• Search form

30.10.2017 | 03:32

Prelaženje mostova

Prelaženje mostova

Srpsko-austrijski umetnik Igor Fridrih Petković realizovaće u Novom Sadu transkulturalni projekat “Prelaženje mostova” (Crossing bridges), planiran u tri faze, od kojih se prva odvija od 30. oktobra do 3. novembra, a obuhvata interdisciplinarnu stručnu diskusiju praćenu emitovanjem umetničkih video radova, zatim radionice koje rezultuju privremenim umetničkim intervencijama u javnom prostoru, predavanje u šetnji i završni događaj u vidu okruglog stola na temu “Budućnost bez granice - vizija jedne utopije”.

Radionice su namenjene studentima umetničkih fakulteta i lokalnim umetnicima, koji će učestvovati u oblikovanju budućih privremenih “murala” i elemenata prostorne instalacije "Baci pogled preko reke" i njihovoj realizaciji na obalo-utvrdi Dunava i stubovima rasvete na mostu Duga. Studenti i umetnici zainteresovani za učešće na radionicama mogu da se prijave na most@itsch.org do 31. oktobra.

Privremeni karakter “murala” reflektuje promenljivost istorijskih okolnosti na datom geografskom području, gde je Dunav dugo bio prirodna prepreka i granica različitih država, dok istovremeno svojim tokom povezuje najveći broj evropskih država. “Murali” će biti izrađeni od organskih materijala - prašine, uglja, peska i pigmenata, i kao takvi bi trajali do prve kiše ili promene vodostaja Dunava, kada bi ih sprala i odnela voda.

Intervencija na električnim stubovima mosta “Baci pogled preko reke”, kako joj samo ime kaže, podstiče sve one koji je vide da pogledaju preko i razmisle o drugoj obali, njenim ljudima, pričama, arhitekturi, i najvažnije, vezi između dve obale. Takođe, ta intervencija, prema navodima autora projekta, jasno govori o tome kako svi imamo drugačiji pogled na svet, počevši od druge obale jedne reke koja protiče kroz grad.


Druga faza projekta planirana je za proleće 2018. godine, a podrazumeva slikanje trajnih murala, dok treća i finalna obuhvata kreiranje i postavljanje umetničkih instalacija na stubovima starog železničkog mosta.

Projekat “Crossing bridges” se odvija u okviru internacijonalnog projekta “Inverting Battlefields – for a borderless future” u organizaciji NGO XENOS iz Graca (Austrija), koji se već sprovodi kroz partnerske organizacije Public Room Sarajevo (BiH), Public Room Skopje (Makedonija), Muzej moderne i savremene umetnosti Rijeka (Hrvatska), KUD Obat (Slovenija), uz podršku Regiona Štajerske, Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu i Generalnog saveta Austrije.

Neki od partnera i stručnih saradnika na projektu u Novom Sadu su Muzej savremene umetnosti Vojvodine (MSUV), Austrijski kulturni forum Beograd, Udruženje “Scenatoria” i mnogi drugi stručnjaci i umetnici iz zemlje i inostranstva.  

Cilj projekta je razvijanje participativne, umetničke intervencije da bi mostovi, obale i stubovi na Dunavu između Novog Sada i Petrovaradina funkcionisali kao simboli i veza između naroda, kultura, jezika, religija i država. Kroz niz aktivnosti u javnom prostoru stvaraju se umetničke intervencije i pretvaraju tu bivšu granicu u savremenu utopiju razumevanja i mira preko i iznad granica. Projekat je takođe u vezi sa temom Evropske prestonice kulture Novog Sada 2021. godine "Izgraditi mostove!"

Umetnički direktor projekta Igor F. Petković dobitnik je nagrade Outstanding Artist Award 2015, Bundeskanzleramt Österreich (nagrada za istaknutog umetnika za 2015. godinu, koju dodeljuje savezni kancelar Austrije za inovativan rad u kulturi) za umetnički memorijalni projekat “Franc Ferdinandov Princip - sinteza dva neprijatelja”.

Prva faza projekta “Prelaženje mostova” biće realizovana na različitim lokacijama u gradu, uključujući MSUV, Varadinski most i obe obale, kao i Kuću bana Jelačića u Petrovaradinu.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.