• Search form

27.12.2017 | 15:27

Prof. Vladi Petriću nagrada Nebojša Popović

Prof. Vladi Petriću nagrada Nebojša Popović

Profesoru Vladimiru Vladi Petriću dodeljena je nagrada “Nebojša Popović” za doprinos promociji i kritičkom promišljanju filmske umetnosti i kulture, osnovana 2016. godine kao priznanje i podrška profesionalcima, pojedincima i grupama, koji to rade na moderan i promišljen način, u nastojanju da filmskoj umetnosti očuvaju dignitet i pažnju koju zaslužuje.

Kako je istakao žiri, koji su činili Radoslav Zelenović (predsednik), Nebojša Bradić i Stefan Arsenijević, profesor Vlada Petrić (Prnjavor, 1928) jedan je od najznačajnijih savremenih teoretičara i istoričara filma.

Petrić je profesorsku karijeru započeo na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, a nastavio je na čuvenom Univerzitetu Harvard, gde je osnovao i vodio Harvardski filmski arhiv sa cilјem da promoviše film kao umetnost i podstakne njegovo multidisciplinarno izučavanje.

Kao filmski kritičar, objavlјivao je radove u Politici i uglednim specijalizovanim časopisima Sight and Sound, Cinema Journal i Film Quarterly.

Kao teoretičar, Petrić istražuje sinematička, specifično filmska izražajna sredstava. Među njegove najznačajnije knjige spadaju Čarobni ekran (1962), Šekspir i film (1964), Uvođenje u film (1968), Razvoj filmskih vrsta (1970), Film i snovi (1981), Konstruktivizam u filmu (1987) …

Petrić je aktivan i kao filmski stvaralac, proširujući svoje traganje za “čistom filmičnošću” u praksi, kroz filmove i filmske eseje Nemilosrdni anđeo, Simfonija ruku, Estetika pokretne slike, Zid uspomena

Značajnu energiju uložio je i u očuvanje nasleđa Slavka Vorkapića, čije su postavke o kinesteziji bile početna inspiracija za Petrićevu filmsku teoriju.

Kao neumorni zagovornik autentičnog filmskog izraza, Petrić poslednjih nekoliko godina dodeljuje u čast Vorkapića nagradu jedinstvenog koncepta – za najsinematičniju sekvencu u igranom filmu, na Festivalu autorskog filma.

Kao aktivan borac za zaštitu filmskog nasleđa, Petrić je donirao opremanje čitave jedne sale u Jugoslovenskoj kinoteci.

Kako je naveo žiri, jedina primedba koja se može staviti na njegovu jednoglasnu odluku jeste da je Vlada Petrić odavno postao svojevrsni fenomen, čovek – filmska kulturna institucija.

“Svesni da takva odluka podiže lestvicu kriterijuma gotovo nedostižno visoko, želimo da ovaj primer bude svetionik koji ukazuje na vrednosti i dostignuća za koje se ova nagrada zalaže kao podsticaj budućim generacijama”, naveo je žiri.

“Želimo da ovogodišnjom nagradom iskoristimo priliku i da zahvalimo čoveku koji je zadužio našu umetnost i kulturu”, naveli su članovi žirija, ističući da im je čast što su nagradu “Nebojša Popović” dodelili profesoru Petriću.

Nagrada će biti svečano uručena 11. januara 2018. godine, u Dvorani Kulturnog centra Beograda, uz filmski maraton koji su Nebojši Popoviću u čast koncipirali prošlogodišnji dobitnici tog priznanja Svetlana i Zoran Popović.

Nagrada “Nebojša Popović” za doprinos promociji i kritičkom promišljanju filmske umetnosti i kulture ustanovljena je u znak sećanja na Nebojšu Popovića (1958-2015), jednog od retkih preostalih svetlih glasova kritičarske profesije. Popovićeve kritike bile su lucidne i eruditske, britke i moderno prezentovane, tako da istovremeno komuniciraju i sa najširim televizijskim auditorijumom i sa intelektualnom elitom. S druge strane, njegovi čuveni razgovori sa vodećim savremenim svetskim i domaćim filmskim autorima u okviru emisije “Drugi vek” na RTS-u postavili su visok standard kao sveobuhvatne i dubinske, žive, lične interakcije koje su stvarale slojevite portrete sagovornika i često bacale novu svetlost na njihovo stvaralaštvo.

Kao urednik filmskog programa Dvorane KCB-a, Popović je profilisao koncept kvalitetnog umetničkog filma na kojem su ukus formirale generacije gledalaca.

Popović je svojim celokupnim delovanjem promovisao ljubav prema filmu, kao i njegovo duboko intelektualno promišljanje i u toj misiji je sarađivao sa brojnim kolegama, institucijama i festivalima u zemlji i inostranstvu.

U želji da sačuvaju uspomenu na izuzetnog profesionalca i čoveka i nasleđe koje je ostavio, osnivači nagrade “Nebojša Popović” su Filmski centar Srbije (FCS), Radio-televizija Srbije, Kulturni centar Beograda, Jugoslovenska kinoteka, Otvoreni univerzitet Subotica / Festival evropskog filma Palić, Udruženje građana “Pogled u svet” / Festival autorskog filma, Fond B92 / Festival “Slobodna zona”, Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs i članovi porodice Nebojše Popovića.

Nagradu čini novčani iznos u dinarskoj proivvrednosti od 1.000 evra (koji obezbeđuje FCS), umetnički oblikovan predmet prema idejnom rešenju vizuelne umetnice arh. Ajle Selenić i privilegija i obaveza dobitnika/ce da selektuje i organizuje filmski maraton najboljih filmova iz prethodne godine u Dvorani KCB-a. Na taj način laureat/kinja nagrade simbolički na jedan dan zauzima mesto filmskog urednika DKC-a na kojem je Popović sa toliko entuzijazma i znanja godinama radio. Ulaznice tog dana neće biti sasvim besplatne, jer je Popović duboko verovao da se za gledanje filma mora platiti neka cena, pa će biti po simboličnoj ceni - kao poklon publici u njegovu čast, i učast dobitnika nagrade.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.