• Search form

20.05.2018 | 23:56

Reči od kamena

Reči od kamena

Mjuzikl “Reči od kamenaSanje Krsmanović Tasić, predstava o odrastanju u svetu mobilnih telefona i interneta i vršnjačkom nasilju, premijerno će biti izvedena 30. maja u Pozorištu lutaka “Pinokio” u Beogradu, a nastala je kao rezultat dvogodišnjeg posvećenog rada umetnika i dramskih pedagoga Hleb teatra u okviru projekta “Zajedništvo”, ostvarenog u više beogradskih osnovnih i srednjih škola.

Predstava “Reči od kamena” u produkciji Udruženja “Umetnička utopija”, nastala u saradnji Hleb teatra i Večernje scene Pozorišta lutaka “Pinokio”, prati odrastanje devojčice Milice, savremenice dečaka i devojčica, mladića i devojaka koji odrastaju u svetu mobilnih telefona i interneta, koja u jednom trenutku doživljava vršnjačko nasilje.

Za potrebe predstave okupljen je ansambl od deset mladih glumaca, pevača i igrača, sa kojima se posvečeno radilo više meseci. Sve pesme u predstavi se izvode uživo, a predstave koje će se igrati za mlade iz beogradskih škola će sadržavati interakciju s publikom, gde se tokom razgovora na kraju predstave dalje analiziraju postupci protagonista, te otvara dijalog sa mladima o toj važnoj temi.

Sanja Krsmanović Tasić potpisuje tekst, režiju i koreografiju, autor muzike je Jugoslav Hadžić, dok je za animaciju i total dizajn predstave zadužena Anastasia Tasić. Kostimi su delo umetnika Hleb teatra i mlade kostimografkinje Marije Milekić.

U predstavi glume, pevaju, plešu i sviraju: Jovana Mihić, Milena Božić, Marta Keler, Jugoslav Hadžić, Julijana Vincan, Ljubica Damčević, Anđelka Petrović, Sara Tasić, Helena Ćelap, Eldar Zubčević, Đorđe Trajković i Sanja Krsmanović Tasić.

Kao prateći program predstave, planiran je i ciklus okruglih stolova i tribina uz učešće eminentih stručnjaka iz te oblasti, u saradnju pozorište lutaka “Pinokio” sa Centrom za dramu u edukaciji i umetnosti - CEDEUM i udruženjem “Umetnička utopija”.

Predstava je nastala u okviru projekta “Zajedništvo” posvećenog razvijanju kreativnih dramskih metoda u prevenciji vršnjačkog nasilja.

U okviru tog projekta, nastale su dve predstave koje su igrane po školama: kratka predstava fizičkog teatra “Ranac” sa dramskom radionicom o vršnjačkom nasilju, namenjena je učenicima osnovih škola, a izvodi se tokom jednog školskog časa u učionici; interkativna predstava/radionica “Reči od kamena” na temu internet nasilja ili cyberbullyinga, koja se izvodi u svečanim salama škola i namenjena je uzrastu od 13 do 16 godina.

Predstave i radionice projekta “Zajedništvo”, kao i mladi učesnici u školama, bili su predmet istraživanja koje je sprovedeno u četiri evropske zemlje projekta R.U.In? (Are You In?) Erazmus + programa Evropske unije (Mađarska, Rumunija, Kipar i Srbija) gde se na nekoliko hiljada mladih istraživalo dejstvo kreativnih dramskih metoda na prevenciji nasilja. U Srbiji je ispitano preko 500 dece i mladih, a dokazano je da dramske metode imaju učinka, te da je mladima potreban dramski rad da bi se osnažili kao ličnosti.

Projekat je rezultirao studijom istraživanja kao i kreacijom aplikacije “Sajber” za primenu u dramskim radionicama sa temom internet nasilja, za koju je napisan i štampan Priručnik o korišćenju.

Tim projekta “Zajedništvo” koji predvodi Sanja Krsmanović Tasić (Jugoslav Hadžić, Kristina Mlađenović, Nataša Milojević, Olivera Milojević, Nikola Koruga, Bojana Škorc, Gordana Bekčić Pješčić, Lidija Antonović i Anastasia Tasić), organizovao je i dva simpozijuma PUŠ-pozorište u školama na temu “Inovative dramske metode u prevenciji vršnjačkog nasilja”.

Simpozijumi su pre svega bili posvećeni nastavnicima i učenicima, a otvorili su prostor dijaloga i promišljanja te ozbiljne teme. Na panelima i okruglim stolovima učestvovali su eminetni domaći stručnjaci: prof. dr Dragan Popadić, prof. dr Jasna Hrnčić, Ljubica Beljanski Ristić i Nevena Ružić, predstavnici i stručnjaci iz MUP-a, Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece i mladih na internetu Ministarstva trgovine turizma i telekomunikacija i mnogi drugi.

Prvi simpozijum održan je u okviru Festivala “Mater Terra” u Dečjem kulturnom centru Beograda u novembru 2017. godine, a drugi u Ustanovi kulture “Parobrod” u martu ove godine.

Premijera predstave “Reči od kamena” biće održana 30. maja u 20 sati na Večernjoj sceni “Pinokija”, a prva repriza je 31. maja u 11 časova.

Planirano je i više igranja u junu mesecu.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.