• Search form

12.09.2017 | 11:52

Prostor, oblik, dodir

Prostor, oblik, dodir

Specijalizovana izložba Muzeja savremene umetnosti Republike Srpske (MSURS) iz Banjaluke “Prostor, oblik, dodir”, koja je prilagođena za slepa i slabovida lica, a obuhvata grafike, slike, crteže i skulpture iz kolekcije tog muzeja, biće otvorena 15. septembra u Crnogorskoj galeriji umetnosti “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju, a potom će gostovati i u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu.

Izložba je posvećena umetničkoj grupi Prostor – Oblik, osnovanoj 1975. godine, koja je 70-ih godina 20. veka uvela apstrakciju u bosanskohercegovačku umetnost.

Prvi put je predstavljena u MSURS povodom obeležavanja 40 godina od osnivanja grupe Prostor – Oblik, a tada je realizovana uz stručnu pomoć i podršku Tiflološkog muzeja u Zagrebu, u kojem je i gostovala tokom proteklog leta.

Izložbom je obuhvaćeno stvaralaštvo devetorice autora - Voje Dimitrijevića, Tomislava Dugonjića, Bekira Misirlića, Enesa Mundžića, Nikole Njirića, Edina Numankadića, Ljubomira Perčinlića, Mustafe Skopljaka i Radoslava Tadića, koji su u određenim periodima života delovali u okviru grupe Prostor - Oblik.

Postavka izložbe, čije su kustoskinje dr Sarita Vujković, direktorka MSURS, i Žana Vukičević, viši kustos u MSURS, priređena je sa ciljem da se apstraktna umetnička dela, kao značajna kulturna baština koju čuva MSURS, predstave u skladu sa novim muzeološkim standardima i to na način da budu pristupačna slepim i slabovidim osobama, saopštio je Narodni muzej Crne Gore.

Takav vid inkluzivne prezentacije muzejskih predmeta omogućen je putem njihovih specijalnih prilagođavanja, pripremljenih namenski za tu izložbu, a koja obuhvataju taktilne replike dela umanjenih dimenzija, adaptacije pomoću zvuka i mirisa, kao i originalne primerke dostupne za dodir. Sve izložene radove prate opisne legende na Brajevom pismu, kao i audio zapisi koji nose biografske podatke o svakom od ovih autora i tumače njihov umetnički koncept za određena dela.

Prateći element izložbe je i katalog sa tekstovima na Brajevom pismu,  koji je dizajnom prilagođen slabovidim osobama.

Prostor, oblik, dodir” autorski je projekat dr Sarite Vujković i Žane Vukičević, u čijoj je produkciji učestvovao ceo tim kustosa MSURS.

Premijernom prezentacijom te izložbe u MSURS u novembru 2015. godine počeli su bili šesti regionalni muzejski susreti na temu “Socijalna inkluzija i savremeni muzej” koji su okupili u MSURS više od 30 muzejskih profesionalaca iz zemalja Jugoistočne Evrope.

Gostovanjem izložbe “Prostor, oblik, dodir” u Crnogorskoj galeriji umetnosti “Miodrag Dado Đurić”, MSURS nastavlja uspešnu saradnju s partnerskim institucijama u regionu, kao i težnju ka međuinstitucionalnom i međusektorskom povezivanju i kreiranju mreže muzeja, čiji je osnovni cilj da se putem specijalno osmišljenih programa i savremene muzeološke prezentacije doprinese integrisanju slepih i slabovidih osoba u kulturni život sredine.

Izložba će biti otvorena na Cetinju do 8. oktobra, a ulaz je besplatan.

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.