• Search form

30.01.2018 | 15:45

Premijerka u obilasku JDP-a

Premijerka u obilasku JDP-a

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić posetiće 31. januara Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP) kako bi obišla Teatar “Bojan Stupica” koji je iz tehničkih razloga zatvoren 2015. godine.

Direktorka JDP-a Tamara Vučković Manojlović upoznaće Anu Brnabić sa planovima za rekonstrukciju te važne scene koja je privremeno zatvorena 30. septembra 2015. godine iz bezbednosnih razloga. Ta odluka doneta je nakon dobijanja rešenja Sektora za vanredne situacije MUP-a i pošto su predstavnici Agencije za investicije grada Beograda izvršili stručni obilazak objekta.

U poslednje dve godine, prema navodima JDP-a, rešena su brojna komplikovana administrativno-pravna pitanja i prikupljana je obimna dokumentacija. Uz pomoć i podršku Grada Beograda - Sekretarijata za kulturu i Ministarstva kulture i informisanja Srbije, JDP je došlo do faze u kojoj ima gotovo idejno rešenje za Teatar “Bojan Stupica”, a u toku je i izrada Plana detaljne regulacije u Urbanističkom zavodu grada Beograda.

Teatar “Bojan Stupica” nosi ime jednog od najvećih pozorišnih umetnika sa prostora bivše Jugoslavije, slavnog reditelja, arhitekte i osnivača JDP-a.

Današnji Teatar “Bojan Stupica”, otvoren je 19. decembra 1969. godine kao nova scena JDP-a koje je osnovano 1947.

Zgrada Teatra “Bojan Stupica”, iako nikad nije ispunjavala tehničke uslove, radila je kao scena JDP-a skoro 50 godina.

Na toj sceni izvedeno je više od sto premijera, među kojima su i neke od najznačajnijih predstava u istoriji ne samo JDP-a, već i jugoslovenskog i srpskog pozorišta uopšte: Buba u uhu, Pučina, Golgota, Balkanski špijun, Ruženje naroda u dva dela, Beogradska trilogija, Paviljoni, Šine, Hadersfild, Elijahova stolica...

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.