• Search form

12.09.2017 | 10:12

Prolaznost

Prolaznost

Izložba radova nastalih u okviru 38. Susreta akvarelista, održanog proteklog leta u Umetničkoj koloniji Ečka, otvorena je 11. septembra u Savremenoj galeriji Zrenjanin, a obuhvata dela umetničke grupe diSTRUKTURA, te Lidije Delić, Gorana Despotovskog, Milorada Mladenovića i Olivere Parlić.

Kako ideja često određuje medij, većina umetnika 38. saziva opredelila se za rad u tehnici akvarela, koja danas obuhvata i ono što se ne smatra čistim akvarelom.

Okruženje sa kojim su se susreli umetnici prilikom boravka u Ečki i Zrenjaninu, kao što su spomenici, fabrike, priroda, voda koja teče ili se neprirodno zadržava i stoji, uslovilo je da se motiv prolaznosti nađe u osnovi svih radova nastalih u ovogodišnjoj koloniji, pokrećući tako pitanja o ekologiji, lјudskom životu, kao i o čovekovoj ulozi u tokovima prirode.

Susreti akvarelista u Ečki omogućili su bogaćenje kolekcije Savremene galerije Zrenjanin koja u zbirci akvarela danas ima bezmalo 900 radova.

Umetnička kolonija u selu Ečka pored Zrenjanina osnovana je 1956. godine, a u njenom radu su učestvovala najznačajnija imena likovne umetnosti sa teritorije bivše Jugoslavije. Ti umetnici su se, u skladu sa sopstvenim opredeljenjem, bavili različitim likovnim tehnikama - slikarstvom, skulpturom, grafikom, da bi se 80-ih godina 20. veka stavio akcenat na akvarelističke sazive, kao najpristupačnije i umetnicima i organizatorima. Pitanje koje se već neko vreme proteže kroz susrete akvarelista jeste koja može biti uloga akvarela i kakva je njegova sposobnost da omogući izražavanja u savremenom vizuelnom stvaralaštvu. Baš zbog toga ti susreti već nekoliko godina ne okupljaju akvareliste, već umetnike kojima se pruža širok izbor od stvaranja čistog akvarela do interpretiranja svojih razmišljanja o akvarelu kroz druge medije.

Umetnici svoje ideje ne realizuju u akvarelu sa ciljem postizanja izvesne virtuoznosti, već koriste osobenosti te tehnike kao što su transparentnost, prolaznost, ali i iskrenost, da izraze i istaknu suštinske probleme u društvu, kao i lične ispovesti. Različiti pristupi tehnici akvarela, ali nikako ne i jedini, pružaju uvid u njene mogućnosti.

Realizaciju kolonije, održane od 29. juna do 3. juna, omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Grad Zrenjanin.

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.