• Search form

07.06.2017 | 11:02

Protiv urušavanja institucija kulture na lokalu

Protiv urušavanja institucija kulture na lokalu

Nezavisne inicijative Konkursijada i Kultura za 5+ Požega pokrenule su onlajn peticiju za smenu Upravnog odbora Kulturnog centra Požega i v.d. direktora Srđana Stevanovića zbog “nepoštovanja zakona i procedura i neodgovornog vođenja” te ustanove koja je prethodnih godina važila za jednu od najistaknutijih u Srbiji.

Pokretači peticije pozvali su ujedno Ministarstvo kulture i informisanja Srbije da reaguje i zaštiti dalje urušavanje institucija kulture na lokalu, podsećajući da je i sam UO KC Požega imenovan suprotno Zakonu o kulturi, odnosno članu 41, koji precizira da “članove UO imenuje i razrešava osnivač, iz reda istaknutih stručnjaka i poznavalaca kulturne delatnosti”. Takođe, ukazano je da je UO imenovan i suprotno Zakonu o lokalnoj samopravi, odnosno članu 30, prema kojem “odbornik ne može biti zaposlen u opštinskoj upravi, niti lice koje imenuje, odnosno postavlja Skupština opštine”.

Povod za pokretanje peticije je odluka UO KC Požega da imenuje novi Umetnički savet Gradske galerije u skladu sa tek izmenjenim Statutom, kojim je pravo predlaganja članova tog tela oduzeto uredniku likovnog programa, pa su na predlog v.d. direktora Srđana Stevanovića imenovana dva likovna umetnika i dva pisca za decu. Kulturni centar Požega je 2. juna na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici “sa ponosom” objavio spisak i biografije (preuzete sa interneta) umetnika i pisaca – novih članova Umetničkog saveta, ali je nakon objavljivanja te informacije, umetnik Milan Tucović demantovao članstvo, ističući da nikada nije dao pristanak i tražeći da se njegova biografija i njegovo ime uklone sa te objave. Umesto izvinjenja Tucoviću i javnosti zbog obmanjivanja i objavljivanja neistina, KC Požega je, kako podsećaju pokretači peticije, obrisao svoju objavu, a sa njom i Tucovićev demanti.

“UO i v.d. direktora KC Požega smatramo odgovornim za ovakav nedopusiv način vođenja javne ustanove kulture, za nepoštovane procedura, struke, kao i za obmanjivanje javnosti. Smatrajući da se ovakvim postupcima urušava ustanova kulture koja je dobro svih građana i koja je do skoro bila ocenjivana kao važna tačka na kulturnoj mapi Srbije, zahtevamo HITNU SMENU UO KC Požega i v.d. direktora Srđana Stevanovića, kako bi dalja devastacija ove ustanove kulture prestala”, poručili su pokretači peticije.

Skupština opštine Požega odlučila je nedavno da izmeni Statut KC Požega nakon burne rasprave u kojoj je predsednik Opštine Milan Božić, čije su ranije paušalne ocene o radu Gradske galerije oštro osuđene u stručnoj i široj javnosti, ponovio tvrdnje o navodnoj slaboj posećenosti izložbi i doveo u pitanje i sadašnju poziciju Slađane Petrović Varagić, nekadašnje direktorke koja je, prema odluci suda, nezakonito smenjena sa tog mesta u februaru 2016.

Uoči nedavne promene Statuta KC Požega, UO se više od dva meseca nije izjašnjavao o predlogu Slađane Petrović Varagić da u Umetnički savet budu izabrani na mandat od četiri godine ugledni stručnjaci u oblasti vizuelnih umetnosti - kustosi, istoričari umetnosti i teoretičari iz Beograda i Čačka Stevan Vuković, Milica Pekić, Dušan Savić i Marija Radisavčević Raković. Umesto odgovora na taj predlog, UO je sredinom aprila odlučio da odloži odlučivanje o imenovanju članova Umetničkog saveta.

U međuvremenu je, suprotno sudskoj odluci o nezakonitoj smeni direktorke Slađane Petrović Varagić usred mandata, KC Požega pokrenuo konkursnu proceduru za izbor direktora, a na nedavnoj sednici lokalnog parlamenta predstavnici vlasti su izrazili i javno očekivanje da će to biti sadašnji v.d. Srđan Stevanović, koji je ranije bio koordinator Kancelarije za mlade.

Na konkurs se prijavilo i dvoje kandidata iz Požege - diplomirani fotograf Milica Đorđević i akademski slikar Vojislav Nedeljković, koji kandidaturom zapravo žele da izvrše kontrolu zakonitosti čitave procedure izbora direktora, odnosno da ospore partijsku kombinatoriku i primoraju nadležne da poštuju zakon.

U tu svrhu je pokrenuta i inicijativa “Konkursijada”, na čijoj je Fejsbuk stranici moguće pratiti tok konkursnog procesa, a među novim momentima je zapisnik razgovora koji je vođen sa njima povodom kandidature, u kojem su njihove izjave, kako su naveli, izvučene iz konteksta i obesmišljene, nigde se ne pominje nivo stručnosti kandidata, niti predviđeni rok za žalbu, na koji po zakonu imaju pravo.

Milica Đorđević i Vojislav Nedeljković su apelovali i tim povodom na odbornike Skupštine opštine Požega da ne usvoje predlog za imenovanje Srđana Stevanovića za direklora KC Požega, pozivajući i javnost da podrži borbu za tu ustanovu kulture.

Stevanović je postao v.d. direktor KC Požega nakon smene Slađane Petrović Varagić, koja već više od godinu dana trpi pritiske, počev od zahteva predsednika Opštine da podnese ostavku, što je odbila. Razrešena je nakon tromesečnih pritisaka, zbog kojih je i pokrenuta inicijativa “Kultura za 5+ Požega” koja je prikupila bila podršku više od 2.000 građana koji su potpisali peticiju protiv smene Slađane Petrović Varagić.

Političke pritiske na KC Požega i Slađanu Petrović Varagić osudili su bili i Umetnički savet Gradske galerije Požega, Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, AICA (Međunarodno udruženje likovnih kritičara) – Sekcija Srbije, kolektiv Kulturnog centra Beograda, kao i Ministarstvo kulture i informisanja i Nacionalni savet za kulturu, Srpski PEN centar i mnogobrojni umetnici i kulturni radnici, smatrajući da je reč o neprihvatljivom mešanju partijske politike u pitanja struke. I Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je ubrzo nakon smene Slađane Petrović Varagić da je ta odluka lokalnog parlamenta neprihvatlјiva i neobjašnjiva i pozvalo nadležne da je preispitaju.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.