• Search form

11.09.2018 | 16:37

Predstavljen 50. Bemus

Predstavljen 50. Bemus

Beogradske muzičke svečanosti (Bemus) najavile su za jubilarno, 50. izdanje, koje će biti održano od 10. do 20. oktobra, svojevrsno sumiranje programskog istorijata tog festivala, a među učesnicima će biti popularni britanski violinista Najdžel Kenedi, tenor Ramon Vargas, ruski pijanista Vadim Rudenko, korejski violinista Edvin E. S. Kim, te Beogradska filharmonija, Šarun ansambl Berlinske filharmonije i Brodski kvartet.

Program “Zlatnog Bemusa", predstavljen 11. septembra u Skupštini grada Beograda, osmišljen je kao sumiranje svih najvažnijih programskih segmenata koji su tokom istorije te manifestacije činili njen sadržaj - od klasika simfonijskog, operskog, solističkog i kamernog repertoara, preko izvorne narodne muzike, predstavljanja talentovanih muzičara najmlađe generacije, do savremenog trenutka i preplitanja muzičkih žanrova.

Kao što je ranije najavljeno, 50. Bemus otvoriće violinista specifičnog stila i imidža Najdžel Kenedi, koji će u Sava centru predstaviti sa kamernim ansamblom omaž program velikanu džez muzike Džordžu Geršvinu, povodom 120-godišnjice njegovog rođenja.

"Za mene se Geršvinov rad može sažeto prikazati kroz tri glavna sastojka: kroz fuziju džeza i klasične muzike, prekrasne melodične uticaje jevrejske kulture i kroz jedinstvenu energiju Njujorka. Upravo ova muzika odgovara mojoj prirodi, veštinama i iskustvima!”, izjavio je nedavno Kenedi, poznat po izvođenju muzike najšireg repertoara - od klasičnih kompozitora do Hendriksa, kao i po koncertima sa pop-rok zvezdama poput Pola Makartnija i Roberta Planta, te nastupima za britansku kraljevsku porodicu i turnejama sa vodećim svetskim orkestrima.

Ljubav prema džezu takođe je izražena u karijeri Kenedija, koji je odao počast Geršvinu i albumom “Kennedy Meets Gershwin", sa standardima kao što su "Summertime", "They Can’t Take That Away From Me" i "Porgy and Bess".

Među gostima 50. Bemusa je i korejski violinista Edvin E. S. Kim, koji prvi put gostuje u Beogradu, a 12. oktobra u Narodnom muzeju, u pratnji pijanistkinje Natalije Mladenović, izvešće dela Janačeka, Šumana i Betovena.

Bemus se potom seli u Kolarčevu zadužbinu, gde će 13. oktobra gostovati pijanista Vadim Rudenko, dvostruki laureat prestižnog takmičenja “Čajkovski” u Moskvi, koji će izvesti dela Baha, Mocarta, Bramsa, Rahmanjinova i Čajkovskog.

Kolarčeva zadužbina ugostiće i 14. oktobra Šarun ansambl i soliste Berlinske filharmonije, koji će izvesti dela Šuberta, Mocarta, Bramsa i Dvoržaka.

Broski kvartet iz Velike Britanije, poznat po saradnji sa nekim od zvezda pop muzike (Sting, Elvis Kostelo, Bjork...), izvešće 16. oktobra dela Šostakoviča, Betovena, Tanake i Mendelsona.

Jedan od vodećih tenora današnjice Ramon Vargas, poznat i po humanitarnom radu, nastupiće 17. oktobra na koncertu Simfonijskog orkestra i Hora RTS, pod upravom Bojana Suđića, kojim će biti obeležena stogodišnjica rođenja Leonarda Bernštajna. Izvodeći najpopularnije operske arije i pesme, Vargas će približiti publici Bemusa i zvuke Latinske Amerike, najavili su organizatori.

Za završnicu 50. Bemusa na Kolarcu najavljen je povratak Beogradske filharmonije na taj festival prvi put posle deset godina.

Orkestar BGF i Hor Slovenačke filharmonije, pod upravom Gabrijela Felca, izvešće dela kojima je otvoreno i zatvoreno prvo izdanje Bemusa 1969. godine - poemu Beograd  Dragutina Gostuškog i Devetu simfoniju Ludviga van Betovena.

U tom omažu počecima Bemusa pridružiće im se i kvartet solista vodećih operskih evropskih operskih kuća – sopran Akiho Cuđi, mecosopran Šarlote Kvat, tenor Brenden Ganel i bariton Markus Ajhe.

BEMUS nudi i dva besplatna koncerta – 11. oktobra u Svečanoj sali Skupštine grada nastupiće mladi umetnici pijanista Viktor Radić i sopran Milena Damnjanović, a 19. oktobra u Narodnom muzeju biće održan koncert izvorne narodne muzike autora dr Dimitrija Golemovića.

Prema navodima organizatora, jubilarni Bemus treba da ispuni mnoga očekivanja – da podseti one sa malo dužim sećanjem na dane najvećih uspeha, kada su u Beogradu gostovali najveći svetski umetnici i ansambli; da osvetli dimenziju svečarskog, sadržanu u samom nazivu manifestacije, da oda priznanje onim ansamblima iz Srbije koji su bili stožeri programa u dosadašnjoj istoriji tog festivala, te da osvetli pravac kojim će se ta manifestacija kretati u novom milenijumu, u vreme kada tehnologija u velikoj meri potiskuje umetničke sadržaje i načine prezentacije umetnosti iz prošlosti.

Gradska sekretarka za kulturu Beograda Ivona Jevtić istakla je da su gradske vlasti izdvojile za jubilarni Bemus 20 miliona dinara, što je znatno veća suma u odnosu na prošlu godinu. Zahvalila je ujedno Ministarstvu kulture i informisanja, koje je izdvojilo pet miliona dinara, kao i ambasadi Koreje na podršci.

Program 50. Bemusa predstavili su detaljnije v.d. direktora Centra beogradskih festivala (Cebef) Damir Handanović i predsednica Odbora tog festivala Milica Kadić, urednica muzičkog programa Cebefa.

Karte za 50. Bemus u prodaji su na blagajnama Kolarčeve zadužbine i Sava centra, kao i preko Eventim mreže.

Cene su u rasponu od 300 dinara do čak 3.500 – u zavisnosti od programa i mesta.

Festivalski sajt je bemus.rs, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.