• Search form

08.02.2018 | 22:25

Radovi i procesi kolektiva Forward:

Radovi i procesi kolektiva Forward:

Kolektiv Forward:, koji čine umetnici, kustosi i dizajneri iz Argentine, predstavlja se u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda savremenom  video produkcijom koja je rezultat različitih umetničkih eksperimenata, a bavi se odnosom materije (materijalnog) i ideje (fiktivnog).

Na izložbi “FORWARD: Radovi i procesi”, čiji su kustosi Luisa Tomati i Ariel Irineo Čavez, učestvuju umetnici Mateo Amaral, Manuel Lejrado i Sesilia Roso, koji žive i rade u Buenos Airesu i drugim gradovima u Argentini.

Umetnici i kustosi koji čine kolektiv Forward: aktivni su u sferi umetnosti i komunikacije više od pet godina aktivni, a istražuju iz različitih perspektiva povezanost tehnologije sa načinima na koje razumevamo sebe i međusobno komuniciramo. Njihova prezentacija ispituje tu istoriju kroz video zapise, mape, vremenske linije, dokumente, fotografije i ranije projekte.

Izložba je otvorena 8. februara performansom umetnika Manuela Lejrada, a za 9. februar od 19 do 21 časova najavljen je live VJ set Matea Amarala (umetnici će u Podroomu uživo sinhronizovati muziku uz projekcije, video manipulacije, digitalnih intervencija itd).

Mateo Amaral živi i radi u Buenos Airesu. Tehnike koje koristi su crtanje i slikanje, trodimenzionalne digitalne animacije, video distorzije kroz softverske greške, istraživanje audiovizualnog zvuka i produkcija elektronske muzike. Ispitivanja čovekove svesti vode ga u eksperimentisanje s hipnotičkim audiovizuelnim pejzažima, s crtanjem paralela između primitivne digitalne estetike i individualne konstrukcije modela stvarnosti. Pored svog samostalnog rada, osnovao je umetnički kolektiv Oligatega Numerik i pank elektro psihodelik bend Hipnoflautas.

Mateo Amaral

Manuel Lejrado, takođe iz Buenos Airesa, zainteresovan je za istraživanje konvergencije između računarstva, informacione tehnologije, umetnosti i dizajna. Specijalizovao se za audiovizualna dela u realnom vremenu, radeći i za propagandu i za umetničke, obrazovne i zabavljačke projekte. Učestvovao je u prvom izdanju Forwarda radom Agujero negro que estás en los cielos (Crna rupa koja je na nebu), u okviru Pixelations 2012.

Sesilija Roso je grafička dizajnerka i video umetnica. Radi na korištenju videa i zvuka u realnom vremenu, na polju video umetnosti i video instalacije. Magistrirala je u oblasti medijske umetnosti u okviru programa kojeg su zajednički organizovali Nacionalni unuverzitet u Kordobi, Univerzitet Čilea i Univerzitet Kaldasa (Kolumbija). Diplomirala je nove medije, a specijalizovala se za video i zvuk (UBP, Kordoba). Izabrana je da učestvuje u programu Interaktivne umetnosti III, održanom u Kulturnom centru Španije u Kordobi i Espasio Fundasion Telefonika u Buenos Airesu.

Izložba će biti otvorena do 1. marta, a realizovana je uz podršku ambasade Argentine u Beogradu.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.