• Search form

30.04.2018 | 16:18

Razrešeni UO i Nadzorni odbor NBS, imenovani novi

Razrešeni UO i Nadzorni odbor NBS, imenovani novi

Vlada Srbije razrešila je Upravni odbor Narodne biblioteke Srbije (UO NBS) na čelu sa književnikom i univerzitetskim profesorom Mihajlom Pantićem, a ujedno je imenovala novi, čiji je predsednik magistar kriminalističko-bezbednosnih nauka Miloš Janković.

Članstva u UO NBS razrešeni su i književnici Vladimir Kecmanović, Ivana Dimić i Vladislav Bajac, koji su bili u tom upravnom telu od početka 2015. godine, kada je razrešen prethodni UO na čelu sa Gojkom Tešićem.

Novi članovi UO NBS su: viši naučni saradnik u Institutu za književnost i umetnost dr Dragan Hamović, specijalni savetnik ministra kulture i informisanja, dr Dragana Grujić, docent na Filološkom fakultetu u Beogradu, te bibliotekar savetnik u penziji Dragana Tipsarević iz Kraljeva, objavljeno je na sajtu Vlade posle sednice održane 26. aprila.

Vlada Srbije razrešila je dužnosti i članove Nadzornog odbora NBS – predsednika prof. dr Bogoljuba Šijakovića, nekadašnjeg ministra vera, te članove Vanju Marković (na lični zahtev) i Ilinku Smiljanić. Za novog predsednika Nadzornog odbora imenovana je dr Gordana Đoković, docent na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a za članove Predrag Vukašinović, ekonomista zaposlen u Javnom komunalnom preduzeću “Beogradski vodovod i kanalizacija” i bibliotekar Milorad Vučković iz NBS.

Novi predsednik UO NBS Miloš Janković vršilac je dužnosti pomoćnika ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja (za ljudske resurse).

Rođen 1963. godine, završio je Fakultet civilne odbrane (sadašnji Fakultet bezbednosti), a magistrirao 2005. godine na Policijskoj akademiji u Beogradu na temu “Javni ciljevi tajnih službi”. Prijavio je doktorsku disertaciju “Socijalni kontekst sistema nacionalne bezbednosti” na Fakultetu bezbednosti u Beogradu.

Prethodno je bio savetnik u kabinetu generalnog direktora JP PTT i član Nadzornog odbora Sava centra, urednik u Prosveti, stručni saradnik po ugovoru u Naučno-istraživačkom centru Kriminalističko-policijske akademije, glavni i odgovorni urednik Beoštampe, a od 2007. do 2012. i od 1992. do 2004. bio je književnik u statusu istaknutog samostalnog umetnika. između ostalog, bio je državni sekretar u Ministartvu prosvete i sporta i potpredsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju (2004-2007), izvršni direktor Svetskog prvenstva u veslanju u Beogradu (2003), član UO Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva i JAT-a (2000-2004), generalni sekretar BK Fondacije (1995-1997). Takođe, u periodu od 1985. do 1992. bio je urednik, glavni urednik, glavni i odgovorni urednik, komercijalni i generalni direktor u više izdavačkih preduzeća: Nolit, BIGZ, Sloboda i dr.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.