• Search form

20.05.2018 | 23:56

Reči od kamena

Reči od kamena

Mjuzikl “Reči od kamenaSanje Krsmanović Tasić, predstava o odrastanju u svetu mobilnih telefona i interneta i vršnjačkom nasilju, premijerno će biti izvedena 30. maja u Pozorištu lutaka “Pinokio” u Beogradu, a nastala je kao rezultat dvogodišnjeg posvećenog rada umetnika i dramskih pedagoga Hleb teatra u okviru projekta “Zajedništvo”, ostvarenog u više beogradskih osnovnih i srednjih škola.

Predstava “Reči od kamena” u produkciji Udruženja “Umetnička utopija”, nastala u saradnji Hleb teatra i Večernje scene Pozorišta lutaka “Pinokio”, prati odrastanje devojčice Milice, savremenice dečaka i devojčica, mladića i devojaka koji odrastaju u svetu mobilnih telefona i interneta, koja u jednom trenutku doživljava vršnjačko nasilje.

Za potrebe predstave okupljen je ansambl od deset mladih glumaca, pevača i igrača, sa kojima se posvečeno radilo više meseci. Sve pesme u predstavi se izvode uživo, a predstave koje će se igrati za mlade iz beogradskih škola će sadržavati interakciju s publikom, gde se tokom razgovora na kraju predstave dalje analiziraju postupci protagonista, te otvara dijalog sa mladima o toj važnoj temi.

Sanja Krsmanović Tasić potpisuje tekst, režiju i koreografiju, autor muzike je Jugoslav Hadžić, dok je za animaciju i total dizajn predstave zadužena Anastasia Tasić. Kostimi su delo umetnika Hleb teatra i mlade kostimografkinje Marije Milekić.

U predstavi glume, pevaju, plešu i sviraju: Jovana Mihić, Milena Božić, Marta Keler, Jugoslav Hadžić, Julijana Vincan, Ljubica Damčević, Anđelka Petrović, Sara Tasić, Helena Ćelap, Eldar Zubčević, Đorđe Trajković i Sanja Krsmanović Tasić.

Kao prateći program predstave, planiran je i ciklus okruglih stolova i tribina uz učešće eminentih stručnjaka iz te oblasti, u saradnju pozorište lutaka “Pinokio” sa Centrom za dramu u edukaciji i umetnosti - CEDEUM i udruženjem “Umetnička utopija”.

Predstava je nastala u okviru projekta “Zajedništvo” posvećenog razvijanju kreativnih dramskih metoda u prevenciji vršnjačkog nasilja.

U okviru tog projekta, nastale su dve predstave koje su igrane po školama: kratka predstava fizičkog teatra “Ranac” sa dramskom radionicom o vršnjačkom nasilju, namenjena je učenicima osnovih škola, a izvodi se tokom jednog školskog časa u učionici; interkativna predstava/radionica “Reči od kamena” na temu internet nasilja ili cyberbullyinga, koja se izvodi u svečanim salama škola i namenjena je uzrastu od 13 do 16 godina.

Predstave i radionice projekta “Zajedništvo”, kao i mladi učesnici u školama, bili su predmet istraživanja koje je sprovedeno u četiri evropske zemlje projekta R.U.In? (Are You In?) Erazmus + programa Evropske unije (Mađarska, Rumunija, Kipar i Srbija) gde se na nekoliko hiljada mladih istraživalo dejstvo kreativnih dramskih metoda na prevenciji nasilja. U Srbiji je ispitano preko 500 dece i mladih, a dokazano je da dramske metode imaju učinka, te da je mladima potreban dramski rad da bi se osnažili kao ličnosti.

Projekat je rezultirao studijom istraživanja kao i kreacijom aplikacije “Sajber” za primenu u dramskim radionicama sa temom internet nasilja, za koju je napisan i štampan Priručnik o korišćenju.

Tim projekta “Zajedništvo” koji predvodi Sanja Krsmanović Tasić (Jugoslav Hadžić, Kristina Mlađenović, Nataša Milojević, Olivera Milojević, Nikola Koruga, Bojana Škorc, Gordana Bekčić Pješčić, Lidija Antonović i Anastasia Tasić), organizovao je i dva simpozijuma PUŠ-pozorište u školama na temu “Inovative dramske metode u prevenciji vršnjačkog nasilja”.

Simpozijumi su pre svega bili posvećeni nastavnicima i učenicima, a otvorili su prostor dijaloga i promišljanja te ozbiljne teme. Na panelima i okruglim stolovima učestvovali su eminetni domaći stručnjaci: prof. dr Dragan Popadić, prof. dr Jasna Hrnčić, Ljubica Beljanski Ristić i Nevena Ružić, predstavnici i stručnjaci iz MUP-a, Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece i mladih na internetu Ministarstva trgovine turizma i telekomunikacija i mnogi drugi.

Prvi simpozijum održan je u okviru Festivala “Mater Terra” u Dečjem kulturnom centru Beograda u novembru 2017. godine, a drugi u Ustanovi kulture “Parobrod” u martu ove godine.

Premijera predstave “Reči od kamena” biće održana 30. maja u 20 sati na Večernjoj sceni “Pinokija”, a prva repriza je 31. maja u 11 časova.

Planirano je i više igranja u junu mesecu.

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  30.03.2018 | 10:00

  +MSUM | Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3, Ljubljana

  VALOVI: 50 LET UMETNIŠKEGA DELOVANJA MILENKA MATANOVIČA (1947, Ljubljana) - razstava (29.3.-24.6.2018.)

  kustos razstave: Igor Španjol

  http://www.mg-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.