• Search form

16.04.2018 | 22:15

Putovanje kroz kulturno nasleđe

Putovanje kroz kulturno nasleđe

Izložba fotografija srpskog i evropskog kulturnog nasleđa, koju je priredio EU info centar u Beogradu, otvorena je 16. aprila u holu Kolarčeve zadužbine, u okviru Evropske godine kulturnog nasleđa, kojom je proglašena 2018.

Izložba “Putovanje kroz kulturno nasleđe” obuhvata selekciju fotografija u rasponu od kolektivnog sećanja na Prvi svetski rat, preko manastira i arheoloških lokaliteta do street arta u Beogradu, poput grafita TKV na zgradi Kulturnog centra Grad.

Prema rečima direktorke Kolarčeve zadužbine Jasne Dimitrijević, izložba predstavlja “više od fotografskih dokumenata evropskog i srpskog kulturnog nasleđa”.

Izložba je “značajna u edukativnom smislu i inicira razvijanje svesti o značaju kulture i umetnosti kao okosnice razvoja društva u prošlim, sadašnjim i budućim vremenima”, rekla je Jasna Dimotrijević, koja je otvorila izložbu sa šefom sektora za informisanje, komunikacije i medije Delegacije EU u Srbiji Pol-Anrijem Preseom (Paul-Henri Presset).

Street art

Jasna Dimitrijević istakla je i da je Kolarčeva zadužbina, kao zaštićeni spomenik kulture, ali i institucija koja u kontinuitetu predstavlja dela nematerijalne kulturne baštine, posebno inspirisana EU digitalnom platformom Evropeana sa koje je i preuzet, inače, deo fotografija.

Ističući da je “kulturno nasleđe zajednička prošlost, ali i zajednička budućnost građana Evrope”, Jasna Dimitrijević rekla je da je evropska kulturna baština posebna vrednost za celokupno čovečanstvo i da je 2018. godina, koja je posvećena kulturnom nasleđu, prilika da se podstaknu razmisljanja kroz afirmaciju kulture sećanja o pojedincima i događajima koji su ostavili trag, ali i podsticaj autorima i institucijama da kreiraju i stvaraju nove vrednosti u kulturi i umetnosti, koje su kulturno nasleđe za buduće generacije.

Hotel “Vranje” u Vranju 30-ih godina 20. veka

Izložba je deo kampanje kulturnog nasleđa koju pod sloganom “Gde prošlost susreće budućnost” sprovode Delegacija i EU info mreža u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, a obuhvata više od 40 događaja širom Srbije, rekao je Pol-Anri Prese.

Pol-Anri Prese

“Evropska komisija je odlučila da celu ovu godinu posveti kulturnom nasleđu i to je jedina tematska godina organizovana tokom mandata Komisije predsednika Junkera. Namera je da se na taj način slavi bogatstvo i raznolikost kulturnog nasleđa Evrope, ali i podigne svest o društvenom i ekonomskom značaju kulturnog nasleđa”, rekao je Prese.

Ukazujući na ekonomske aspekte kulturnog nasleđa, Prese je rekao da je u sektoru kulturnog nasleđa u EU zaposleno više od 300.000 ljudi.

Prema njegovim rečima, 7,8 miliona radnih mesta je indirektno povezano sa kulturnim nasleđem - u turizmu, prevodilaštvu, bezbednosti… što znači da na svako radno mesto sektor kulturnog nasleđa kreira 26,7 indirektnih radnih mesta. Poređenja radi, kako je dodao, taj odnos je u automobilskoj industriji 1 prema 6,3.

Sinagoga u Subotici

Prese je istakao da je Kolarčeva zadužbina, kao mesto kulturnog nasleđa u pravom smislu te reči, najbolji mogući prostor za razgovore o kulturnom nasleđu i tradiciji.

Izrazivši nadu da će saradnja sa Kolarčevom zadužbinom biti nastavljena, Prese je rekao i da se nada da će fotografije na izložbi “podsećati posetioce na njihovu veliku nacionalnu kulturu koja je deo velike i zajedničke evropske kulture”.

“Mi delimo vrednosti, tradiciju, istoriju, kulturu I to nas povezuje vezama koje su jače nego političke. I to je verovatno i bio razlog što je otac evropskih integraciija Žan Mone u svojim memoarima, decenijama nakon što su osnove današnje EU postavljene, napisao: ‘Ako bih morao da počnem iznova, počeo bih (integracije) od kulture’”, rekao je Prese.

Izložba “Putovanje kroz evropsko kulturno nasleđe” biće otvorena na Kolarcu do 28. aprila.

*Foto: Predrag Vujić

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.