• Search form

08.08.2017 | 20:35

Regionalne zvezde džez pijanizma na KotorArtu

Regionalne zvezde džez pijanizma na KotorArtu

Džez pijanisti Bojan Zulfikarpašić, Vasil Hadžimanov i Matija Dedić, verovatno najjača pijanistička džez postavka regiona, predstaviće se kotorskoj publici u okviru 16. Don Brankovih dana muzike, odnosno festivala KotorArt.

Bojan Zulfikarpašić nastupiće kao pratnja Amire Medunjanin na koncertu 11. avgusta na kotorskoj Letnjoj pozornici.

Zulfikarpašić je svetsku karijeru izgradio u Parizu, školovao se u Mičigenu, a džez povezuje sa tradicijom balkanske muzike. Objavio je više albuma, a do sada je nastupio na više od hiljadu koncerata na najpoznatijim džez festivalima, kao što su Montreal, North Sea Jazz, Paris Jazz Festival... Od 2002. nosilac je francuske titule Vitez reda umetnosti i književnosti, kao i nagrade Đango Rajnhart Francuske džez akademije.  

U završnici 16. Don Brankovih dana muzike, 13. avgusta, na Letnjoj pozornici nastupiće dvojica džez pijanista različitog profila - Matija Dedić i Vasil Hadžimanov. Obojica potiču iz poznatih muzičkih porodica, čiji su roditelji obilježili popularnu i džez scenu bivše Jugoslavije.

Dok se Vasil Hadžimanov za muziku zainteresovao uz majku Senku Veletanlić i oca Zafira Hadžimanova, Matiju Dedića u svet muzike uveli su majka Gabi Novak i otac Arsen Dedić.

Hadžimanov se školovao na Koledžu za muziku Berkli, a sarađivao je sa umetnicima kao što su Garison, Pekam, Dženkins, Garzon, Dieng i dr. Autor je i muzike za više filmova. Poznat je po kombinovanju balkanskih tradicionalnih ritmova i zapadnih muzičkih stilova.

Dedić je završio Džez akademiju u Gracu, a usavršavao se kod Tejlora, Gelpera, Dobinsa, Herisa. Nastupao je u gotovo svim zemljama Evrope, i u SAD, ostvarajući zapažene nastupe s džez muzičarima.

Snimio je više albuma, a poslednji je objavio početkom ove godine, kao posvetu svom ocu Arsenu Dediću.

Džez je, inače, ove godine na scenu KotorArta ponajviše došao zahvaljujući klaviru i pijanistima.

Prvi od njih, Marko Črnčec, nastupio je sa violinistom Stefanom Milenkovićem, kao i sa kolegama koji čine ansambl Tango Compas.

Sajt KotorArta je kotorart.me, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org 

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.