• Search form

11.07.2017 | 23:02

Puju predsednik žirija 24. Palića

Puju predsednik žirija 24. Palića

Reditelj Kristi Puju (Cristi Puiu), jedan od najznačajnijih autora novog rumuskog filma, predsedavaće žirijem 24. Festivala evropskog filma Palić, koji će biti održan do 15. do 21. jula u prirodnom okruženju jezera Palić i u Subotici.

Pored Pujua, o najboljim filmovima Glavnog takmičarskog programa odlučivaće i srpski glumac Nikola Đuričko, belgijski reditelj Gust Van Den Berge, selektorka i producentkinja Luiz H. Johansen iz Danske i hrvatska glumica Tihana Lazović.

Žiri Glavnog takmičarskog programa, koji će uskoro biti objavljen, dodeliće nagrade “Zlatni toranj” za najbolji film i “Palićki toranj” za najbolju režiju.

Kristi Puju (1967) jedan je od najcenjenijih savremenih rumunskih reditelja i scenarista. Diplomirao je 1996. godine film na Supérieure d'Arts Visuels u Ženevi, a od 2001. do danas režirao je mnoge uspešne kratke i dugometražne filmove, kao što je pobednik Palićkog festivala 2005. “Smrt gospodina Lazareskua”, kojim je trijumfovao i u Kanu u selekciji “Izvestan pogled”. Među 36 nagrada koje je dosad osvojio na međunarodnim festivalima je i Zlatni medved u Berlinu za najbolji kratki film (Cigarettes and Coffee, 2004). Osnivač je i partner u produkcijskoj kući Mandragora sa Ancom Puju.

Srpski glumac Nikola Đuričko, podjednako aktivan na filmu, televiziji i u pozorištu, diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Na filmu je debitovao 1984. u ostvarenju “Šta je s tobom, Nina”. Još od 1995. je stalni član glumačkog ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu. Kao glumac je odigrao više od 40 pozorišnih i isto toliko filmskih uloga u zemlji i inostranstvu. Kao reditelj, uradio je nekoliko kratkih filmova, muzičkih spotova i jednu pozorišnu predstavu.

Belgijski reditelj Gust Van Den Berge (1985) je počeo karijeru kao igrač; radio je u Kraljevskom flandrijskom baletu i kombinovao muzičku i igračku produkciju. Bio je 2009. godine asistent režije u Kraljevskoj flamanskoj operi, a 2010. je debitovao filmom “Beba Isus od Flandrije”. Godinu dana kasnije snimio je drugi igrani film “Plava ptica”, a oba su premijerno prikazana u Kanu. Treći film, “Lucifer”, poslednji deo triptiha, režirao je 2014. Trenutno radi kao predavač u dve filmske škole.

Luiz H. Johansen radi kao selektor za filmskog festivala CPH PIX u Danskoj od 2009. godine, a od 2017. i za program za razvoj filma MIDPOINT, te kao frilenser za Češki filmski centar. Prethodnih godina intenzivno je radila u produkciji filmskih festivala kao moderator i pisac. Diplomirala je film na Univerzitetu u Kopenhagenu, a trenutno živi u Pragu.

Hrvatska glumica Tihana Lazović diplomirala je 2013. na Zgrebačkoj akademiji dramskih umetnosti. Tokom glumačke karijere nagrađena je Zlatnom arenom za najbolju glumicu na 62. Pulskom festivalu, nagradom za izvanrednu glumicu na 25. Kotbus festivalu, te nagradama za najbolju glumicu na festivalima u Kvebeku i Prištini. Na Berlinalu 2016. godine izabrana je među deset najperspektivnijih evropskih glumica.

Žiri kritike, koji odlučuje o nagradama u okviru takmičarskog programa Paralele i sudari, činiće Marta Balaga iz Helsinkija, Janka Požonj iz Budimpešte i Ivan Velisavljević iz Beograda.

U okviru 24. FEF Palić biće ukupno prikazano oko 80 filmova u 11 selekcija: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi mađarski film, Hrvatska u fokusu, omaž programi dobitnicima nagrade “Aleksandar Lifka” i “Underground Spirit”, Ekološki dokumentarci, Best of Europe 2016, Short Matters! i Palić u Beogradu.

(SEEcult.org)

Video
Vodjenje - Branko Vucicevic
03.02.2018 | 23:57

VOĐENJE - Kritičari su izabrali: B.V.

Vođenje kroz izložbu “Kritičari su izabrali 2018: B.V.” u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda (12.1-3.2.2018), posvećenu Branku Vučićeviću