• Search form

10.01.2018 | 18:15

Preminuo Predrag Lucić

Preminuo Predrag Lucić

Ugledni hrvatski novinar Predrag Lucić, pesnik, dramski pisac i režiser, jedan od osnivača i prvi glavni i odgovorni urednik splitskog Feral tribjuna, preminuo je 10. januara u rodnom Splitu u 54. godini, nakon duge i teške bolesti.

Lucić je nakon gašenja kultnog splitskog nedeljnika prešao 2008. godine u Novi list, gde je pisao dnevnu kolumnu “Trafika Predraga Lucića”.

Novi list organizuje 11. januara i komemorativni skup povodom smrti Lucića, a redakcija je izrazila iskreno saućešće svima koji su ga voleli i cenili.

Rođen 1964. u Splitu, gde je završio osnovnu i srednju školu, Lucić je studirao pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Od 1985. godine počeo je saradnju s Feralom, koji je u to vreme bio samo satirični podlistak Nedeljne Dalmacije. S Viktorom Ivančićem i Borisom Dežulovićem proširio je Feral Tribune sa kojim se u jesen 1990. godine seli u Slobodnu Dalmaciju, gde radi i kao predratni i ratni reporter. U martu 1993. napušta Slobodnu Dalmaciju i s grupom kolega pokreće "samostalni i suvereni satiričko-politički dvonedeljnik Feral Tribune", čije je prve brojeve potpisivao kao glavni i odgovorni urednik. U decembru 1993. godine Feral Tribune postaje nedeljnik, a od tada do prestanka izlaženja Lucić radi kao urednik, autor satiričnih i tzv. ozbiljnih tekstova, uređuje veb stranice, kreira fotomontaže, ispisuje i uređuje razne rubrike (Greatest Shits, Na kraju krajeva, Šempjun, Tromblon, Informbiro...), te pokreće i uređuje Biblioteku Feral Tribune.

Lucić je u koautorstvu s Dežulovićem objavio "Greatest Shits - Antologiju suvremene hrvatske gluposti" (1998), a autor je i pesmarice "Haiku haiku jebem ti maiku" (2003), knjige lirike "Ljubavnici iz Verone" (2007), čitanku "Sun Tzu na prozorčiću" (2009), te knjiga "Bezgaća povijesne zbiljnosti" (2010) i ''Gusle u magli'' (2013).

Od 2007. godine je s Dežulovićem nastupao u pjsničkom kabareu "Melodije Bljeska i Oluje".

Pesničke, prozne i dramske tekstove objavljivao je u časopisima Fantom slobode, Ars, Sarajevske sveske i Naše pismo.

Režirao je u Beogradu, Splitu i Tuzli.

Bio je član Hrvatskog društva pisaca i Hrvatskog PEN centra.

Povodom smrti Lucića, hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da je “ostavio trag u novinarstvu, književnosti i pozorišnoj umetnosti”, te da o njegovom doprinosu kulturi svedoči i nagrada Judita za najbolje postignuće u dramskom programu 63. Splitskog leta.

Knjiga žalosti povodom smrti Lucića biće otvorena 11. januara u prostoru redakcije Novog lista, gde će u 14 časova biti održana i komemoracija.

*Foto: HDP

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.