• Search form

03.09.2018 | 23:54

Preminuo filmski snimatelj Đorđe Nikolić

Preminuo filmski snimatelj Đorđe Nikolić

Filmski i televizijski snimatelj Đorđe Nikolić, direktor fotografije u više od 70 domaćih i stranih filmova, preminuo je 3. septembra u Beogradu u 87. godini.

Ispraćaj na kremaciju posmrtnih ostataka Nikolića biće održan 5. septembra u 16 časova na beogradskom Novom groblju, a komemoracija 6. septembra u 13 sati u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, saopštilo je Udruženje filmskih umetnika Srbije (UFUS), čiji je bio član.

Rođen u Umci kod Beograda 7. avgusta 1932. godine, Nikolić je ljubav prema najpre fotografskom aparatu, a kasnije i filmskoj kameri, otkrio još kao šestogodišnjak.

Po završenoj Akademiji, Nikolić je postao neodvojivi deo zlatne ere jugoslovenskog filma, najpre kao asistent kamere (Gospođa ministarka), zatim snimatelj (Zajednički stan), a onda i kao direktor fotografije u brojnim domaćim i stranim filmovima.

Podjednako je bio cenjen kako od domaćih reditelja sa kojima je radio: Aleksandra Đorđevića (Jaguarov skok, Vruć vetar, Povratak otpisanih), Vladimira Slijepčevića (Štićenik, Ceo život za godinu dana), Aleksandra Saše Petrovića (Biće skoro propast sveta), Milana Jelića (Rad na određeno vreme), Zorana Čalića (Žikina dinastija, Druga Žikina dinastija, Lutalica, Sulude godine), tako i od stranih reditelja: Mela Bruksa (12 stolica), Danforda Grina (Tajni dnevnik Sigmunda Frojda), Gordona Heslera (Misfit Brigade) i drugih...

Nikolić je ostvario i značajan opus kao glavni snimatelj austrijske državne televizije ORF iz Beograda.

Dobitnik je više nagrada i priznanja.

Osim UFUS-a, bio je član i srpske Akademije filmske umetnosti i nauke.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.