• Search form

14.03.2017 | 17:27

Predsednik FIAF-a pohvalio Jugoslovensku kinoteku

Predsednik FIAF-a pohvalio Jugoslovensku kinoteku

Predsednik Svetske federacije filmskih arhiva (FIAF) Erik Le Roa izjavio je nakon obilaska Arhiva Jugoslovenske kinoteke da se uverio da ta ustanova, koju je istakao kao jednu od najznačajnijih u Evropi, čuva i sprovodi zaštitu filmova i pratećih materijala prema najvišim standardima.

Le Roa je posetio Jugoslovensku kinoteku i pre 20-ak godina, kada je, kako je rekao, u vreme ratnih opasnosti, trebalo brinuti o spasavanju filmske građe.

“Danas, posle posete Arhivu, vidim da je dosta toga urađeno, praktično sve da se filmska građa sačuva na adekvatan način. Želim da pohvalim sadašnje aktivnosti Kinoteke na tom planu. Takođe moram da pohvalim standarde konzervacije koji su savršeni. Novi objekti u Košutnjaku pokazuju svu ozbiljnost tih aktivnosti i u budućnosti. Uveren sam u trajnost i očuvanost celokupne filmske građe, pošto sam video da u Arhivu nisu samo filmovi, već i plakati, scenariji, fotografije, evidencije i drugi materijali vezani za film”, rekao je Le Roa, koga su kroz sve objekte u Košutnjaku proveli 14. marta direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić i upravnik Arhiva Aleksandar Erdeljanović, u prisustvu pomoćnice ministra kulture Srbije Ivane Dedić i savetnice Tijane Despotović.

Predsednik FIAF-a, kojem je ovo drugi mandat, istakao je da je Jugoslovenska kinoteka jedna od najznačajnijih u Evropi, sa jednim od najvećih fondova i da ima razvijenu međunarodnu saradnju u oblasti konzervacije filmova.

Izražavajući zadovoljstvo zbog prilike da sarađuje s Jugoslovenskom kinotekom, Le Roa je rekao da mu je posebno drago što je mogao da je poseti na licu mesta u ime FIAF-a.

Neposredni povod za njegovu posetu Jugolovenskoj kinoteci je obeležavanje 120 godina od snimanja prvih filmova u Beogradu i prikazivanja tih filmova u Beogradu i Srbiji, a tim povodom Le Roi je 13. marta uručen i Zlatni pečat Kinoteke.

Saradnik braće Limijer Andre Kare snimio je u februaru 1897. godine u Beogradu pet dokumentarnih filmova, od kojih se za dva pouzdano zna da su potom i prikazana, ali se danas vode kao nestali. Budući da francuski Nacionalni centar za film i animaciju, u kojem je Le Roa angažovan na starim kolekcijama, čuva celu kolekciju braće Limijer, novinare je zanimalo da li bi Le Roa mogao da pomogne da se ti filmovi pronađu.

“Razgovarali smo o tome. Čim se budem vratio u Pariz kontaktiraću osobu koja je zadužena za fond braće Limijer, da pokušamo da nađemo te snimke koji su urađeni u Srbiji, koji su nestali, ali se možda nalaze kod nas. Potrudićemo se da ih lociramo”, obećao je Le Roa.

Pantelić je izrazio zadovoljstvo posetom Le Roa, kome je u Kinoteci uručen Zlatni pečat 13. marta, na otvaranju posebnog programa posvećenog 120-godišnjici prvih filmskih snimanja u Srbiji.

“Obeležavamo 120 godina od trenutka kada je film koji je nastao na našoj teritoriji bio i predstavljen ovdašnjoj publici. To je datum koji nas obavezuje da se prisetimo važnosti očuvanja filmova, što je i naša osnovna delatnost. Kinoteka to radi na najbolji način, u skladu sa svetskim standardima filmske arhivistike, što pokazuje i poseta predsednika FIAF-a”, naglasio je Pantelić, koji je sa zvaničnikom FIAF-a obišao i bunkere sa najstarijim, nitratnim kopijama, a tom prilikom su razgovarali koliko Kinoteka i Arhiv mogu da učine da se zaštiti taj vrlo osetljiv materijal.

“Možemo dosta, a upravo razmenom iskustava u međunarodnoj saradnji, koju je pomenuo Le Roa, dolazi se do novih saznanja i mogućnosti koje primenjujemo u skladu sa ostalim evropskim i svetskim arhivima i kinotekama”, izjavio je Pantelić.

Upravnik Arhiva Aleksandar Erdeljanović rekao je da je Le Roa imao priliku  da se uveri da Kinoteka danas, i pored svih problema koje ima, radi prema svim svetskim standardima.

“Naša Kinoteka je poznata ne samo kao jedna od najvećih u svetu, nego i kao jedna od najprimernijih, s obzirom da smo jedna od retkih kinoteka koja ima i Centar za digitalnu restauraciju. Već više godina radimo digitalnu restauraciju i  skeniranje najstarijih srpskih filmskih materijala”, istakao je Erdeljanović.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.