• Search form

05.05.2018 | 13:18

Samo da ne pucaju

Samo da ne pucaju

Predstava “Samo da ne pucaju” (Hauptsache sie schiessen nicht), autorski projekat glumice Vernese Berbo i reditelja Moritza Sauera koji se bavi suočavanjem sa prošlošću, premijerno je izvedena u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici, koje je i koproducent tog komada sa internacionalnim teatarskim festivalom - Scenom MESS iz Sarajeva i Teatrom Maksim Gorki iz Berlina.

Nakon premijerne i prve reprizne izvedbe u BNP-u, predstava “Samo da ne pucaju” imaće 5. maja i sarajevsku premijeru u Kamernom teatru 55, saopštila je Scena MESS.

Predstava se bavi suočavanjem sa prošlošću i propitivanjem mogućnosti da se oprosti, ali i borbe da se nikada ne zaboravi ono što se dogodilo za vreme rata u Bosni 90-ih godina.

Prema rečima autorke projekta i glumice Vernese Barbo, inicijativa za taj projekat dogodila se kada je kod kuće “otkrila pismo Arkanovog sina ocu, i shvatila da on nije svestan šta je njegov otac radio”.

“Tada sam se zapitala sta se može uraditi da se priđe familijama počinilaca, ipak, bilo je nemoguće uspostaviti takvu vrstu kontakta. Mnogi počinioci žive u našoj blizini i pretvaraju se da se zločini nisu dogodili. Baš zbog toga sam odlučila da je bitno baviti se ovom temom”, kazala je Vernesa Berbo koja igra u predstavi sa Susanne Meyer.

Reditelj Moritz Sauer izjavio je da je za njega taj projekat jako važan jer je rođen 1992. godine, kada se sve to događalo, a tek je 2012. saznao da je u Bosni bio rat.

“2014. godine sam prvi put bio u Sarajevu i kroz saradnju sa Vernesom se zainteresovao za ovu zemlju. Ovde sam čuo i saznao najpotresnije i najzanimljivije priče i zbog toga sam želeo da napravim predstavu iz Bosne. Dok smo pripremali ovaj projekat, susretali smo se sa ljudima koji su nam rekli da ovde ljudi više ne žele slušati o ratu i ja to razumem, ali kada stvari posmatram iz nemačke perspektive, kao naroda počinitelja, znam da je bitno da se o tome priča i da se ponavlja, inače će se istorija ponoviti”, rekao je Sauer.

*Foto: Velija Hasanbegović

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.