• Search form

12.05.2018 | 11:37

Rad u trajanju - testiranje pažnje publike

Rad u trajanju - testiranje pažnje publike

Grupa umetnika izvodi 12. maja u Magacinu u Kraljevića Marka performanse u trajanju do šest sati, ispitujući spremnost publike da posveti vreme dugotrajnom fokusu i sadržaju koji nije “instant”.

U vremenu kada je pažnja konstantno podeljena i kratkotrajna, učesnici performativnog “Rada u trajanju”, koji počinje u 17.30 sati, pozivaju publiku da odvoji vreme za višečasovno praćenje sadržaja i tako uđe u sopstveni prostor za istraživanje i promišljanje u dobu kada je to možda najpotrebnije.

Ideja projekta “Rad u trajanju”, je da pruži mogućnost publici da u istom danu iskusi više umetničkih performansa u trajanju. Budući da će petoro umetnika – Alex Spyke, Nataša Milojević, Olivera Milojević, Olja Nikolić Kia i Biljana Kosmogina, istovremeno izvoditi individualne performanse, publika će biti u mogućnosti da bira put od jednog do drugog prostora, od jedne do druge energije, ili će pak, od početka do kraja pratiti jedno od višečasovnih izvođenja.

U okviru “Rada u trajanju”, umetnici nameravaju da stvore situaciju u kojoj je fokus na samim izvođenjima. Performansi, prema njihovim navodima, ne igraju ulogu pratećeg događaja i popunjavanja prostora, kao što je to čest slučaj.

Alex Spyke učestvuje radom Instalacija za jedno sećanje, u kojem, koristeći telo i glas kao deo izložene instalacije, ispituje granicu intimnog i javnog, kako u kontekstu čitanog sadržaja, tako i u kontekstu ličnih i društvenih okvira.

“Nekada sam imao druge svetove u knjigama. Nekada sam imao gde da pobegnem. Nekada sam imao vreme. Svoje, intimno. Ovo je sećanje na to vreme”, naveo je umetnik tim o svom performansu.

Nataša Milojević izvešće performans Očekivana kojim istražuje ulogu žene kakvu očekuje savremeno društvo. Potiskujući svoje emocije i potrebe da bi što bolje odigrala svoju ulogu, u toj posvećenosti uživa i pati, a kao nagradu dobija žasluženu pohvalu.

Olivera Milojević učestvuje Natpevavanjem, učeći u javnom prostoru nepoznate muzičke numere u želji da približi publici sugrađanima svoj proces učenja. Tokom procesa dolazi do smene različitih emocija. Proces je sastavljen od mnoštva ponavljanja, samokorigovanja, prekoravanja, divljenja i neprestalne borbe sa samom sobom da ne odustane.

Olja Nikolić Kia performansom (u početku beše) glas istražuje potencijalne emancipatorske i transformativne aspekte glasa, izbegavajući ujedno hijerarhije koje se uspostavljaju jezikom, kao i njegovu diskurzivnost.

Biljana Kosmogina performansom Dodir godina bavi se fenomenom protoka vremena i njegovog neminovnog uticaja na telo u kontekstu globalnog konzumerizma i nametnutih estetskih normi, počev od magičnih rezultata estetske hirurgije i kozmetičke industrije, preko zahtevnih samoiscrpljujućih dijeta i treninga u cilju očuvanja mladosti.

Da li dostojanstveno prihvatamo uticaj godina ili se opsesivno borimo da ih pobedimo - tema je performansa Kosmogine.

Događaj organizuju Alex Spyke i Nataša Milojević, a ulaz je besplatan.

U Magacinu u Kraljevića Marka od 19.30 sati biće održana i proslava serije akcija solidarnosti kojima je omogućeno da plesna sala u tom nezavisnom kulturnom centru dobije novi pod, koji će napraviti kolektiv Karkatag. U prikupljanju starih guma učestvovali su mnogobrojni pojedinci, a obezbeđeno ih je više od 70, što će omogućiti da podloga u plesnoj sali bude čvrsta i elastična, trajna i bezbedna. Istovremeno, toliko guma manje je završilo na otpadu da zauvek budu smeće.

Korisnici Magacina prethodno su donirali svoje programe za dva događaja podrške i solidarnosti tokom kojih su prikupili potrebna finansijska sredstva za šperke, spojke i ostalo što je potrebno za novi pod.

U akcijama za novi pod plesne sale u Magacinu – jedinog takvog prostora u Beogradu dostupnoj akterima sa savremene plesne scene za vežbanje, učestvovali su Teatar Mimart, Karkatag, Hleb teatar, Cirkusfera, Stanica – servis za savremeni ples, Belgrade Raw, Apatia & Ital, Dušan Murić… Dobijena je i podrška iz Hrvatske, Nemačke i Holandije - - Bojana Mladenović, Sonja Pregrad i Dejan Bućin.

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  21.09.2018 | 16:00

  Laufer galerija, Svetozara Radića 4, Beograd

  BOOGIE: SOMETHING ELSE - izložba (20.9.-15.12.2018.)

  https://lauferart.com

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  13.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (12.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msuv.org

  14.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Beograd

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (13.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msub.org.rs

Video
10.12.2018 | 17:42

VOĐENJE: Dan vredan veka - 1. decembar 1918.

Autorsko vođenje kroz izložbu Muzeja Jugoslavije Dan vredan veka - 1.