteka jedna od najznačajnijih u Evropi, sa jednim od najvećih fondova i da ima razvijenu međunarodnu saradnju u oblasti konzervacije filmova.

Izražavajući zadovoljstvo zbog prilike da sarađuje s Jugoslovenskom kinotekom, Le Roa je rekao da mu je posebno drago što je mogao da je poseti na licu mesta u ime FIAF-a.

Neposredni povod za njegovu posetu Jugolovenskoj kinoteci je obeležavanje 120 godina od snimanja prvih filmova u Beogradu i prikazivanja tih filmova u Beogradu i Srbiji, a tim povodom Le Roi je 13. marta uručen i Zlatni pečat Kinoteke.

Saradnik braće Limijer Andre Kare snimio je u februaru 1897. godine u Beogradu pet dokumentarnih filmova, od kojih se za dva pouzdano zna da su potom i prikazana, ali se danas vode kao nestali. Budući da francuski Nacionalni centar za film i animaciju, u kojem je Le Roa angažovan na starim kolekcijama, čuva celu kolekciju braće Limijer, novinare je zanimalo da li bi Le Roa mogao da pomogne da se ti filmovi pronađu.

“Razgovarali smo o tome. Čim se budem vratio u Pariz kontaktiraću osobu koja je zadužena za fond braće Limijer, da pokušamo da nađemo te snimke koji su urađeni u Srbiji, koji su nestali, ali se možda nalaze kod nas. Potrudićemo se da ih lociramo”, obećao je Le Roa.

Pantelić je izrazio zadovoljstvo posetom Le Roa, kome je u Kinoteci uručen Zlatni pečat 13. marta, na otvaranju posebnog programa posvećenog 120-godišnjici prvih filmskih snimanja u Srbiji.

“Obeležavamo 120 godina od trenutka kada je film koji je nastao na našoj teritoriji bio i predstavljen ovdašnjoj publici. To je datum koji nas obavezuje da se prisetimo važnosti očuvanja filmova, što je i naša osnovna delatnost. Kinoteka to radi na najbolji način, u skladu sa svetskim standardima filmske arhivistike, što pokazuje i poseta predsednika FIAF-a”, naglasio je Pantelić, koji je sa zvaničnikom FIAF-a obišao i bunkere sa najstarijim, nitratnim kopijama, a tom prilikom su razgovarali koliko Kinoteka i Arhiv mogu da učine da se zaštiti taj vrlo osetljiv materijal.

“Možemo dosta, a upravo razmenom iskustava u međunarodnoj saradnji, koju je pomenuo Le Roa, dolazi se do novih saznanja i mogućnosti koje primenjujemo u skladu sa ostalim evropskim i svetskim arhivima i kinotekama”, izjavio je Pantelić.

Upravnik Arhiva Aleksandar Erdeljanović rekao je da je Le Roa imao priliku  da se uveri da Kinoteka danas, i pored svih problema koje ima, radi prema svim svetskim standardima.

“Naša Kinoteka je poznata ne samo kao jedna od najvećih u svetu, nego i kao jedna od najprimernijih, s obzirom da smo jedna od retkih kinoteka koja ima i Centar za digitalnu restauraciju. Već više godina radimo digitalnu restauraciju i  skeniranje najstarijih srpskih filmskih materijala”, istakao je Erdeljanović.

(SEEcult.org)

 • 19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.2018.-8.2.2019.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

  19.10.2018 | 10:00

  Muzej afričke umetnosti, Andre Nikolića 14, Beograd

  MASINISA SELMANI (Francuska): PODELJENI SVETOVI - izložba (18.10.2018.-24.2.2019.)

  http://www.institutfrancais.rs/podeljeni-svetovi-masinise-selmanija

  19.10.2018 | 10:00

  UGM trgovina, Strossmayerjeva 6, Maribor

  TONI SOPRANO: ʹOUT TA KĒ - prodajna razstava (18.10.2018.-17.2.2019.)

  http://www.ugm.si

  07.11.2018 | 11:00

  Muzej primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18, Beograd

  Dan muzeja primenjene umetnosti Beograd

  KLASIČNO I SIMBOLIČNO - PRSTENJE I MINĐUŠE OD ANTIKE DO SREDNJEG VEKA IZ KOLEKCIJE MUZEJA PRIMENJENE UMETNOSTI - izložba (6.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe i kataloga: Mila Gajić, viši kustos MPU

  konzervacija: Milan Andrić

  grafičko oblikovanje: Dušan Tkačenko

  arhitekta postavke: Miroslava Petrović Balubdžić

  muzika za izložbu: Vasil Hadžimanov

  http://mpu.rs

  08.11.2018 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  ČAROBNA MILENA - izložba Milene Pavlović Barili (7.11.2019.-31.3.2019.)

  http://www.iicbelgrado.esteri.it

  09.11.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  NIKOLA REISER: SENZIBILNI POETA SLIKARSTVA - retrospektivna izložba (8.11.2018.-3.2.2019.)

  kustosica izložbe: Danijela Marković

  autori tekstova: Akademik Tonko Maroević, Iva Körbler, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  10.11.2018 | 10:00

  SANU, Beograd

  MARKO ČELEBONOVIĆ (1902-1986) - izložba (9.11.2018.-30.1.2019.)

  https://www.sanu.ac.rs

  10.11.2018 | 10:00

  Gradski muzej Subotica, Trg sinagoge 3, Subotica

  ROĐENJE HUMANOIDNE ROBOTIKE: 50 GODINA CENTRA ZA ROBOTIKU INSTITUTA „MIHAJLO PUPIN“ - izložba posvećena najstarijoj laboratoriji za robotiku u Jugoistočnoj Evropi (9.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe: Ivan Stanić, kustos Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Gradski muzej Subotica i Muzej nauke i tehnike - Beograd

  http://www.gradskimuzej.subotica.rs

  http://www.muzejnt.rs

Video
25.12.2018 | 18:27

VOĐENJE: Ilija Šoškić - Akcione forme

Vođenje kroz izložbu Ilije ŠoškićaAkcione forme” koja je održana istovremeno u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom