• Search form

10.04.2018 | 19:15

Protestne akcije umetnika zbog stanja u ULUS-u

Protestne akcije umetnika zbog stanja u ULUS-u

Umetnici Arion Asllani i Nina Radoičić izveli su 10. aprila protestne akcije zbog stanja u Udruženju likovnih umetnika Srbije (ULUS), nezadovoljni stanjem u toj organizaciji i isprovocirani predlogom uprave da supruga bivšeg predsednika Srbije Dragica Nikolić postane počasni član ULUS-a.

Nina Radoičić je skinula svoju sliku sa tradicionalne Prolećne izložbe u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić”, a Aslani je ispred tog zdanja, u kojem se 14. aprila očekuje burna Skupština ULUS-a, izveo performans tokom kojeg je obavio veliku nuždu iza improvizovanog paravana sa natpisom “Shit Mapping”.

Protestne akcije dvoje umetnika, kako je Nina Radoičić izjavila medijima, deo su šire akcije nazvane “Skidanje, sranje i debata”.

“Jedna od osnovnih stvari u Statutu (ULUS-a) je razvijanje savremenog stvaralaštva kod naših umetnika, pa sam u skladu sa tim izveo jedan lični čin savremene umetnosti, jer u ovoj zgradi u poslednjih 20 godina teško da može da se vidi neko delo koje ima veze sa savremenom umetnošću”, rekao je Aslani, dodajući da ga je posebno isprovocirao predlog da Dragica Nikolić postane počasni član ULUS-a.

“Sama pomisao na to mi diže kosu na glavi”, rekao je Aslani.

Nina Radoičić prethodno je odnela svoju sliku sa Prolećne izložbe u “Cvijeti”, a prema rečima predsednika Statutarne komisije ULUS-a Slobodana Stojanovića, time je prekršila Statut ULUS-a.

Prema njenim rečima, to nije problem, već je problem što ULUS, koji ima status reprezentativnog udruženja, ne uživa više taj ugled.

Skupština ULUS-a, inače, zakazana je za 14. april u 14 časova u “Cvijeti”, a među tačkama dnevnog reda je i usvajanje izmena i dopuna Statuta, čiji je predlog takođe izazvao burne reakcije.

Upravni odbor je u međuvremenu odustao od prvobitnog plana - nakon javne rasprave o predloženim izmenama i dopunama Statuta, u okviru koje je 3. aprila održana i tribina, odlučeno je će Skupštini biti predložen na usvajanje samo predlog izmene čl. 29 Statuta koji se odnosi na kvorum tog tela, odnosno neophodnost prisustva najmanje 120 aktivnih članova radi punovažnog odlučivanja, kao i na pravo prioritetnog odlučivanja o nastalim problemima ukoliko za odluku glasa dvotrećinska većina kvoruma.

Predlogom izmena i dopuna Statuta, kako je UO objavio na sajtu ULUS-a, predviđeno je da Skupština punopravno odlučuje ako je prisutno najmanje 90 aktivnih članova, te da Skupština ima pravo prioritetnog odlučivanja ukoliko za odluku glasa 50% plus jedan od kvoruma.

Povodom burnih događaja u vezi sa ULUS-om, pokrenuta je i onlajn peticija za razrešenje članova svih organa i tela tog udruženja, koju je potpisalo gotovo 90 umetnika.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.