• Search form

13.09.2017 | 15:42

Primeri borbe za opšte dobro

Primeri borbe za opšte dobro

Regionalni seminar o javnom, opštem dobru iz ugla kulturnih radnika, umetnika i aktivista građanskog društva iz zemalja Jugoistočne Evrope biće održan 16. i 17. septembra u bioskopu Lumbardi u Prizrenu, koji i sam predstavlja primer borbe umetnika i lokalne zajednice u širem interesu.

Seminar “Europa Enterprise: On Commoning”, koji Lumbardi fondacija organizuje u saradnji sa organizacijom Kadist iz Pariza, okupiće učesnike koji će izneti različite primere borbe za javno dobro u gradovima Jugoistočne Evrope i šire.

Kao ključni govornik najavljena je teoretičarka feminizma i kustoskinja Jelena Petrović, profesorka istorije umetnosti Centralne i Jugoistočne Evrope na Akademiji umetnosti u Beču, koja će podsetiti na drevni mit o Arahne, kao političku metaforu otpora, nakon čega će umetnica Lala Raščić iz Sarajeva izvesti performans “The Eumenides” (2014).

U ambijentu istorijskog bioskopa Lumbardi, koji je izbavljen od privatizacije i rušenja, program drugog dana seminara obuhvata dve sesije u okviru kojih će biti predstavljene različite inicijative borbe za opšte dobro, uključujući poljoprivredno zemljište, istorijske bioskope, sećanje… Biće predstavljeni slučajevi koji su inicirali formiranje različitih aktivnih zajednica u cilju očuvanja, ponovnog razmatranja i korišćenja zajedničkih resursa.

Kao učesnici prve sesije (Urban and Civic Commoning) najavljeni su Armina Pilav (Roterdam/Sarajevo), Aslıhan Demirtaş (Istanbul), Gigi Argyropoulou (Atina), Ivana Dragšić (Skoplje) i Teodor Celakoski (Zagreb), uz moderaciju Elize Hoxha (Priština). Učesnici druga sesije (Artistic & Cultural Commoning) su Erëmirë Krasniqi (Priština), Iliana Fokianaki (Atina), Marko Miletić (Beograd) i Romeo Kodra (Tirana), a moderiraće je Nataša Petrešin-Bachelez, koja je sa Aresom Shportom iz Lumbardi fondacije i kustos celog događaja.

Seminar je deo trogodišnjeg projekta “Not Fully Human, Not Human At All”, čija je kustoskinja Nataša Petrešin-Bachelez, a u organizaciji Kadista, podrazumeva i produkciju umetničkih radova Lale Raščić i Daniele Ortiz.

Projekat će biti realizovan širom Evrope, u saradnji sa Hangarom (Lisabon), Kunsthalle Lissabon (Lisabon), Lumbardi fondacijom (Prizren) i belgijskom organizacijom Netwerk (Alst).

(SEEcult.org)

Zoran Popovic, Endless Escapism
Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.