• Search form

02.04.2018 | 13:45

Priča o vojniku u BGF

Priča o vojniku u BGF

Beogradska filharmonija najavila je za 5. april multimedijalni spektakl “Priča o vojniku”, u kojem nastupaju i glumice Vladica Milosavljević i Tamara Krcunović, a novo čitanje te poznate ruske priče, čija je premijera bila pre sto godina, potpisuje reditelj Vlatko Ilić.

Glumice Vladica Milosavljević i Tamara Krcunović nastupaju u “Priči o vojnikuIgora Stravinskog sa muzičarima Beogradske filharmonije i dirigentom Aleksandrom Kojićem.

“Odlučio sam se za izazovniju postavku u duhu avangardnih radova s početka 20 veka. Na samom koncertu će se emitovati snimljeni govorno video-materijal sa glumicama Vladicom Milosavljević i Tamarom Krcunović, a uživo na sceni, one će zajedno sa vizuelnim umetnikom Vojislavom Klačarom, praviti vojnike od novina, a sve uz muzičku podlogu filharmoničara”, izjavio je Vlatko Ilić.

Vlatko Ilić sa ekipom

Priča govori o ruskom vojniku, povratniku iz rata, koji je prodao svoju violinu, odnosno dušu đavolu u zamenu za bogatstvo.

Izvođenjem tog dela na svojoj kamernoj sceni, Beogradska filharmonija zatvara ciklus “Pandemonijum”.

Prema uputstvu Stravinskog, ova priča je igrana, pevana i recitovana, pa je idealna za zatvaranje ciklusa “Pandemonijum” koji je prikazivao muzička dela inspirisana intrigantnim tekstovima. I danas revolucionarno, to remek delo kamerne muzike, jedan je od prvih primera interdisciplinarnog, totalnog teatra, koje je zamišlјeno da objedini igru, muziku i glumu, istakla je BGF.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.