• Search form

27.03.2017 | 13:19

Salon arhitekture: U realnosti!

Salon arhitekture: U realnosti!

Salon arhitekture u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu ove godine je, pod sloganom “U realnosti!...”, tematizovan pitanjem prostornog odnosa arhitekte, kao stvaraoca, i pojave – realnosti, kao aktuelne nemogućnosti u odnosu na stanje stvari u svetu – ovde i sada.

Poslednjih decenija, kako je naveo MPU, mnogo pažnje bilo je usmereno na spektakularno u arhitekturi, a mnogo manje na potrebe društva u odnosu na angažovana i neophodna rešenja. Kriza savremenosti arhitekture na različite načine može se smatrati preovlađujućim stanjem discipline u odnosu na koje zapravo arhitekta gradi lični stav prema sopstvenom zanimanju i strpljivo pravi arhitekturu i dalje tragajući za njenim istinskim vrednostima.

"U realnosti nastajanja, arhitektura podrazumeva proces i saradnju, rešavanje problema, komunikaciju složenih ideja, obradu podataka i ograničenja, prezentaciju i reprezentaciju, eksperimentisanje i inovativnost, veštinu i strategiju pregovaranja, kao i mnoštvo drugih zadataka. A svi mi koji se bavimo arhitektama i kojima je do arhitekture stalo moramo da se borimo za arhitekturu, jer nema ko drugi. To je naša realnost", navela je kustoskinja 39. Salona i urednica kataloga Ljiljana Miletić Abramović, v.d. direktor MPU-a.

Za izložbu 39. Salona prijavljena su 233 rada u svim kategorijama, a žiri je u zvaničnu selekciju uvrstio 112 radova, od kojih ih je 77 u konkurenciji za nagrade u 6 kategorija (konkursni i studentski radovi su van kategorije za nagrade).

Žiri 39. Salona arhitekture, koji čine Duško Filipovski, Miroljub Stanković, Nenad A. Stjepanović, Irena Videnov i Maruša Zorec, dodeljuje Gran pri, te nagrade, priznanja i pohvale po kategorijama.

Nagrade 39. Salona biće dodeljene 29. marta na svečanom otvaranju te izložbe, koja tradicionalno okuplja brojne arhitekte iz zemlje, regije i inostranstva, skrećući pažnju javnosti na značaj i uticaj arhitekture na kvalitet života savremenog društva.

Budući da je Salon arhitekture manifestacija koja, osim takmičarskog dela, uvek priprema i bogat prateći program sa interesantnim temama bitnim za savremenu arhitekturu, i ove godine studenti i zainteresovana publika imaće priliku za razmenu iskustava u okviru eksperimentalnih i edukativnih radionica, tribina i predavanja.

Uporedo sa glavnim programom, najavljena je i prateća izložba posvećena istoriji arhitekture Beograda “Arhitektura akademizma – Milutin Borisavljević i Dimitrije M. Leko”, kao i izložba “Građenje grada - daleki pogled iz blizine na Blokeve 1 i 2 Novog Beograda”.

Na zatvaranju 39. Salona arhitekture, 30. aprila, biće održan program “Profesoru s ljubavlju”, posvećen obeležavanju 120 godina od rođenja i 50 godina od smrti Nikole Dobrovića.

Najavljen je i panel “Tačka oslonca” o značaju lika i dela Alekseja Brkića.

Od aktuelnih tema, planiran je razgovor o fenomenu konkursa i konkursnih rezultata.

Prvi put otvoren je i poseban konkurs za dodatni prateći program koji je Savet Salona arhitekture ustanovio 2016. godine, a odnosi se na: tematske panel diskusije, tematski seminar, tematsko predavanje, tematska radionica i slične adekvatne formate za prezentaciju afirmativnih ideja, mišljenja i delovanja. Konkurs je otvoren do 4. aprila, a izabrani projekti biće prezentovani, iz dana u dan, tokom poslednje nedelje aprila.

Studentski programi zastupljeni su već tradicionalnom manifestacijom “Pre Salona” - nizom radionica nastalih u saradnji Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, Arhitektonskog fakulteta u Beogradu i Građevinsko- tehničkog fakulteta u Nišu (od 29. marta do 8. aprila). Studentska izložba “(r) urbane bašte”, koja se bavi “stanovanjem u gradu uz uzgajanje voća i povrća”, predviđena je za drugu polovinu aprila i trajaće do kraja 39. Salona arhitekture.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.