• Search form

27.05.2018 | 19:38

Preminuo Dušan Đoković, osnivač Akademije umetnosti

Preminuo Dušan Đoković, osnivač Akademije umetnosti

Osnivač i predsednik Akademije umetnosti u Beogradu Dušan Đoković preminuo je u 73. godini, saopštila je 27. maja ta ustanova.

Dušan Đoković je bio i osnivač Fondacije “Milan Đoković”, koja radi na unapređenju kulture, prosvete i nauke i pomaganju stvaralaštva studenata i postdiplomaca.

Rođen 1945. godine u Beogradu, u porodici pisca, prevodioca, direktora Drame Narodnog pozorišta i upravnika Jugoslovenskog dramskog pozorišta Milana Đokovića i Divne Đoković, prvakinje Drame Narodnog pozorišta, Dušan Đoković diplomirao je filmsku i televizijsku organizaciju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Afirmaciju je stekao kao urednik i menadžer u programima Radio Beograda. Bio je organizator filmske produkcije i producent mnogih igranih filmova.

Kao producent, potpisao je 18 igranih filmova, od čega četiri koprodukciona, tri sa producentima iz SAD i jedan u koprodukciji sa Moseksport filmom.

Osnivač je prve privatne Akademije umetnosti u Srbiji 1995. godine, u kojoj je obavljao funkciju predsednika, a bio je i predsednik njenog Saveta.

Bio je član Evropske filmske akademije od 2013.

Nosilac je velikog broja priznanja, između ostalih, i Ordena Svetog Save, Vukove nagrade, Zlatnog viteza, Zlatnog beočuga, Zlatne značke Kulturno prosvetne zajednice. Takođe, imao je počasni doktorat Univerziteta „Banatul“ u Rumuniji.

Datum sahrane i komemoracije Akademija umetnosti će naknadno saopštiti.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.