• Search form

23.01.2018 | 12:35

Raspisani konkursi Ministarstva kulture za savremeno stvaralaštvo

Raspisani konkursi Ministarstva kulture za savremeno stvaralaštvo

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije raspisalo je 23. januara konkurse za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti savremenog stvaralaštva i kreativnih industrija, kao i za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2018. godini.

Pravo učešća na konkursu u oblasti savremenog stvaralaštva i kreativnih industrija, koji je otvoren do 23. februara, imaju: ustanove, umetnička i druga udruženja registrovana za obavljanje delatnosti kulture, pojedinci (umetnici, saradnici, odnosno stručnjaci u kulturi), kao i drugi subjekti u kulturi, osim ustanova kulture čiji je osnivač Republika Srbija.

Podnosilac prijave je obavezan da dostavi uredno popunjen i overen formular u okviru koga je detaljan opis projekta, detaljno razrađen budžet projekta, kao i podaci o stručnim, umetničkim kapacitetima podnosioca, odnosno realizatora projekta u pet primeraka za sve oblasti.

O izboru projekata odlučivaće stručne komisije koje obrazuje Ministarstvo kulture i informisanja i to za svaku umetničku oblast posebno. Komisije će, kako je navedeno u saopštenju, biti sastavljene od nezavisnih stručnjaka i profesionalaca u svojim oblastima, te apsolutno autonomne i nezavisne u ocenjivanju projekata i odlučivanju.

Rezultati konkursa će biti objavljeni na sajtu Ministarstva kulture i informisanja najkasnije 60 dana od dana njegovog završetka.

Cilj konkursa je usklađivanje kulturnog razvoja Srbije stvaranjem podsticajnog okruženja za unapređenje svih oblasti umetničkog stvaralaštva, kao i obezbeđivanje uslova za dostupnost kulturnih sadržaja i razvoj publike (posebno imajući u vidu pripadnike društveno osetljivih grupa).

Na konkurs u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti na strane jezike, koji je otvoren do 16. marta 2018. godine, može se aplicirati iz sledećih književnih oblasti: poezija, proza, drama, književnost za decu (izuzimajući slikovnice i udžbenike), antologije i tematski izbori i teorijska dela iz oblasti kulture i umetnosti namenjena široj čitalačkoj publici.

Prioritet za podršku prevodima na strane jezike biće dat klasičnim delima srpske književnosti, kao i delima koja su bila zapažena u stručnoj javnosti.

Posebna pažnja, kako je najavljeno, biće posvećena prevodima na mađarski, ruski i persijski jezik, zbog predstavljanja dela i autora na književnim manifestacijama u Belorusiji, Rusiji, Mađarskoj i Iranu.

Detalji o konkursu u oblasti savremenog stvaralaštva i kreativnih industrija i potrebni formulari nalaze se na ovom linku, a za prevođenje reprezentativnih dela srpske književnosti na strane jezike na ovom linku.

Konkursi su raspisani sa desetak dana zakašnjenja, budući da je prema odredbama Zakona o kulturi to trebalo učiniti najkasnije 30 dana od dana usvajanja državnog budžeta, što je bilo 14. decembra 2017.

Na kašnjenje konkursa za savremeno stvaralaštvo i kulturno nasleđe podsetila je nedavno Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS), ocenjujući da, osim kršenja zakona, Ministarstvo kulture i informisanja time “u značajnoj meri onemogućava i obustavlja rad aktera na polju kulture - odlažući realizaciju konkursa, odlaže se i mogućnost sprovođenja projekata aktera u kulturi u čitavom prvom delu godine”.

Od konkursa za 2018. godinu, Ministarstvo kulture i informisanja raspisalo je za sada Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti digitalizacije kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva, te nešto ranije Konkurs “Gradovi u fokusu”.

Prošle godine Konkurs za (su)finansiranje projekata u oblasti savremenog stvaralaštva raspisan je bio 9. januara, uporedo sa Konkursom za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu. Rezultati Konkursa za savremeno stvaralaštvo objavljeni su 26. aprila 2017.

Detalji raspisanih konkursa za 2018. godinu nalaze se u rubrici Konkursi portala SEEcult.org

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.