• Search form

30.12.2018 | 12:23

Radovi za pogled sa distance

Radovi za pogled sa distance

Nina Simonović, Semi-mathematical equations, II, Galerija Laufer, 21. decembar 2018 – 8. februar 2019.

Piše: Biljana Tomić

Kada sam pogledala Nininu izložbu, prvi utisak je bio da ne vidim dobro zbog refleksije stakla... Zatim sam prilazila pažljivije izloženim radovima i njen specifičan crtež počinjao je da izbija iz osnove pravilnih pravougaonih ili kvadratnih komada prirodno bele svile.

Izložba je profesionalno postavljena, ali prema profilu Laufer galerije, izgleda da radovi sa tako visokom dozom delikatnosti nisu delovali na prvi pogled. Kada sam izlazila, i u poslednjem okretu pogledala taj mali skoncentrian prostor sa radovima u tamno sivim ili svetlijim ramovima, odjednom sam razumela da u celosti vidim i shvatam izložbu - jer, izložbu čine bele površine svile na tamnoj osnovi. Bila sam zadivljena. Kako je moguć takav retro ili sasvim nov motiv danas. Dakle, to je izložba radova koji se gledaju sa distance... Gledamo njenu vidljivost - nevidljivost, upravo bitan motiv umetnice. Učiniti rad nevidljivim. Toliko senzibilnim, da su sve finese zvuka povlačenja unutrašnjih niti svile utihnule, sve dragocene arabeske grida, slobodne geometrije pritajile, da su slojevite strune postale pojam naše mašte o mogućnostima vidljivosti šta jeste i šta je u dubini rada unela predana ruka i misao umetnice. Dakle, stanje "nemogućeg". Odnosno, stanje permanentne umetničke strepnje o mogućnostima izražavanja slobode i granica u kreativnom i ljudskom kretanju. Pitanja egzistencije u nestajanju i postajanju stanja naših realnosti i života. Biti prisutan učesnik.

Razgovori sa Ninom uvek su veoma specifični. Divila sam se njenoj posvećenosti, odgovornosti, predanosti i savršenoj upućenosti šta želi i kako da izvede svaki rad, bilo da se radi o radovima na papiru, svili ili sa digitalnim produkcijama. Međutim, kao i u svakom pristupu umetničkom radu, nije jednostavno ući u njen smisao same suštine, jer odgovora ima uvek više.

Poznajući Ninu, uvek sam se pitala kom tipu interesovanja pripada, posebno danas, kada su otvoreni pristupi svakom obliku umetničke ekspresije. Poslednjih godina na bijenalskim smotrama u Veneciji prezentiran je značajan broj žena umetnica sa veoma sezibilnim, subjektivnim, simboličnim, apstraktnim i drugim tipologijama umetničkog jezika. Svakako, Agnes Martin bi po svom senzibilitetu i načinu pisanja mogla biti veoma bliska, ali u ovom trenutku Nina je čitale sjajne komentare, pesme i tekstove Roberta Ashleya. Našle smo zajedničku tačku, jer Ashley je pisao o drugoj polovini 60-ih, angažovano i posvećeno o socijalnim i marginalnim slojevima u političkom, društvenom i kulturnom smislu, posebno oko pojava 68-me. Pisao je o najzanimljivijem vremenu kada su pojmovi slobode, otvorenosti i novih pokreta bili paradigme koje su promenile svet novim filozofskim mišljenjima, multidiscuplinarnim širenjem i novim medijskim tehnologijama. Danas smo u sličnom dobu sa visokim elektronskim tehnologijama i novom virtuelnom stvarnošću, čime se dovode u pitanje mnoge slobode i prava čoveka, usled paradoksa velikog jaza sa globalnim podizanjem visokih ekonomija i globalnim političkim marginalizovanjem pozicija "narodnih masa".

Nina, u osnovi, angažovano čita Roberta Ashleya i izražava na jedan veoma osetljiv način svoj kritički stav, revolt i unutrašnju pobunu... Prema njenim rečima, to je rad kao stari zanati, dragocen i nenaplativ, jer je tok geneze još u praistoriji formiran da razvija svest i ličnost čoveka, njegovu slobodu i veru u budućnost.

Posle izložbe, i mog osećaja pogleda sa distance, gde se vidi nešto skoro arhetipsko, kao sa početka 20. veka, ponovo sam pomislila kako se istorijski ciklusi ponavljaju u svojim obrtima. I ponovo, u želji da razumem Ninin rad, to nešto što nije i jeste, i što je neiskazivo, neočekivano sam uočila u iskazima Paula Kleea, u njegovoj neizrecivoj imaginaciji: "A line is a dot that went for a walk", i pogledu: "Art does not reproduce the visible; rather, it makes visible", koji nas osvešćuje ko smo i šta smo... jedinstvenim stavom Kleea: "Tako sam ja postigao da srećno udružim svoj pogled na svet (Weltanschauung) i čisto umetničko zanatstvo".

Biljana Tomić

 • 19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.2018.-8.2.2019.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

  19.10.2018 | 10:00

  Muzej afričke umetnosti, Andre Nikolića 14, Beograd

  MASINISA SELMANI (Francuska): PODELJENI SVETOVI - izložba (18.10.2018.-24.2.2019.)

  http://www.institutfrancais.rs/podeljeni-svetovi-masinise-selmanija

  19.10.2018 | 10:00

  UGM trgovina, Strossmayerjeva 6, Maribor

  TONI SOPRANO: ʹOUT TA KĒ - prodajna razstava (18.10.2018.-17.2.2019.)

  http://www.ugm.si

  07.11.2018 | 11:00

  Muzej primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18, Beograd

  Dan muzeja primenjene umetnosti Beograd

  KLASIČNO I SIMBOLIČNO - PRSTENJE I MINĐUŠE OD ANTIKE DO SREDNJEG VEKA IZ KOLEKCIJE MUZEJA PRIMENJENE UMETNOSTI - izložba (6.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe i kataloga: Mila Gajić, viši kustos MPU

  konzervacija: Milan Andrić

  grafičko oblikovanje: Dušan Tkačenko

  arhitekta postavke: Miroslava Petrović Balubdžić

  muzika za izložbu: Vasil Hadžimanov

  http://mpu.rs

  08.11.2018 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  ČAROBNA MILENA - izložba Milene Pavlović Barili (7.11.2019.-31.3.2019.)

  http://www.iicbelgrado.esteri.it

  09.11.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  NIKOLA REISER: SENZIBILNI POETA SLIKARSTVA - retrospektivna izložba (8.11.2018.-3.2.2019.)

  kustosica izložbe: Danijela Marković

  autori tekstova: Akademik Tonko Maroević, Iva Körbler, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  10.11.2018 | 10:00

  SANU, Beograd

  MARKO ČELEBONOVIĆ (1902-1986) - izložba (9.11.2018.-30.1.2019.)

  https://www.sanu.ac.rs

  10.11.2018 | 10:00

  Gradski muzej Subotica, Trg sinagoge 3, Subotica

  ROĐENJE HUMANOIDNE ROBOTIKE: 50 GODINA CENTRA ZA ROBOTIKU INSTITUTA „MIHAJLO PUPIN“ - izložba posvećena najstarijoj laboratoriji za robotiku u Jugoistočnoj Evropi (9.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe: Ivan Stanić, kustos Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Gradski muzej Subotica i Muzej nauke i tehnike - Beograd

  http://www.gradskimuzej.subotica.rs

  http://www.muzejnt.rs

Video
25.12.2018 | 18:27

VOĐENJE: Ilija Šoškić - Akcione forme

Vođenje kroz izložbu Ilije ŠoškićaAkcione forme” koja je održana istovremeno u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom