• Search form

09.04.2018 | 15:46

Sećanje na Dadu Vujasinović

Sećanje na Dadu Vujasinović

Veče posvećeno sećanju na novinarku Dadu VujasinovićIzbliza i lično – Dada” biće održano 12. aprila u Centru za kulturnu dekontaminaciju, povodom 24 godine od njene smrti koja ni danas nije razjašnjena.

Kroz pisma, tekstove, sećanja i svedočenja, biće evocirani život i delo Dade Vujasinović koja je poklonila život istini 8. aprila 1994. godine.

To muzičko, poetsko i dramsko veče priređuju Dadina sestra, Sandra Vujasinović, i Sanja Krsmanović-Tasić, autorka predstave "O s(a)vesti-esej u pokretu o Dadi Vujasinović", prijateljica stradale novinarke.

Publika će imati priliku da kroz otvoreni razgovor na kraju večeri postavi pitanja, i da zajedno sa učesnicima otvori dijalog o Dadi Vujasinović, njenom životu i stradanju.

U toku večeri biće podeljena i knjiga Dade Vujasinović "Svedočenja (iz obeščaćene zemlje)”, kao i karte za predstavu “O s(a)vesti”, koja će biti izvedena 16. aprila u Bitef teatru.

Esej u pokretu “O s(a)vesti”, koprodukcija Hleb teatra i Bitefa, posveta je novinarki lista “Duga” koja je prvih godina ratova 90-ih izveštavala sa ratišta, a zatim otvoreno, jasno i istinito pisala o događajima na političkoj i društvenoj sceni Srbije.

Kao i svaki esej, i ovaj sadrži fusnote koje se sastoje od fragmenata sećanja i podataka, kao i umetničkih intervencija, a prema izboru publike, na kraju će, kao delovi slagalice, islikati život i rad Dade Vujasinović, kao i vreme njenog odrastanja i stradanja. Publika imapriliku da bira redosled kojim će se fusnote razotkrivati/prikazivati u prostoru - kroz tekst, video rad, scenu, intervenciju u prostoru, a sam esej će biti odigran na kraju predstave.

U predstavi su korišćeni tekstovi Bertolda Brehta, Sandre Vujasinović, Bogdana Tirnanića, Radislava Vujasinovića, Ljubomira Stojadinovića, Seke Vujasinović, Jelene Veljković, Sanje Krsmanović Tasić, kao i delovi “Pisama (1990-1994)” iz knjige “Svedočenja (Iz obešćašćene zemlje)Dade Vujasinović. U predstavi se, između otalog, koristi i snimak Vukašina Krsmanovića iz 1969, snimak emisije “Utisak nedelje” iz 1993, snimak RTS-a Titove sahrane, kao i fotografije iz porodičnih albuma Vujasinovića i Krsmanovića i fotografije Zorana Tatara.

Video rad, scenografiju i dizajn programa potpisuje Anastasia Tasić, muziku Aleksandra Đokić, a kostim Boris Čakširan.

Dada Vujasinović pronađena je mrtva u porodičnom stanu u Beogradu 8. aprila 1994.

Zvanična verzija o njenoj smrti bila je tada da je izvršila samoubistvo pucnjem u grudi iz lovačke puške sačmarice. Istraga je obnovljena 1998. godine, a Okružni sud u Beogradu je krajem 2006. naložio novo sudsko-medicinsko i balističko veštačenje, uz obrazloženje da “ranije obavljena veštačenja nisu bila saglasna”.

Prema veštačenju koje je obavljeno po nalogu Okružnog suda u Beogradu, na zahtev tužioca, Dada Vujasinović je “najverovatnije ubijena”.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.