• Search form

06.04.2018 | 12:15

Sećanje na novi talas

Sećanje na novi talas

Izložba fotografija “Deca srebrne emulzijeZorana Vujovića Vuje u galeriji Pro3or podsetiće na kultne bendove novog talasa sa prostora bivše Jugoslavije, kao i na ključne protagoniste i kultne figure tog vremena.

Izložba obuhvata seriju fotografija objavljenih u istoimenoj knjizi, na kojima su bendovi kao što su Partibrejkers, EKV, Električni orgazam, Haustor, Azra, Figure ili Kandinski, ali i ovekovečeni protagonisti i kultne figure tog vremena, među kojima su i Pera Ložač, Đole Trip, Dragan Lubarda, Sonja Savić, Džoni Racković, Biljana Trifunović Bezideja, Satan Panonski, Fleka, Tanja Haj, Aleksandra Ilić Aki, Slobodan Nedeljković Žonki...

Na vreme novog talasa, Akademije, SKC-a i ludih kućnih žurki, podsetiće na otvaranju 10. aprila svojim izborom muzike Jasna Mark (Akademija Desire).

Akademija, Verica Dady M i Jasna

Knjiga "Deca srebrne emulzije" ponela je nagradu ULUPUDS-a za najbolјu foto-monografiju na Beogradskom sajmu knjiga 2017. godine i nagradu "Zaharije Orfelin" za jednu od najlepših knjiga na nedavnom Sajmu knjiga u Novom Sadu.

To, po mnogo čemu specifično izdanje Službenog glasnika, predstavlјa sintezu dokumentarnog svedočanstva o pop kulturi krajem XX veka, iskazano kroz umetničku formu analogne fotografije i svedočenja aktera i učesnika o dobu koje se danas kvalifikuje kao najplodniji deo urbane umetničke scene na ovim prostorima. Autor podseca u knjizi i na najvažnije muzičke događaje, poput koncerata Nika Kejva, Niko, Motorheda ili Lori Anderson, a sadrži i lična mišlјenja i stavove o trendovima, modi, dokoličarenju i zabavama u vreme kada su postojali samo analogni foto-aparati, kada su kupatila bila improvizovane foto-laboratorije, a frižideri skladište filmova...

Đole Trip, SKC

Zoran Vujović Vuja (Ljubljana, 1962), alias Alhazar Wolf, završio je Školu za dizajn, a od 1981. bavi se fotografijom. Na Institutu za novinarstvo završio je školu novinske fotografije kod mentora Tomislava Peterneka.

Kao scenski fotograf, radio je u Union filmu, glumio u filmu “Pejzaži u magliJovana Jovanovića. Filmom “Akademija republika” osvojio je nagradu novinara na Martovskom festivalu u Beogradu i priznanje Endi Vorhol za kameru i autentičnu atsmoferu na festivalu u Košicama. Snimatelj je filmova Olivere Miloš TodorovićFras se širi” i “S puta u nepoznato”, filma Sonje SavićSupernaut superstvarnost” i “Zona BRadeta Vučića. Snimio je brojne muzičke spotove, kao i koncerte.

Bavio se i performansom i video artom. Bio je saradnik Vidika, Studenta, NON-a, Pop Rocka... Od 1991. je snimatelj na TV Studiju B.

Akademija, revija, 1992.

“Vuja je barjaktar naše male kulturne revolucije. Godinama unazad mogli ste biti sigurni da ako Vuja nije došao na svirku, onda ta svirka i nije nešto bitno. Ako ga nema na izložbi, izložba je bez veze...i tu nema greške. Vuja ima izraziti instinkt za instant prepoznavanje pomerenih sadržaja...”, naveo je o Vujoviću beogradski umetnik i muzičar Srđan Đile Marković povodom monografije “Deca srebrne emulzije”.

Knjiga će biti predstavljena 10. aprila u galeriji Pro3or, a uz autora, govoriće i Petar Jončić, priređivač, i Gordana Milosavljević Stojanović, urednica. Za 19. april najavljena je promocija te knjige i u klubu Gromka u Metelkovoj u Ljubljani.

Izložba će biti otvorena do 23. aprila.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.